Kek sarang semut
a.k.a gula hangus
gambar diambil jam 12 mlm semalam
masih berasap...
pagi ni baru dipotong
saya suka part yg berkilat mcm plastik
bahagian tgh tu
Bahan2:
1 1/2 cawan gula (resepi asalnya 2 cwn)
1 1/2 cawan gula (resepi asalnya 2 cwn)
tp saya kurangkan manis
2 cawan air panas
2 cawan tepung gandum
2 cawan susu pekat
2 sudu teh soda bikarbonat
8 biji telur
4 sudu teh mentega
caranya tersangatlah mudah dan simple
1-panaskan/cairkan gula sampai jadi perang
dah cair,masukkan air panas
kacau sampai hilang ketul2 gula tu
kemudian masukkan butter
ketepikan...biarkan sejuk
2-pukul telur sampai kembang
masukkan susu
kemudian masukkan tepung gandum
diikuti soda bikarbonat
jika suka,masukkan vanilla
3-masukkan air gula hangus tadi
kedalam adunan
4-petua supaya sarang semut tu menjadi
perapkan/biarkan adunan dalam acuan
selama 3/4 jam sebelum dibakar atau kukus
saya suka cara kukus
kek lbh lembut,gebu
dan yg penting
kalau 'ghalit'..tak la hangus...
slm k'kam..kek ni memang tak jemu dimakan sebenarnya...sedap..nak buatnyer malas la pulak..
ReplyDeletewawawa... mengidam nie... cilok resipi yea kak
ReplyDeletejap... kalo nak bakar brape lama yea kak
ReplyDeletememang sedappppp
ReplyDeleteKek yg ini memang sedap,mak saya pandai buat.
ReplyDeleteAssalamu'alaikum
ReplyDeleteSuka kek gula hangus ni.. tapi dah lama tak buat..
السلم عليكم ورحمة الله
ReplyDeleteBoleh dikatakan setiap hari ada jer kek tu kat rumah ni..:)
lama tak buat kek gula hangus ni...sedapkan?
ReplyDeleteassalamualaikum..
ReplyDeleteada sesetengah org panggil ia sbg apam gula hangus..betul kan??
bukak2 blog kamsiah ni..tayang lak kek gula hangus..ptg2 trasa lapar pulak..campak le sepotong ke selatan..hihihi.
ReplyDelete@Ida Ddapursama mcm saya la...bila ada mood tu cepat2 la buat...
ReplyDelete@TyRoX SaNakak suka kukus...lbh gebu dan pastinya tak akakn hangit hehe..kalau bakar...lbh dari sejam..sudu antara 120-150
ReplyDelete@♥MAMASYAZA♥ye..ye...simple tp sedap...
ReplyDelete@turbinemanlogthomas...u pun tau mkn kek ni jugak ya
ReplyDelete@Werdahkalau beli..rasa tak puas ja kan..tu kurang..ni kurang...
ReplyDelete@Abd Razakhehe tak la setiap hari..kang semua org dlm rumah ni 'bulat' dan tembam mcm kek pulak.
ReplyDelete@secangkir madu merahthumb up..:)
ReplyDelete@sahromnasrudinnama ja berbagai...tp rasanya tetap sama..asanya gula hangus...
ReplyDelete@zuejauh la pulak nak campak...dtg ja ke utara ni
ReplyDeletesaya dah lama tak buat kek ini..trimakasih atas perkongsian ini..teringin nak buat pd cuti2 ni..
ReplyDeleteAntara kek kegemaran Allahyarhamah ibu saya.
ReplyDeleteAssalamualaikum kak
ReplyDeletefuh.. tengok sedap betul..
maiza pernah buat tp tak jadi berongga mcm tu.. maksud maiza tak jadi sarang pun.. dah tu nampak lembab entah salah kat mana.. nanti nak try resepi akak lak.. t.kasih.. simpan sepotong utk maiza hehe
Kak Kamsiah...thanks...insyaAllah fida dah ambik resipi ni...mudah je rupanya..nnti klu rajin fida buat;)
ReplyDeleteSalam Kak Kam,
ReplyDeleteTerliur la pulak bila tengok kek ni! Terasa nak buat sendiri...sebelum ni makan yang kawan2 buat jea!
alangkah indahnya kalau ibu_suri yang buat kek ini..hiks..hiks..
ReplyDelete@salsal...2 hari masih tak basi lg walaupun tak simpan dlm peti ais
ReplyDelete@ZOOL@TODpasti zool akan teringat akan arwah jika terpandang kek ni
ReplyDelete@MaizaC'Joemaiza perap lama sikit...baru berongga...dalam 3...4 jam gitu
ReplyDelete@Afida Anuaranak dara mesti rajin kat dapur hehe
ReplyDelete@Myza Pesonabuat utk pak sheikh...
ReplyDelete@Insan Marhaensabo la IM...dia kan sakit...
ReplyDelete