14 November 2014

Ulam - ulaman

Jom makan nasi bersama ulam2an 
saya sukakan ulam2an sejak kecil lagi
berbanding anak2 saya
yg makan sayur/ ulam2an
bila dah besar..bila selalu tgk si emaknya makan
bendi ni sangat sedap dicicah sambal baba nyonya





 kacang kelisa,pegaga dan timun sedap dicicah sambal belacan


pertama kali tabur..
perttama kali melihatnya tumbuh..
endek kata,pertama kali tanam si ulam raja ni
baru berusia 3 minggu

khasiat ulam2an..saya pasti semua pembaca tahu dan arif mengenainya



33 comments:

  1. assalamualaikum
    singgah pagi
    td breakfast apa?

    ReplyDelete
  2. Kak.. ade jenis ulaman yang tak berangin tak? saya memanng suka ulam-ulam ni.. tapi bila makan tak tahan perut berangin.. huhu..

    ReplyDelete
  3. kakak pun sukaaa sangat ulam2 terutama kacang kelisa tu...cicah sambal pe je ..berselera makan ada ulaman

    ReplyDelete
  4. kami panggil kacang botol...hehee, tapi memang sedap pon mkn ulam2 ni... yg pling susah nak jumpa pucuk bebuas... da lama carik...

    ReplyDelete
  5. Bilalah saya nak jadi mcm akak ni ya...takut beno dgn ulam2.

    ReplyDelete
  6. ulam raja tu best giller!saya pun suka ulam2 ni..terutama bila cicah budu

    ReplyDelete
  7. sedapnya makan ulaman...bunyi krup krup krup kalau kacang botol tu:)

    semangat tgk ulam raja dah tumbuh cantik:)

    ReplyDelete
  8. saya paling suka ulam raja..itulah ulam yang pertama saya makan dan buat saya jatuh cinta terhadap ulam-ulaman (^_^)

    ReplyDelete
  9. Sedap.. Paling suka daun selom. Makan ngan sambal belacan

    ReplyDelete
  10. suka ulam pegaga kalau dibuat urap... amboi sedapnya!

    ReplyDelete
  11. dana pun suke mkn ulam, sbb dr kecik dh biasa tgk mak arwah nenek mkn ulam n sekitar umah banyak tnm ulam... paling dana suke ulam pucuk betik, mmg pait gile tp khasiat dia bnyak... tp itu pun time mak bt dna nyibuk sekali lah

    ReplyDelete
  12. Saya suka timun dan kacang bendi sebagai ulam...

    ReplyDelete
  13. Ulam lebih sedap kalau di petik fresh dari kebun sendiri...

    ReplyDelete
  14. Kami suami isteri peminat ulam2an tapi anak2, urmmmmm..

    ReplyDelete
  15. JM pun kalau mkn nasi mesti ada ulam..semua ulam2 di atas tu JM suka mkn terutama ulam raja

    ReplyDelete
  16. Is folo kat nombor 1994

    macam tahun 1994 pulak... hohoh

    ReplyDelete
  17. inilah ubat awet muda sebenarnya..;)

    ReplyDelete
  18. asalam ..alamak macam nak pergi makan lah nampak ulaman tu gambar no 1 paling mengujakan..hehe

    ReplyDelete
  19. teruskan usaha ya..kena faham tul2 pada ahad selepas subuh..

    ReplyDelete
  20. saya kak.. kalau dapat ulam memang tak pandang lauk lain dah.. ni pun menurun my mom la ni suka makan ulam.

    ReplyDelete
  21. Tengok ulam-ulaman dengan belacan tu malam2 ni pun masih kecur airliur, terasa nak makan nasi pulak, hehe..

    ReplyDelete
  22. Sedapnya sambal nyonya tu.... Anak2 saya sedari kecik suka makan ulam.... Tapi kalau sayur yg dimasak mereka kurang sikit.... nak yg fresh jer.... senang kerja mak dia :)

    ReplyDelete
  23. Kakak rasa rata-rata kalau usia macam kita ni memang dari kecik dah pandai berulam... bahkan ulam itulah yg membuka selera kita kan..

    Pokok ulam raja susah mati. Makin kita petik pucuknya makin banyak tunas baru tumbuh. Apa lagi musim hujan ni mesti cepat besar dan meriah. Kakak pun tanam dan sentiasa sulam bagi tak kehabsian..

    ReplyDelete
  24. alhamdulillah.sy pon suka makan ulam ulaman.skrg je masih bpantang beberpa jnis ulam.. huhuhu

    ReplyDelete
  25. Waa..tanam sndri. Bgus tu. Sy pn sk mkn ulam terutama skli kacang botol cicah dgn smbl belacan. Yummy!
    Belog Miss Balqis

    ReplyDelete
  26. Kacang bendi tu feveret..baru je mkn tadi hihi

    ReplyDelete
  27. Saya memang hantu ulam-ulaman ni...hampir semua jenis ulam saya belasah. Selera makan pasti bertambah kalau ada ulam...tapi tu la...xboleh selalu, tak terkawal makan! hehe

    ReplyDelete
  28. salam k.kamsiah..
    ulam mmg peberet cma..
    pucuk ubi, ulam raja etc..cicah smbal belacan bestt...

    tapi kalo pegaga & pucuk betik.. tidak..pahit.. eheheh.. :p

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.