07 November 2014

Antara Sambung Belajar Atau Kerja...??

Ketika cuti semester lepas
anak perempuan saya tu
kerja sementara kat kedai bakeri
dekat ja dgn rumah

Dah nak habis cutinya
tuan punya kedai tu dok merayunya
supaya berhenti belajar
dan bekerja dengannya terus...

Tuan punya kedai tu nak buka sebuah lagi kedai
So plannya yg dekat rumah saya ni
nak 'diserahkan' kpd anak saya utk menguruskannya

Katanya dia susah nak percayakan org
tp dgn anak saya dia terasa lain macam ja
mcm adik sendiri .....katanya..

Tak puas memujuk anak saya
dia berusaha memujuk saya pulak
bermacam2 dikatakannya...
semuanya kedengaran indah...molek2 belaka...

Tapi saya dan suami serta anak telah bersepakat
TERUSKAN BELAJAR
kerja hanya sementara



Apa yg disukai pd anak saya
adalah kerana anak saya budak Kulinari
tau serba sedikit pasal bahan2 membuat segala kek,biskut,roti dll...

Saya ucapkan terimakasih banyak2
kerana percayakan anak saya
tp dia harus kembali ke MSU utk meneruskan pengajiannya

tayang2:
kek keladi dan kek carrot
yg dibuat anak perempuan saya
sehari sblm kembali ke MSU

42 comments:

  1. yup..better smbng belajar dr berhenti. insya Allah ade rezeki dia dkt tmpt lain nnt tu =)

    salam singgah petang jumaat ^___^

    ReplyDelete
  2. betul tu kak..kerja bila2 boleh..teruskan belajar dulu..cari ilmu byk2.:) sedap wehh kek tu..telan air liur nengoknya..

    ReplyDelete
  3. Comelnye kek kldi..

    Bljrlh dlu smntr ads ksmptn..

    ReplyDelete
  4. alhmdulillah good decision..peluang gitu tak semestinya menjamin ms depan kn kak wpun bagus bunyinyer..

    ReplyDelete
  5. bagus keputusan 2.. baik sambung dulu nanti habis bru kerja... hehehehe btw sedapnya kek 2...

    ReplyDelete
  6. saya sokong dia further study
    kalau nak kerja,
    insha Allah elok dia buat bakery sendiri
    sebab saya dah rasa experience partnership dengan orang ni
    indah khabar dari rupa..
    good luck untuk anak akak :)

    ReplyDelete
  7. Kalau saya, saya akan sambung belajar!

    ReplyDelete
  8. IM dulu mahu along belajar jadi cef sebab dia pandai masak persis ibu_suri tapi dia tak mahu.

    kalau tak merasa IM ada anak pakai songkok tinggi...

    ReplyDelete
  9. asalam sangat setuju dengan Madam Kamsiah..pilihan yang tepat..belajar dulu dapatkan ilmu setinggi yang dihajatkan..kerja tu insha allah akn ada..

    ReplyDelete
  10. wah terbaik bikinan anak dara Madam kamsih..hebat tul patutlah...ada yang nak pinang nak kerja..

    ReplyDelete
  11. bapa saudara ibu kerja sebagai mandor di ladang teh bo. jadi kami selalu dapat tidur dirumah yang berwarna hijau di tengah lereng gunung ladang teh.

    kalau nak dengar bunyi angin bersiul... kat sini jelas boleh dengar...

    ReplyDelete
  12. Kek Keladi adalah faveret saya!!!1 perlu la jerit kat sini... eh perlu. hahahaa

    Saya sokong keputusan akak and keluarga.. see la belum habis belajar pun tokey dah sayang sangat kan, bayangkan bila dah habis belajar nnt, lagi la banyak peluang yang menyusul nnt... insya Allah.

    ReplyDelete
  13. Ye baik belajar dulu... pelajaran itu penting

    ReplyDelete
  14. Kalau sy pon sy pilih smbung blaja...kek carot tu mcm menggoda laa..hihihi

    ReplyDelete
  15. suka acik tengok gambar ni kamsiah..cantik dan mesti sedap tu kan..tewruskan belajar..suapay dapat lebih ilmu dan semoga berjaya

    ReplyDelete
  16. belajar dulu.. nanti lagi banyak kemahiran yg diperolehnya. ^_^

    ReplyDelete
  17. Huwaaa, sedapnya kek keladi tu...
    Untuk masa depan dia, baik habiskan belajar dulu...
    Mana tahu bial dah cukup ilmu, boleh buka kedai kek sendiri... lagi masyuk .... Saya pun sokong 200% keputusan akak :)

    ReplyDelete
  18. Selagi ada peluang belajar harus lah belajar...itu lbh baik drp yg tak berpeluang kan kak..

    ReplyDelete
  19. Kalau saya juga akan memberi nasihat yang sama kepada anak. Dapatkan ilmu setinggi mungkin, kemudian insyaallah kerja yang baik pasti akan menunggu...

    ReplyDelete
  20. menggoda keknya..patutlah tuan kedai susah nak lepaskan..:)

    mmg ilmu tu penting..pelajaran tu menjadi keutamaan..:)

    ReplyDelete
  21. kalau dah habis belajar ok gak terus kerja...tp kalau dalam cuti sem...belajar ajelah dulu....

    ReplyDelete
  22. orang kata, kalau dah pegang duit, malas nak belajar..
    cuti sem mungkin bolehlah masuk kerja lagi...
    manalah tau, ada peluang boleh bisnes bakeri..in sha Allah..
    sukanya tengok hasil kerja dia!!

    ReplyDelete
  23. betul tu... better belajar dulu... nanti dh hbs bljr, byk lg peluang lain.. insyaAllah..

    ReplyDelete
  24. Bertuah sungguh..anak pandai memasak..berlajar pun pandai. Tahniah!

    ReplyDelete
  25. Nanti habis belajar moga dapat berbisnes sendiri ^_^

    ReplyDelete
  26. beruntungnya disayangi tokey kedai kan kamsiah..tp betul pendapat parents tu smbung study!

    ReplyDelete
  27. Salam...cantik keknya mesti sedap rasanya

    Eloklah sambung belajar nanti boleh dapat kerja yang lebih baik.

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum.. salam kenal juga ke Puan Rumah.. 1st time ke sini. saya follow :) Untung pandai masak, nanti boleh buat bisnes sendiri

    ReplyDelete
  29. alia ke anak acik tu? dlu ada la juga follow blog ni guna akaun yg lama selalu juga singgah baca blog acik..heehehe..sekrang jarang..

    sambung ja la belajar tu, ada peluang sayang la dilepaskan,skrg nak masuk u kena bersaing.

    ReplyDelete
  30. patut la bos sayang.. pandai dia baking.. better sambung belajar dulu sementara ada peluang.. nanti br fikir kerja..

    ReplyDelete
  31. keputusan yang tepat tu kak...elok sambung belajar dulu.

    p/s nampak yummy kek tu :D

    ReplyDelete
  32. Ya, keputusan yg bijak.
    Jika pekedai itu benar2 ikhlas, lepas habis belajar nanti mesti dicarinya lagi... InsyaAllah...jika dah rezeki takkan kemana.

    ReplyDelete
  33. Sekarang ini kita fikirkan masa depan, jadi keputusan yang dibuat adalah terbaik sebab ia menjamin mesa depan.

    Lainlah jika kedai itu hasil titik peluh dan hak sendiri, boleh belajar sambil bekerja -PJJ

    ReplyDelete
  34. tu menunjukkan anak puan ada peluang cerah bila kerja full time nanti ^___^

    ReplyDelete
  35. awwww,.. dua dua nya nampak sedap. yg keladi tu macam dilapiskan dengan aiskrim je... yummy!! resipi! resipi!

    ReplyDelete
  36. salam kamsiah ..
    org tu betul ketidak ..
    org tengah belajar diminta jaga kedai plak ..bertapa mak bapak berkorban nak anak sampai kt U .. nak suruh berhenti.

    anak aby pun baru mula SEM barunya ..
    dia dah ingatkan aby, yuran kena dulukan seblm jumaat depan

    ReplyDelete
  37. Salam .Wow untungnya anak dara pandai dalm pastri.Nampak sedap betul tuh.pic pun cantik macam pro jer.Nice.
    Salam perkenalan.ni 1st time I singgah blog you.Jemput datang blog yer semoga terjalin ukhwah antara kita.

    ReplyDelete
  38. Elok habiskan study dulu,dlm business,kepercayaan seseorg yg paling penting,segala degree dan diploma boleh tolak tepi.

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.