21 March 2013

Resepi Bubur Jagung


Menu minum petang...petang semalam
bubur jagung 

Bahan:
-5 tongkol jagung
-1 tin jagung manis
-1/2 tin susu cair
-2 helai daun pandan
-1 paket kecil (80g) sagu
-garam dan gula secukup rasa



cara2:
-leraikan jagung dari empulurnya
-rebus bersama daun pandan yg disimpul
 (air sama paras dgn jagung)
-bila air separuh kering,masukkan susu cair
jagung dlm tin dan biji sagu
-masukkan gula dan sedikit garam
-bila biji sagu tu dah kembang (jernih warnanya) bolehlah dipadamkan api

saya cuma buat manis2 buah ja
dan susu cair mengantikan santan

26 comments:

  1. salam kak..sdapnya...akak guna susu cair yer..biasa guna santan jer..:)

    ReplyDelete
  2. assalamu'alaikum,
    sepertinya delicius sekali buburnya, jagung itu non karbohidrat dan menyehatkan pengidap diabetes.
    salam hormat :)

    ReplyDelete
  3. Salam,
    Enak dan meyelerakan... Itu baru tgok gambar, kalau rasa pasti xcukup semagkuk!

    ReplyDelete
  4. Ok, first time nampak bubur jagung yang macam creamy dan sedap. Selalunya saya rasa macam ala-ala cair jer.

    ReplyDelete
  5. Nampak sangat segar butir-butir jagung tu.. feveret saya ni..

    ReplyDelete
  6. kak selera tengok bubur jagung tu saya suka lebih jagung dari kuahnya...

    ReplyDelete
  7. Aduh sedapnya nampak, mengiurkan betul, saya memang suka sangat2 bubur jagung. Apa2 kuih ke minuman ke, ada jagung2 ni memang suka lah. :)

    ReplyDelete
  8. sedapnya...mak mertua suka buat bubur jagung nie...saya tukang mkn jerk..hihihi

    ReplyDelete
  9. resepinya mudah tapi tiap kali teringin mesti mintak en. suami buatkan.. hehehe.. ;)

    ReplyDelete
  10. makan sejuk2 bubur jagung ni pun best ;)

    ReplyDelete
  11. salam..
    wahhh.. sedapnya.. nak sikit...
    meleleh dah air liur ni..^^

    ReplyDelete
  12. saya suka sangat bubur jagung yg letak sagu ni.....feveret!

    ReplyDelete
  13. sedapnyer bubur jagung...saya balik kampung selalu makan bubur jagung yang mak buat..

    ReplyDelete
  14. salam kak..
    apa khabar?
    sihat x?
    hrp semuanya sihat dan bahagia selalu..

    ReplyDelete
  15. Saya pula suka cucur jagung, cicah sos pun tak apa....

    ReplyDelete
  16. bubur jagung kalau buh jagung tin yg berkrim tu bertambah2 sedap nye kan kak :)

    ReplyDelete
  17. Suka makan bubur jagung. Sedap! Berkrim! Yum yum! :)

    ReplyDelete
  18. nampak sangat lazat,memang menyelerakan...

    ReplyDelete
  19. Kalau tak letak jagung tin dan gula pasir diganti dgn gula melaka lagi btambah sedap atau kurang ye sedap ye?

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●