11 November 2014

Menara


Menurut Kamus Dewan, 
menara bermaksud bangunan atau bahagian bangunan yg tinggi 
utk sesuatu kegunaan tertentu, 
bahagian bangunan (spt masjid, gereja, dll) yg dibina jauh lebih tinggi drpd bahagian induknya.

Menara jam Kulim

Alor Setar

KOMTAR Penang

Masjid terapung Tanjung Bungah,Penang
Yang ni tak pasti namanya
jugak kat Penang

Menara Teluk Intan

Menara berkembar yang pernah menjadi bangunan tertinggi di dunia 
sebelum diatasi oleh Burj Khalifa dan Taipei 101.

(sebenarnya saya bagaikan mati kutu
utk berblog
sebab DSLR dibawa anak perempuan ke MSU)

29 comments:

  1. hehe, timm nma jee org kulim, xtgk menara jam tu dkt2 pun..selalu lalu jer..

    ReplyDelete
  2. kita pon tak tau kat kulim ada menara tu :)

    ReplyDelete
  3. Tak sampai lagi menara teluk intan yg macam kat Pisa tu

    ReplyDelete
  4. menara condong telok intan tu memang klasik.. =D

    ReplyDelete
  5. dalam banyak2 menara, KL twin tower je yg pernah naik.. hehe..

    ReplyDelete
  6. dah tiba masanya akak beli lagi satu DSLR..hihihihh

    ReplyDelete
  7. Dekat JB pun ada menara jam juga Kam. Jemputlah sini boleh tangkap gambar malam lagi cantik:)

    ReplyDelete
  8. menara KULIM? seringkali ke kulim kini...tapi blom smpai lagi kesini...

    PS...xde dslr, camera hp pown boleh....asal ada...hehehe...

    ReplyDelete
  9. Alaa menara jam kt sp pun ada akak..hehehe.. akak dok kulim kan..dekat jer la kita rupanya..=D

    ReplyDelete
  10. cantik pulak tgk menara alor setar tu...sebelum ni tak perasan pun...hehehe

    ReplyDelete
  11. saya pernah sampai ke menara condong.. lepas tu, blur tak tahu nak buat apa. hahaha

    ReplyDelete
  12. Kak zai biasa pergi menara teluk intan, hometown encik hubby.

    Kak zai guna camera phone aje.

    ReplyDelete
  13. bosnia pun panggil menara (yang mosque, church seua tu) "minarat"... macam sama kan.

    ReplyDelete
  14. salams kenal dari saya kak, thanks sudi dtg blog saya:)

    cantiknya akak....sgt awetmuda:)

    ReplyDelete
  15. Menara kat Penang yang Kam tak tau nama tu yang dekat dengan laut dekat area Padang Kota tu ke..? Kalau yang kat situ orang Penang panggil "Jam Besaq"...

    ReplyDelete
  16. cantik-cantik gambar menara yang akak snap ni :)

    ReplyDelete
  17. nampaknye kene bali DSLR baru laa pasni.. hhihihi =D

    ReplyDelete
  18. banyak menara yg saya beru kenal dari entry ni.... cantik gambar2 akak... bila lah nak pandai ambil gambar mcm akak jugak ni...

    ReplyDelete
  19. Puan Kamsiah,

    Dahulu menara di bina memang dengan tujuan tertentu. Sejarah terawal menara adalah mercu suar atau 'lighthouse' untuk panduan pelayaran.

    Kerajaan Umaiyah pula dikatakan membina menara bagi tujuan azan untuk memanggil muslimin solat.

    Tetapi hari ini menara tinggi dibina demi mencari nama untuk berbangga-bangga.

    Sekadar pandangan.

    ReplyDelete
  20. gambar masjid terapung tu, langit biru, cantik..

    ReplyDelete
  21. betul kata Pak Mail tu... tengok je lah segala bangungn tinggi dunia yg dipanggil menara tu... ramai orang islam yg punya... tak berkepentingan nak buat tinggi2 mcm tu sebenarnya...

    ReplyDelete
  22. x bestkan kalau bercerita tanpa gambar..

    Teringin sgt nk ke menara condong kuala kangsar tu

    ReplyDelete
  23. target nak ke menara condong,balik kampung dah dekat dah cuma tak sempat nak ke sana..penat ..

    heheh.. tak best juga kalau entri tak ada gambar..

    ReplyDelete
  24. DSLR akak pun dah ke menara! ...ke menara gading, hehe... Mesti bertambah canggih lah nanti...

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.