29 March 2013

Cucur Jagung

Dah bersarapan pagi ni?
makan apa,....

saya bersarapan dgn
cucur jagung versi masin dan pedas sikit
sesetengah org sukakan cucur jagung yg manis 


jagung,tepung gandum,sebiji bawang besar didadu
2 biji cili merah dimayang halus
air,garam dan sedikit serbuk penaik

sesetengah org memasukkann cili kering yg diblend
ataupun serbuk cili
ala2 cucur jagung kat pasar malam tu
7,8 biji rm1

oleh kerana malas nak blend cili kering
saya masukkan ja cili merah yg dimayang


Pilih jagung yg isinya berwarn asedikit pucat atau keputihan
itu bermakna ianya masih muda dan isinya manis

jagung yg kalernya kuning terang/oren
dah tua dan rasa 'berhampas' bila dikunyah


30 comments:

  1. salam kak...sedap nampak cucur jagung nie..thanks kongsi resepi..jagung byk lg tuh nak cuba jgklah...:)

    ReplyDelete
  2. Lama tak buat cucur jgung... Huhu...

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah menyedut udara hari ini, bersarapan dengan rezeki Allah ..syukran ke blog indah ini. Salam pagiu jumaat..

    ReplyDelete
  4. psstt: balik nanti nak carik bahan.. pastu weekend nak buat.. ;)

    ReplyDelete
  5. sedap ni! kak..blog saya bole terjah ke??

    ReplyDelete
  6. Salam akk....rietta mmg bercadang nk buat cucur jangung petang nie....rietta piwn cm akk, suka yg pedas, pedas sket....xmnat yg mnis....

    ReplyDelete
  7. assalam kamsiah..anak2memang suka cekodok jagung ni..kalau acik buat letak telur sebiji dan lada putih sikit.
    betul la kamsiah..kadang tu ada yang kotak komen tak keluar lansung

    ReplyDelete
  8. Saya tak pernah buat, tapi teringin sangat nak buat. Terima aksih atas tips tu yer kak. Oh yer, saya pun ada masalah tu dengan a few friends. So, saya right click kat komen tu, and pilih open in new tab.

    ReplyDelete
  9. serius nampak sangat sedap kak...kalau pekena nescafe ni,ya Allah mesti nikmat kan? hahaha.

    ReplyDelete
  10. assalam..terliur mama tgk cucur jagung..ehem rasanya dah lama tak makan cucur jagung..thanks.. :)

    ReplyDelete
  11. Kenapa ye setengah blogger tak boleh komen kat komen yg popup window? Ada tu kalau komen terbenam pun tak boleh. Kakpb jd serba salah sb ada teman2 yg tak boleh komen blog kakpb. Tapi kakpb boleh komen dikedua2 pihak:)

    Sedap cucur jagong tu.

    ReplyDelete
  12. sedapnya cucur jagung...makan tak berhenti nanti

    ReplyDelete
  13. cucur jaung..tak penah makan lagi..kesian kan sy..huhu

    ReplyDelete
  14. Makchaq anak beranak pun suka cucuq pedas.. kalau yg manis2 baik cucuq baik kuih kurang peminat..
    Tapi belum pernah pulak buat cucuq jagung pedas.. Ingat tak sesuai sebab jagung tu manis..

    ReplyDelete
  15. Salam Kam..ummi suka sangat cucur jagung, sekali hadap boleh habis sepinggan.

    ReplyDelete
  16. saya pun suka yang masin..biasanya kami buh daun kucai dan udang basah..macam cok udang tapi ada jagung..nice kak :)

    ReplyDelete
  17. semalam buat bubur jagung , hari ni goreng cucur jagung. hari2 makan jagung. sementara musim jagung ni....

    ReplyDelete
  18. salam...sedapnya!banyak idea dapat bila kongsi ramai2 kan .tq

    ReplyDelete
  19. sedap....adik ipar selalu buat..
    tapi ita tak pernah lagi buat...

    ReplyDelete
  20. Saya suka cucur jagung pedas, lagi berapi lagi sedap (memang lidah org asal Penang mcm tu kot?)

    ReplyDelete
  21. mesti sedap cucur jagung versi masin + pedas cicah sambal.... peeeh

    ReplyDelete
  22. Sy suke apa saja mknn berasaskn jagung kcuali dedak jagung. Hehehe...

    ReplyDelete
  23. pernah sekali duk kat rumah, mak x de. bangun pagi lapar, nampak jagung mentah. terus buat cucur jagung.. buat pakai main hentam je, nasib baik jadi.. hehehe

    ReplyDelete
  24. saya pun suka sangat buat..makan cucur jagung..saya suka buat yang pedas..letak ikan bilis skit...

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.