15 November 2014

Resepi Peknga

Peknga a.k a lempeng
cara dan bahan2 utk membuatnya pun tersangat simple
tepung gandum,isi kelapa (diparut) garam,sebiji telur
boleh jugak ditambah pisang

sapu sedikit minyak/ mentega pada kuali
tuang sesenduk adunan kedalamnya dan ratakan
bila bahagian atasnya nampak hampir kekuningan..terbalikkan

memasak sardin ni pasti semuanya tahu,kan


selain sedap dicicah dgn sardin
peknga jugak seda dicicah dgn kuah kari ikan/ ayam

25 comments:

  1. Kata mak saya peknga berasal dari singkatan 'tempek di belanga'. Sampai sekarang saya masih suka peknga yang saya buat sendiri bila kecemasan. Malangnya anak-anak tak suka peknga, sebab mungkin peknga resepi saya cuma peknga kosong aje....

    ReplyDelete
  2. lama tak makan, terasa kesedapannya bila tengok gambar di atas.

    betul2 menggoda, kena beli kelapa parut ni..

    ReplyDelete
  3. Asalam..Madam dan anak2 cepat pergi take note dekat Blog Etuza..buat kajian dan bersaing secara sihat..cepat2 tau nanti tengelam entry ni sabab ada dua lagi entry nak post ni...

    ReplyDelete
  4. alamak sempat lagi hadap hidangan humm!!! sedapnnya...memnag inilah antara yg etuza suka makan ..roti canai ke tu..
    sardi ke kuah tu..hummnyam sedap

    lempeng memang sedap kurang minyak..

    ReplyDelete
  5. peknga? tak penah dengar biasa panggil lempeng... cicah kari ikan pon best ni

    ReplyDelete
  6. Perghhhhh...makan lempeng siap dgn pisau garfu..ni mat saleh yg makan ni kak...hahahaha

    ReplyDelete
  7. ni sedap ni... masa kecik2 dulu mak selalu buat kat kami..

    ReplyDelete
  8. Peknga...mula2 cam xtau..tp kalu lempeng tu kenal la kak..

    ReplyDelete
  9. Akak Sedapnya... farah suka makan cicah dgn susu..=D

    ReplyDelete
  10. pepagi sambil hirup kopi duk tengok peknga akak ni, rasa macam nak cubit2 makan jer kat skrin ni hihihi.

    ReplyDelete
  11. Wah.. dah lama tak makan lempeng ni. Nak rajinkan diri buat la nanti..

    ReplyDelete
  12. ni first time saya dengar pasal peknga.. selalu makan lempeng je.. ^_^

    ReplyDelete
  13. alamak... jadik lapa pulak tengok lempeng ni tengah2 malam... >.< heeee

    ReplyDelete
  14. owh, peknga is lempeng.... belajar vocab baru hari ni :)
    nyum nyum...

    ReplyDelete
  15. peknga nyok muda sangat sedappp, boh nyok banyak2...ceq suka

    ReplyDelete
  16. Cicah dengan sardin..sedap tu...selalu cicah dengan kari atau gula ja...

    ReplyDelete
  17. owh , ini namanya peknga . kami panggil lempeng kelapa . masa kecik2 dulu , ni lah sarapan lazim . sbb senang dan kelapa pun ambik tepi rumah jer ...

    ReplyDelete
  18. Sy pggil lempeng..hehe. suka mkn dgn sambal ikan bilis. Sdp ^^
    Belog Miss Balqis

    ReplyDelete
  19. Wah! ini benar2 menggoda selera saya terutama sardin tu...memang sepadan dikawinkan dengan lempeng! Nyum2!

    ReplyDelete
  20. salam k.kamsiah..
    kalo cma, kami panggil lempeng..
    ciah dgn samabl mcm akak buat ni mmg ngam!

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.