01 November 2014

Import & Eksport Post Blog

Pernah buat import-eksport blog hangpa..?? 
bukan benda / barang ja boleh import-eksport hehe
Ia adalah langkah supaya kita tak meratap pilu jika blog tiba2 'hilang'..


 Sebabnya Blogspot adalah satu platform percuma.

 Bila-bila masa mereka boleh menarik balik tanpa memberi sebarang alasan.
 Blog juga boleh digantung dengan aduan 
yang dibuat oleh pihak ketiga terutamanya tentang soal hak cipta 
yang diciplak umpamanya. 
 Jika ini berlaku anda akan kehilangan kesemua posts yang berharga begitu sahaja.
 Dan menangis tak berlagulah kita..

Eksport Blog

Pergi ke bahagian Setting-Blog Tools-Klik Export blog




 Samada kita akan terus menyimpan file yang diexport 
dalam directory yang telah ditetapkan atau akan membuka satu dialog box.
 Pilih Save File dan klik Ok.




File adalah dalam format XML 

dan Blogger akan menamakan file ini seperti blog-10-31-2014.

(tarikh blog anda dieksport)
 Ingatkan di mana fail ini disimpan dalam komputer anda. 
Nama file ni boleh di rename




 File backup yang diexport hanya 
mengandungi semua posts dan komen-komen 

 Segala widget atau gadget yang ada dalam 
sidebar blog anda tidak termasuk file ini. 

Sila uruskan backup widget dalam sidebar dengan cara manual.








 Import Blog.
Pergi ke bahagian Setting-Blog Tools-Klik Import blog


 Export file yang telah disimpan di atas boleh diimport 
bila-bila masa kedalam mana-mana blog yang ada. 
File ini juga boleh di import kedalam blog selain dari blog yang menggunakan platform blogger. Semua posts akan terus di publish.

Sapa yg tak sayang blog,kan..:)


35 comments:

  1. Ooo.. tau tau bende ni... bole diperaktikkan... mana la tau ... memang sayang kan... mcm diary...

    ReplyDelete
  2. Baru tau ni sis...terima kasih atas perkongsian ini.....Diana memang lemah dalam bab2 blog ni tau buat entri jer dan post..hehe

    ReplyDelete
  3. ni yang saya failed kamsiah...
    takut nak import, eksport....terus hilang..
    nanti saya study satu2...tqvm

    ReplyDelete
  4. Tidak mustahil selepas ini blogspot kenakan caj pula..

    ReplyDelete
  5. Beringat sebelum semuanya hilang.. ;)
    Saya belum lagi nak buat..

    ReplyDelete
  6. terima kasih berkongsi ilmu..baru tahu tntang ni..

    ReplyDelete
  7. tema kasih kak..sura baru tau..banyak lagi kena belajar..info yg bagus kak..:)

    ReplyDelete
  8. Boleh kakak tak terfikir langsung hal ini.. Terima kasih bagi peringatan..

    ReplyDelete
  9. Tak pernah lagi terlintas di pikiran sebelum ini kemungkinan blog hilang, sebab itu tak terpikir langsung untuk eksport dan import blog. Baru sekarang saya mula terpikir balik...TQ Kam...

    ReplyDelete
  10. trima kasih kak utk tips. hehe tak pernah tahu boleh buat ni

    ReplyDelete
  11. Pernah tengok dan terbaca benda ni...tapi tak pernah nak buat pun...lepas ni mungkin kot...

    ReplyDelete
  12. tq for remind me ..betul ,perlu buat in as back upplan..kalau tetiba hilang, takde la nak gelabah nak menaip semula..

    ReplyDelete
  13. asalam..ingatkan import export barangan ..first time dengar...bagus juga tu nanti nak test lah ya

    ReplyDelete
  14. asalam..ingatkan import export barangan ..first time dengar...bagus juga tu nanti nak test lah ya

    ReplyDelete
  15. Info berguna,pernah buat dulu export ke wordpress,tapi mcm dah lama betul.

    ReplyDelete
  16. Ilmu baru ni.... ada masa kena import eksport jugak...

    ReplyDelete
  17. Terpikir juga...dah baca info tentang ni..tapi tak praktik pun...

    ReplyDelete
  18. betui tu kak mala...tahu tapi tak praktik...
    pasni kena ambik pot jgk la...
    tima kasih...

    ReplyDelete
  19. Terima kasih atas perkongsian ni. Huhu. Serius sayang gila blog ni. Huhu. Tetibe hilang, memang nangis tak berlagu la jawabnye.

    ReplyDelete
  20. ilu yang bagus nampaknya ni. nak cubalah buat...beringat drp hilang kan..

    ReplyDelete
  21. Salam K.kamsiah..
    ade jgk tgk fungsi export import ni..
    tenkiu sharing..huhu..cma belum buat lagi...

    ReplyDelete
  22. Hmmmm..bagus juga..buat back up..
    Tak pernah terfikir saya nak export...

    Ada seorang blogger yg saya kenal, dia print entry2 nya, dan jilid kan...kiranya dia buat betul2 hard copy, simpan kat rumah! :)

    ReplyDelete
  23. dulu waktu selalu pindah2 blog, selalu jugak main dgn function ni. nowadays, tak mau dah.. cukuplah berkali-kali itu kak kamsiah.. (=

    ReplyDelete
  24. Terima kasih, kak. Baru tau apa gunanya import export ni. Saya nak buatlah. Tengah bercadang nak buat something tentang blog sendiri. Takut pulak hilang semuanya. Mahu tidur dengan air mata.

    ReplyDelete
  25. pernah buat ms dulu2 tp sekrang nie cam dah malas ngan tk amek berat lak...hhuhuh

    ReplyDelete
  26. baru tau functionnya . seblm ni dok tgk jer ...

    ReplyDelete
  27. saya dah follow blog ini kalau sudi follow balik dan lawat blog ini selalu
    http://bicarabihah.blogspot.com/
    terima kasih

    ReplyDelete
  28. this one is very good ^^
    insyallah bakal export blog untuk back up..

    ReplyDelete
  29. Assalam sis,
    thanx naaaaaaa..
    sangat baguih untuk iols yang tengah blajor merangkak2 berblog ni he3

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.