Jom makan nasi bersama ulam2an
saya sukakan ulam2an sejak kecil lagi
berbanding anak2 saya
yg makan sayur/ ulam2an
bila dah besar..bila selalu tgk si emaknya makan
bendi ni sangat sedap dicicah sambal baba nyonya
kacang kelisa,pegaga dan timun sedap dicicah sambal belacan
pertama kali tabur..
perttama kali melihatnya tumbuh..
endek kata,pertama kali tanam si ulam raja ni
baru berusia 3 minggu khasiat ulam2an..saya pasti semua pembaca tahu dan arif mengenainya |
assalamualaikum
ReplyDeletesinggah pagi
td breakfast apa?
Kak.. ade jenis ulaman yang tak berangin tak? saya memanng suka ulam-ulam ni.. tapi bila makan tak tahan perut berangin.. huhu..
ReplyDeletekakak pun sukaaa sangat ulam2 terutama kacang kelisa tu...cicah sambal pe je ..berselera makan ada ulaman
ReplyDeletesaya pun suka makan ulam
ReplyDeletekami panggil kacang botol...hehee, tapi memang sedap pon mkn ulam2 ni... yg pling susah nak jumpa pucuk bebuas... da lama carik...
ReplyDeletenilah petua awet muda akak ye..
ReplyDeleteBilalah saya nak jadi mcm akak ni ya...takut beno dgn ulam2.
ReplyDeleteulam raja tu best giller!saya pun suka ulam2 ni..terutama bila cicah budu
ReplyDeletesedapnya makan ulaman...bunyi krup krup krup kalau kacang botol tu:)
ReplyDeletesemangat tgk ulam raja dah tumbuh cantik:)
saya paling suka ulam raja..itulah ulam yang pertama saya makan dan buat saya jatuh cinta terhadap ulam-ulaman (^_^)
ReplyDeleteSedap.. Paling suka daun selom. Makan ngan sambal belacan
ReplyDeletesuka ulam pegaga kalau dibuat urap... amboi sedapnya!
ReplyDeletedana pun suke mkn ulam, sbb dr kecik dh biasa tgk mak arwah nenek mkn ulam n sekitar umah banyak tnm ulam... paling dana suke ulam pucuk betik, mmg pait gile tp khasiat dia bnyak... tp itu pun time mak bt dna nyibuk sekali lah
ReplyDeleteSaya suka timun dan kacang bendi sebagai ulam...
ReplyDeleteUlam lebih sedap kalau di petik fresh dari kebun sendiri...
ReplyDeleteKami suami isteri peminat ulam2an tapi anak2, urmmmmm..
ReplyDeleteSalam Kak,
ReplyDeleteSaya suka semua!
JM pun kalau mkn nasi mesti ada ulam..semua ulam2 di atas tu JM suka mkn terutama ulam raja
ReplyDeleteIs folo kat nombor 1994
ReplyDeletemacam tahun 1994 pulak... hohoh
Teliuqnya tengok gambaq2 tu... sedap (^__^)
ReplyDeleteinilah ubat awet muda sebenarnya..;)
ReplyDeleteasalam ..alamak macam nak pergi makan lah nampak ulaman tu gambar no 1 paling mengujakan..hehe
ReplyDeleteteruskan usaha ya..kena faham tul2 pada ahad selepas subuh..
ReplyDeletesaya kak.. kalau dapat ulam memang tak pandang lauk lain dah.. ni pun menurun my mom la ni suka makan ulam.
ReplyDeleteTengok ulam-ulaman dengan belacan tu malam2 ni pun masih kecur airliur, terasa nak makan nasi pulak, hehe..
ReplyDelete=D ulam! i loike! hehehe...
ReplyDeleteSedapnya sambal nyonya tu.... Anak2 saya sedari kecik suka makan ulam.... Tapi kalau sayur yg dimasak mereka kurang sikit.... nak yg fresh jer.... senang kerja mak dia :)
ReplyDeleteKakak rasa rata-rata kalau usia macam kita ni memang dari kecik dah pandai berulam... bahkan ulam itulah yg membuka selera kita kan..
ReplyDeletePokok ulam raja susah mati. Makin kita petik pucuknya makin banyak tunas baru tumbuh. Apa lagi musim hujan ni mesti cepat besar dan meriah. Kakak pun tanam dan sentiasa sulam bagi tak kehabsian..
alhamdulillah.sy pon suka makan ulam ulaman.skrg je masih bpantang beberpa jnis ulam.. huhuhu
ReplyDeleteWaa..tanam sndri. Bgus tu. Sy pn sk mkn ulam terutama skli kacang botol cicah dgn smbl belacan. Yummy!
ReplyDeleteBelog Miss Balqis
Kacang bendi tu feveret..baru je mkn tadi hihi
ReplyDeleteSaya memang hantu ulam-ulaman ni...hampir semua jenis ulam saya belasah. Selera makan pasti bertambah kalau ada ulam...tapi tu la...xboleh selalu, tak terkawal makan! hehe
ReplyDeletesalam k.kamsiah..
ReplyDeleteulam mmg peberet cma..
pucuk ubi, ulam raja etc..cicah smbal belacan bestt...
tapi kalo pegaga & pucuk betik.. tidak..pahit.. eheheh.. :p