26 March 2013

Dipinang....Bertunang...

Sabtu,23 hb lps
berlangsung majlis pertunangan anka sedara sebelah suami
anak kakak sulungnya

2 kakaknya dah kawen
2 org adiknya pun dah kawen
tp dia ni setia menunggu buah hati kut hehe
bkn takde org masuk meminang...berderet2..
tapi dia menolak..tak mahu..

bila diusik..bila lagi...bila lagi..
"alaaa...Ella pun kawen umur 40 lbh.."
haa pandai menjawab..

mcm tak percaya pulak dah bertunang..




part ni..pertama kali saya tgk
bakal mertua menyuap gula utk bakal menantu
bkn bakal mertua ja..
beberapa org sedara mara sblh lelaki turut berbuat begitu

simbolik alam pertunangan tu,berdarah manis kut..


antara hantaran yg serba ringkas








acara yg ditunggu2 oleh anak2 buah
membelasah kek

32 comments:

  1. Tahniah tuk anak buah akak...semuanya cantik..orng bertunang cantik..hantaran pun cantik..:)

    ReplyDelete
  2. tahniah... simbolik bagi gula atau manisan tu ikut adat msyarakat India.. kdg2 sstgh msyrakat kt kg sy pun de wat gtu..

    ReplyDelete
  3. tahniah..smoga ke jinjang pelamin..^^

    ReplyDelete
  4. Tahniah...comeinye anak dara.....rietta pernah tgk org suap gula, biasanya bakal mertua....tpi tu msa rietta kecik kecik la....skank dh xpernah tgk plak....gula tu plak,dorg bwak sndiri....

    ReplyDelete
  5. tahniah utk anak saudara kak kham... cantik manis orgnya..

    ReplyDelete
  6. selamat pagi ...
    singgah pagi
    apa khabar pagi nie.. dah makan ke?
    tahniah2

    ReplyDelete
  7. cantik! adat suap gula tu baru tahu..semoga selamat semuanya hingga ke akhir hayat..amin

    ReplyDelete
  8. Tahniah!
    Semoga ikatan terpatri dgn pernikahan dan berbahagia hingga ke syurga.
    Cantik gambar...mcm pro cameramen jer atau memang pro ni?

    ReplyDelete
  9. selamat bertunang..comel skirt barbie tu. hehehe
    Nasib baik lah yer tunangan tu tk ada kencing manis, kalau tak alamak cucuk insulin nnti, d suap nya gula. hahahaha..sabor jerlah.

    ReplyDelete
  10. patung comel..
    akhirnya penantian sudah berakhir. hehe

    ReplyDelete
  11. Selamat bertunang, sabar menunggu akhirnya sampai juga prince charmingnya ya... Bila nak langsungnya Kamsiah?

    ReplyDelete
  12. dulu masa adik angkat bertunang kat Sg Bakap, Penang pun tengok dia disuap gula oleh bakal ibu mertua... ah ah la kak...simbolik tu...

    ReplyDelete
  13. owh, ade ye acara suap gula camtu..err,gula / air gula kak ?

    ReplyDelete
  14. suap gula?
    gula pasir ke kak?
    or gula2?

    btw tahniah!

    ReplyDelete
  15. tahniah untuk anak saudara:)
    manis orangnya..

    waaaa.tak tau plak ada adat kena suap gula..hehe~

    ReplyDelete
  16. tahniah...
    cantik patung gula2 tu...
    suap gula ni budaya masyarakat apa yer?? boleh share x???

    ReplyDelete
  17. acara suap gula masih di amalkan di pulau pinang :-)

    ReplyDelete
  18. selamat bertunang untuk anak saudara...cantik...

    ReplyDelete
  19. Manisnya orang bertunang ni...selamat bertunang ...

    ReplyDelete
  20. tahniah & slmt bertunang untuk anak saudara tu yer .. !

    ReplyDelete
  21. Baru sampai jodohnya.. cantik bakal pengantin..

    Kalau kat Penang memang ada suap2 gula.. Anak mami la selalunya..

    Masa kecik2 dulu makchaq pun suka mengendeng kuih2 hantaran.. paling suka baulu kukus...kek jarang2 ada

    ReplyDelete
  22. Tahniah krn akhirnya akan terbina sebuah lagi masjid umat Muhammad....

    ReplyDelete
  23. Semoga slamat memempoh ujian alam prtunangan dan sampai kejinjang pelamin

    ReplyDelete
  24. tahniah ya, sampai jua jodohnya, sesuatu yang tak terduga kalau Allah beri sekelip mata menjelma di depan mata. Sampaikan tahniah dari kami peminat blog Detik-detik Indah dalam Hidupku...alhamdulillah turut gembira. Kalau dapat usia wanita jangalah terlalu ...baru nak kahwin..apapun kalau ada jodoh tak kan kemana..

    ReplyDelete
  25. Tahniah.
    Cantiknya bakal pengantin.

    ReplyDelete
  26. JODOH KUAT NI ORANG KATA...TAHNIAH, MOGA KEKAL BAHAGIA :)

    ReplyDelete
  27. suap2 gula ni adat orang perak masa bertunang. Wlpn sy orang pahang tp masa sy bertunang dulu mak mentua mintak kat mak sy gula taruk dlm mangkuk dan sudu utk disuap kat sy. Semua wakil pempuan dari tepen yg ngikut rombongan suap2 gula kat mulut sy ni, adeii...jenoh makan gula sesaje!! hehe..

    **cantek anak sedaranya...dari tepi ada rupa mcm kak ipar datok siti yg jd pengurus dia tu..Rozie...hehe..

    ReplyDelete
  28. tahniah....comel nyer coklat barbie tu...

    ReplyDelete
  29. ingatkan tuan empunye blog di pinang lagi tadi...hahaha;p

    bab yang belasah kek tu paling best bile time cam gini kan..:)

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.