Menu yg simple -lunch hari ni
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
5 cawan beras (beras basmathi lg cantik)- cuci dan toskan
8 cawan stock sup ayam
2 helai daun pandan
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
1/2 camca kecil garam
1/2 camca kecil garam
Cara Memasak:
Panaskan mentega, tumis kulit kayu manis,
bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sampai naik bau..
pastu masukkan halia, bawang putih dan daun pandan.
Masukkan beras yang dah ditoskan dengan bahan2 tumis tadi..
Sup
Bahan-bahan:
kaki /tengkuk ayam
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 kuntum bunga lawang,
2 kuntum bunga cengkih,
3 biji buah pelaga ,
1 batang kulit kayu manis
sebungkus sup bunjut
Cara menyediakannya:
Guna lebihan air rebusan ayam tadi, tambah air sikit kalau kurang air.
Masukkan halia, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis Biarkan mendidih, Masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah di goreng kekuningan
Tambah garam secukup rasa.
Masukkan daun sup dan daun bawang dan boleh dihidangkan.
Sambal Cili
Bahan-bahan:
6 ulas bawang putih
10 tangkai cili merah
2 sudu besar cuka
2 sudu besar gula dan sedikit garam
3 sudu besar sos cili
2 cwn air
Cara Menyediakannya:
Blend semua bahan.. masak kejap.. masuk garam & gula secukupnya.
Sambal Kicap
Bahan-bahan:
5 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap cair
2 ulas bawang putih
beberapa titik minyak bijan
2 cawan air rebusan ayam
Cara Menyediakannya: Campur semua bahan dan masak kejap
Ayam Goreng Madu
Bahan-bahan:
1 ekor ayam- di potong 6
3 sudu besar kicap masin
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
2 sudu besar sos tomato
Cara Menyediakannya :
Rebus ayam bersama air hingga separuh masak dan keluarkan dari sup tersebut.(Air rebusan ayam inilah buat masak nasi ayam tadi)
Perap ayam bersama kicap, sos tiram,sos tomato
dan madu selama sejam
Goreng ayam dlm minyak terendam.
Setelah masak angkat dan toskan.
Panaskan mentega, tumis kulit kayu manis,
bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sampai naik bau..
pastu masukkan halia, bawang putih dan daun pandan.
Masukkan beras yang dah ditoskan dengan bahan2 tumis tadi..
masukkan air rebusan ayam dan tambah garam, gaul dan biarkan hingga masak.
Sup
Bahan-bahan:
kaki /tengkuk ayam
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 kuntum bunga lawang,
2 kuntum bunga cengkih,
3 biji buah pelaga ,
1 batang kulit kayu manis
sebungkus sup bunjut
Cara menyediakannya:
Guna lebihan air rebusan ayam tadi, tambah air sikit kalau kurang air.
Masukkan halia, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis Biarkan mendidih, Masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah di goreng kekuningan
Tambah garam secukup rasa.
Masukkan daun sup dan daun bawang dan boleh dihidangkan.
Sambal Cili
6 ulas bawang putih
10 tangkai cili merah
2 sudu besar cuka
2 sudu besar gula dan sedikit garam
3 sudu besar sos cili
2 cwn air
Cara Menyediakannya:
Blend semua bahan.. masak kejap.. masuk garam & gula secukupnya.
Sambal Kicap
Bahan-bahan:
5 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap cair
2 ulas bawang putih
beberapa titik minyak bijan
2 cawan air rebusan ayam
Cara Menyediakannya: Campur semua bahan dan masak kejap
Ayam Goreng Madu
Bahan-bahan:
1 ekor ayam- di potong 6
3 sudu besar kicap masin
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
2 sudu besar sos tomato
Cara Menyediakannya :
Rebus ayam bersama air hingga separuh masak dan keluarkan dari sup tersebut.(Air rebusan ayam inilah buat masak nasi ayam tadi)
Perap ayam bersama kicap, sos tiram,sos tomato
dan madu selama sejam
Goreng ayam dlm minyak terendam.
Setelah masak angkat dan toskan.
Kesukaan anak kakpb ni,kalau boleh nak suruh kita masak hari2...mana boleh?
ReplyDeleteAyam goreng madu tu besttttt
ReplyDeletefeberet kami sekeluarga..tapi terima kasih kongsikan cara2 nak buat sambal cili, kicap dgn ayam goreng madu..yummyyyy..
ReplyDeleteAssalamualaikum wah akk pun masak manu istimewa ye...sdp npk nasi aym tu..jum tukar gan saya nasi tomato
ReplyDeletesedapnya.....
ReplyDeleteterbayang sedapnya cicah ayam goreng madu tu dgn sos cili...:)
ReplyDeletesedapnya nasi ayam. nak buat nasi ayam pun takdelah susah sangat kan ;)
ReplyDeleteSalam Kam,
ReplyDeleteSedapnya!
sedapnya.. ;)
ReplyDeletetengok gambar2 .. terus telan air liur
ReplyDeletewah nampak menyelerakan tu kak...hehe tiba2 rasa lapar plak ptg2 ni...
ReplyDeletesimple? hu... bagi IM yang simple tu goreng ikan sardin dan tumis bayam. nak lagi simple... nasi lemak bungkus..he..he..
ReplyDeletetak ruga menjadi handal di dapur, semestinya demi untuk keluarga..so sedap ...terima kasih resipi..
ReplyDeletesaya suka makan nasik ayam..........ayam goreng madu tu, perghhhh...terliur..
ReplyDeleteAgagagaaa...sedap nyer!!
ReplyDeletesalam, hari ni kebetulan nasi ayam kat sekolah, sayang sekali tak sedap...tapi kerana perut dah berdendang lagu keroncong maka suap la jugak...mesti u punya sedap kan?
ReplyDeletesalam kamsiah ..
ReplyDeletemai sepinggan ...
he..he..
Kdg2 terpikir kenapa waktu pagi jarang2 jumpa org jual nasi ayam...asyik nasi lemak aje???
ReplyDeletesedapnya suuup....nk tompang makan boleh? :)
ReplyDeletehohoho sedap sangat ni kak.
ReplyDeleteWow...ini kok nampak kek anak den.....habis isteri den di paksa buat.....ahakz
ReplyDeleteSinggah kembali wah bestnya kak nasi ayam ni.. emm terliur nih..
ReplyDeletebest nye...kak, kalau kukus pun boleh kan ayam tu??
ReplyDeletesedapnye kak kalah yang beli ni
ReplyDeleteSaya anak beranak suka makan nasi ayam tapi kat kedai je.... yang kat rumah saya ada banyak ikan. Ikan saya besar... masak apa ye?
ReplyDeletetengok ayam madu tu sungguh memikat jiwa..ditambah lagi dengan sup yang dipenuhi daun bawang tu....tengok saja dah tau, mesti kena dengan selera saya.
ReplyDeletesedapnya resepi akak nie..len kali nak cuba yg akak nyer nie yer..
ReplyDeletesedapnya...terus remy nak pi mkn..........jom lunch!!!
ReplyDeletenampak sedap je :D
ReplyDeleteWuaaa sedapnya. Lama sungguh saya tak buat Nasi Ayam nih. Dalam banyak-banyak perkara tu, saya paling tak pandai nak buat sos cilinya.
ReplyDeletesedapnye...dh lama js tak buat nasi ayam...hehe
ReplyDeletesedap nyer..tambah plok dengan perut lapor ni hah....
ReplyDeleteTgk gambar je dah berselera kak..
ReplyDeletepernah juga masak nasi ayam..tapi tak sesedap akak buat ni kot..hehe:)
rasa nak cuba ayam madu tu..sedap tengok
ReplyDeleteIni menu yg simple?
ReplyDeletePergh......
Baru baca resepi tp dah telan air liur hihi
ReplyDeletedatang pagi2 jenguk apa menu...selamat berhujung minggu..
ReplyDeletesekarang ni nasi ayam banyak versi... kat kedai nak cari yg sedap susah, kalau pandai buat sendiri memang sedap
ReplyDeleterajinnyer mak buat ayam madu tuu.,,eHHHee
ReplyDeletewah.. sedapnya.. feverete AmiRini ni...
ReplyDeleteTerbaikk...
sedapnya semua makanan ini...
ReplyDeletehttp://www.noormalashahar.blogspot.com
http://www.noormalashahar.com