04 March 2013

Famous Amos Chocolate Chip Cookies (Homemade)

Sapa suka makan famous amos cookies?
sedap,kan...
tp membuatnya sendiri lbh menjimatkan
dan paling best
boleh taruk coklat chip byk2..

Bahan-bahan ayak : 
280 gm (2 1/4 cawan) tepung gandum 
10 gm (3 tsp) serbuk koko 
2 Tbsp tepung jagung 
1/2 tsp soda bikarbonate 
2 Tbsp susu tepung 
Secubit garam

Bahan-bahan lain :
 250 gm mentega 
150 gm gula kastor 
1/2 tsp asen vanilla 
1 biji kuning telur 
100 gm (1/2 cawan) coklat chip 
100 gm sebarang kekacang(walnut, badam, gajus dll yang dicincang)
 atau kismis - optional

Cara-cara :
 Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang. 

Masukkan kuning telur dan pukul rata.

 Masukkan bahan-bahan ayak dan kemudian kacau hingga sebati 

. Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis.

 Kacau rata.




 Sudukan adunan ke atas dulang pembakar.
 Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan.
jgn letak terllau dekat
antara satu sama lain

 Bakar pada suhu 160 C 
selama 15-25 minit bergantung kepada saiz bebola

Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

sedap dinikmati semasa minum petang bersama teh 0

34 comments:

  1. mmg sedap & berbaloi kalau buat sendiri kan

    ReplyDelete
  2. sy buat x jadi! nk kena recheck resepi ni....

    ReplyDelete
  3. memang kena sangat dgn teh o..my favourite drinks..

    colgate for u akak :)

    ReplyDelete
  4. sedapnyer.nnt nak buat la,ikut resepi akak.t.q bg resepi.

    ReplyDelete
  5. Tak susah rupanya bhn2 dia tuh..nanti ade coklat chips leh buat sendiri...

    ReplyDelete
  6. tutuplah kedai Famous Amous nanti, hehehehe...

    ReplyDelete
  7. sedapnye kak. Penah juga anak sdara buat. mula2 kecik2 comel jer. Lama2 makin besar...gara2 nk cepat siap. hehehe. Mulalah jd bahan kena gelak.

    ReplyDelete
  8. Sedapnya Kak Kamsiah.....nk Try Buatle.....

    ReplyDelete
  9. Waa nampak sedap sangat, mewah dengan coklat chip dan kekacang,insyaAllah nanti bolehlah cuba resepi Kam ni.

    ReplyDelete
  10. Sedapnyaaaa... chocolate chips cookies kegemaran kami anka beranak...
    Hulur sebalang kak :D

    ReplyDelete
  11. Sedapnya... ada gaya macam nak buat business aje kakak tengok:)

    ReplyDelete
  12. mmg kena buat sendiri...dpt kenduri semalam tak cukup!!! hahah

    ReplyDelete
  13. Sedap mata memandang, tentu lagi sedap mulut mengunyah....

    ReplyDelete
  14. Sedap nya Kak.. suka sgt biskut ada chip coklat ni...:)

    ReplyDelete
  15. PC memang suke makan biskut ni tp tak prnh buat sendiri sbb tak tahu resipinye...blh try ni bl ade mase free:)

    * follow sini jgk!#1487
    byk resipi blh belajar kat sini...hehe:)

    ReplyDelete
  16. mesti best punta ..
    brapa harga sebalang tuh ..

    ReplyDelete
  17. nampak sedap dan resipi dia mudah..boleh cuba nanti. thanks share ye

    ReplyDelete
  18. Sedap..kali ini nak ambik resepi..nak suruh wife buat!!

    ReplyDelete
  19. pergh..kak..sayalah peminat cookies famous amous tu kak.mmg cookies akk sebijik rupanya dgn FA la kak.lontar 3 ketul kat sini kak.nak rasa la...hahahah.

    ReplyDelete
  20. terima kasih kongsi resepi puan kamsiah.... akan cuba ni... Insyaa Allah..

    ReplyDelete
  21. resipi mudah dan best untuk hadiah kan..nak cuba nanti

    ReplyDelete
  22. menarik ni, that day buat cornflakes cookies with my doter tu, nnt boleh try yg ini pulak :D

    ReplyDelete
  23. yey akak dah sharekan resepi. .
    bulehla try buat nati..tq kak

    ReplyDelete
  24. kak..kalau nk bubuh raisin boleh jugak kan?

    ReplyDelete
  25. menrek
    Nice shoot!
    Lepas ni leh ambik order ni

    ReplyDelete
  26. senang je ye..buleh buat banyak2
    makan smpi puas..sbb kat famous amos mahal :)

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.