19 November 2014

Resepi Kek Pelangi Kukus



 Bahan-Bahan 
1 cawan mentega
1/2 cawan gula kastor 
3 biji telur
 ¼ cawan susu pekat 
¼ cawan serikaya
1½ cawan tepung gandum
 1 sk serbuk penaik 
1 sb serbuk koko (tak guna pun) 
1 sk esen vanila 
2-3 sb susu segar (saya guna 1 sb) 
Sedikit pewarna yang disukai

 Cara cara:
 Pukul mentega dan gula hingga kembang. 
Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati. 
 Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila.
 Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik.

Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian 
dan masukkan warna yg disukai

Sendukkan satu bahagian kedalam loyang
selang selikan berbagai warna
buat sehingga habis
Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.


41 comments:

  1. takdok kaya lh disini...kalo dok bulih wat doh jgk..:)

    ReplyDelete
  2. nmpk sedap tu sis.tp sy tak pandai buat.kalau buat kek je xbape jadi.huhu..

    ReplyDelete
  3. cantik betul nengok kek tuh, ngn colorful nyer msti sedap nih kak... tp tang tgk mcm2 bahan tu terus terbantut niat nk cube hehehe... dana nih kalu dessert2 mmg fail nk membuatnyer kak

    ReplyDelete
  4. eh..bubuh srikaya?bila la nak try airtgn kamsiah ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahan2nya memang ada kat dapur kita Rozita hehe

      Delete
  5. Kukus nampak lagi moist. Ini anak dara yg buat ke mak dara ni.. cantik sangat:)

    ReplyDelete
  6. Asalam huuu! nampak macam kek pelangi yang indah...cantik reka ciptannya air tangannya

    ReplyDelete
  7. aduhduhduhduh.. menggiurkan!
    warnanye sangat menarik perhatian.
    boleh cuba nanti nih~

    ReplyDelete
  8. Kek kukus ye? Thanks share resepi. Boleh buat jualan ni.

    ReplyDelete
  9. so colourful...cantik menawan...hehehe

    ReplyDelete
  10. Amboi...cerah mata tengok kek yang sedap ni..

    ReplyDelete
  11. cantik color nya kak
    rasa dia sudah tentu best ni ^_^

    ReplyDelete
  12. patut la dipanggil kek pelangi ..
    sbb bermacam2 kaler yer ..
    mesti sedap tu

    ReplyDelete
  13. Lawanya kek, rasa terliur pulak....

    ReplyDelete
  14. Kam ni buat KY rasa terus nak mencuba resepinya.. :)

    ReplyDelete
  15. follow blog bihah balik
    http://inibelognabihah.blogspot.com dan like facebook fan page bihah terima kasih

    ReplyDelete
  16. biasanya nak makan yg mcm ni raya baru boleh... sebagai pengganti bulan posa yg takleh makan macam2

    ReplyDelete
  17. Salam kak.. terima kasih tinggalkan komen d entry Sireh Lovely Care, produk pencuci wanita turun temurun.. kalau akak berminat untuk tahu lbh lanjut nanti wasap lady ek.. harganya sgt murah .. thn sehingga dua bulan.. tuk bby pun sesuai disapu pada ruam2 gatal.. ni no lady... 0199005689.

    ReplyDelete
  18. Akk.. nak copy resepi keknya .. sedap..

    ReplyDelete
  19. Pertama kali rasanya singgah sini.
    Tengok pula entry kek ini. wow
    Terbaik. cantik jadinya.

    Kak Kamsiah tak nak buat ebook resepi ka? sekadar bertanya

    ReplyDelete
  20. mcm senang je bile tgk resepi ni...mcm blh cube wat je ni =)

    ReplyDelete
  21. Rajinnya akak. Sebab orang rajin je akan buat kek pelangi ni.Tengok pun dah nampak sedap, tu belum makan lagi..

    ReplyDelete
  22. 100% creativity!!!
    Espero que estés próxima a disfrutar un fin de semana muy pura vida.

    ReplyDelete
  23. Kam..cantik, colourful dan tentu sedap sebab ada serikaya tuu

    ReplyDelete
  24. terliur tgk kek kukus akk...hehe nyum2 :)

    ReplyDelete
  25. Assalam sis,
    wajib coba ni
    thanx sebab kongsi resipi yer :)

    ReplyDelete
  26. cntiknya warna..
    thanks berkongsi resepi

    ReplyDelete
  27. Salam Kak, satang sini dan follow akak =)
    dari http://enyyusnizar.blogspot.com/

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.