Labu...dari pucuknya,buah dan bijinya..
semuanya sedap dimakan
pucuk labu sedap dimasak lemak
biji labu enak dikunyah bila dijadikan kuaci
Manakala buah labu
boleh masak lemak cili api, masak lemak putih campur bayam atau asin2
dan
dibuat kuih-muih seperti pengat, serawa, lepat,
juga dikukus
makan dengan kelapa dan gula,
dan lain-lain cara masakan
lagi.
Di Kelantan,kebanyakan majlis kenduri kawen
dihidangkan sira labu sbg dessert
Antara khasiat dan manafaat makan labu ialah:
1. Menyejukkan bahang dalam perut
2. Menghilangkan dahaga
3. Menghilangkan panas badan
4. Bagus untuk hempedu
5. Mencergaskan minda (otak)
6. Baik untuk mata
7. Melembutkan urat perut
Ni resepi utk berbuka kelmarin
Masak lemak labu
(hanya saya yg makan)
-sebelah biji labu manis yg kecil
-1 cawan santan cair
-1/2 cawan santan pekat
-2 btg serai-diketuk2
-sedikit udang kering
(rendam,toskan dan tumbuk kasar)
-1 biji bawang besar-mayang
-2 ulas bawang putih-diketuk2
-sedikit serbuk kunyit
(kalau suka boleh masukkan daun kunyit
yg dihiris halus)
cara:
-masukkan labu yg dipotong,santan cair,
bawang dan serai kedalam periuk
-masukkan serbuk kunyit dan biarkan mendidih
-bila labu hampir empuk,masukkan santan pekat
-rasakan garamnya
Partner utk resepi ni
adalah ikan gelama masam yg digoreng,sambal belacan...
mmg mebeles..
baru semalam masak pengat labu, feveret kami sekeluarga..
ReplyDeletepergghh..! kombinasi yg u mention kat bwh tu mmg thorrbahekk..!!
ReplyDeletesedapnya
ReplyDeleteAkak mmg buat saya lapar pepagi ni..dah la ABC plak hari ni..hahaha..
ReplyDeleteFeverate zara Dan suami 😍
ReplyDeletesedapnya..pucuk labu masak lemak putih..dah lama tak makan..
ReplyDeleteWah kak kecur air liur tgk...
ReplyDeletelabu,buah kesukaan Rasulullah..saya suka labu tapi klu makan perut jadi berangin..so, kena stop dlu sampai gastrik betul2 sembuh..sedapya labu!
ReplyDeleteaihhh sedap la pulok!
ReplyDeletewowww.....sedap nyer..menyesal bukak pagi ni...dah terliur lah plok
ReplyDeleteamboiii...sedapnya...dapat pengat labu pun sedap gak...
ReplyDeletekuros puasa uncle tengok gambar makanan ni....
ReplyDeletehaha
Dpt pulak mkn dgn sambal ikan bilis n ikan goreng mmg sedap kak ;)
ReplyDeletesemalam akak masak sayur labu juga tapi kesuntukan masa... tumis goreng dan campur daun kunyit sikit saja
ReplyDeletesemalam akak masak sayur labu juga tapi kesuntukan masa... tumis goreng dan campur daun kunyit sikit saja
ReplyDeleteLabu juga salah satu makanan kegemarah rasulullah... sebab itu khasiatnya sudah pasti bagus..
ReplyDeleteLabu masqk lemak ni kegemaran anak acik ni kamsiah
ReplyDeletesemalam dah ushar dah buah labu kat pasar.. tapi bila fikir balik hanya saya sorang yang makan, tak jadi beli.. takpe2.. lain kali pergi nak beli..
ReplyDeletekegemaran saya..
ReplyDeletememng sangat membuka salera bila berbuka puasa
ehm kesukaan emak mertua akakni.. semalam memang cari labu kat kedai takderler pulak...
ReplyDeleteala..terus rasa nak cari labu huhuhu
ReplyDeleteBaru beli labu nak buat pengat. Labu masak lemak ni pun saya suka juga.
ReplyDeleteMasyaAllah sedapnya labu. Teringin pulak sira labu di bulan puasa ni huhu
ReplyDeletePosa-posa ni tngok apa pun sedappp....
ReplyDeletesedapnye
ReplyDeleteklik nuff satu...
teringatla pulak.labu kesukaan anak sulung saya.kalau prgi pasar nmpak labu memang tk lepas punya.
ReplyDeleteahli famili lain tak minat makan labu ke kak?
ReplyDeletesaya suka lauk labu masak lemak,serawa, dan sira labu tu best..
:)
sedap..suka makan dengan sambal tumis..
ReplyDeletesy suka labu..tp klu versi buat sayur makan dengan nasi tak berapa reti sgt makan..
ReplyDeletenmpk sedap lemak labu akk
salam k.kamsiah..
ReplyDeletecma jarang makan labu yg dimasak..kalo ade pun mcm cekodok atau puding..hihi..nampak sedap..nyam2..
sedap...mohon copy resepi yaa...nak try buat..
ReplyDeletesuka labu. memang versatile kan macam2 boleh buat, sup labu berkrim pun oh so yummyyy.
ReplyDeletesedapnye masak lemak...nyum nyum nyum
ReplyDeletececah sambal belacan sedap nih ^_^
ReplyDeletekalu msk lemak sy suka judukan dgn sambal
ReplyDelete