Esok my SIL akan mengadakan kenduri
terima menantu yg ke 3
dia pun mintak saya membuat tapai pulut
sbg desert pada hari kenduri esok
dan sbg ipar yg mithali hehe
dgn penuh rela saya melunaskan permintaannya
raginya di beli di Kelantan dulu
sbb saya tak pandai pilih ragi yg manis atau tidak
utk hasil yg baik
gunakan pulut susu
harganya mahal beberapa ringgit berbanding
beras pulut biasa
lidi pengcungkil gigi digunakan mengantikan stapler
stapler berbahaya pd org2 tua
yg mata tak berapa nampak..:)
nak cari lidi kelapa..
mana ada pokok kelapa kat taman ni
gunakan pulut susu
harganya mahal beberapa ringgit berbanding
beras pulut biasa
lidi pengcungkil gigi digunakan mengantikan stapler
stapler berbahaya pd org2 tua
yg mata tak berapa nampak..:)
nak cari lidi kelapa..
mana ada pokok kelapa kat taman ni
kalau nak cepat
gunakan bekas plastik
tak perlu bungkus dgn daun pisang
tp my SIL nak gunakan daun pisang..tradisional..
wlpn sy surirumah sepenoh masa..tp sy mmg tak pandai nk buat tapai..tapai pulut ke..tapai ubi ke..kesian tul..kan..huhu..
ReplyDeleteSbb apa tau, kak...sbb sy ni mmg ntah apa2..kalo kitorang anak beranak tak brp makan mende tu..maka sy pun maleh tul nk belajar buat. Ish..mmg ntah apa2. Apalah salahnya belajarkan?? ilmu tu..huhu..
assalam kamsiah..pandai buat tapai pulut ye..akak suka sangat makan tapai pulut.
ReplyDeletekalau 1kg pulut..raginya nak guna banayk mana ye kamsiah..terima kasih
@Acik Ernaikut saiz ragi tu...ada yg sebesar duit 20 sen..50 sen,kan....yg sebesar 20 sen tu,sebelah ragi ja utk sekilo...
ReplyDelete@ALoNa CintamaniszLitehehe yalah..kalau buat tp takde org nk makan..tak syok jugak kan..kita memasak ni..kalau licin dimakan anak2,suami..baru puas ati
ReplyDeletesalam kamsiah ..
ReplyDeleteklu pekena dgn cendoi...
sedap tu ..
aby suka lg tapai ubi dari pulut ..
fida tak suka sangat tapai ni kak kamsiah...entah..;)
ReplyDeletesaya selalu makan tapai yg dibungkus dgn duan getah.
ReplyDeleteAssalamualaikum Kam,
ReplyDeleteSaya tak pernah adun sendiri tapai pulut. Tapi pernah tolong2 mak mertua mengadunnya dan tolong membungkusnya.
opah IM dulu memang pandai buat ragi. raginya manis kata pelanggan.
ReplyDeleteIM sempat tolong opah buat ragi dan bedak sejuk..
sedap ni tapi tak berani makan banyak sebab pulut....
ReplyDeletemenabung di sini