(A)-
Gula Hangus
2 sudu besar gula
*tabur gula dlm loyang n masak atas api perlahan..
biar gula hancur dan warna tukar jadi perang)
Ketepikan dulu
(B) -
Bahagian Atas
1 cawan susu sejat
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur
2 biji telur
(C) -
Lapisan Kek
140 gm tepung gandum
*Ayak bersama baking powder
70 gm gula kastor
3 biji kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak (minyak jagung)
D)
Merinque
6 biji putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar
Cara-cara :
Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
Kacau semua bhn (B) perlahan2....
Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
Pukul bahan (C) *campurkan semua bhn kering dlm bekas..tuang bahan cecair yg sdh dicampur bersama ke dlm bhn kering..kacau sebati menggunakan handwhisk
Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang , bila kita angkat ia tak jatuh...(meringue)
Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati guna kaedah kaup balik..
jangan terlebih kacau nanti kek mendap or bantat.
Bahagikan kepada beberapa bahagian ,letak pewarna n paste kalau suka..
Masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus dan keremel tadi (A + B)..
selang seli warna, letak ditengah2 loyang, .
Bakar cara double boiling/waterbath (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas)
- selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak
*Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja,
Dah lama tak buat kek karemel ni kamsiah..
ReplyDeleteTergoda lak tengok kamsiah :)
pernah cuba buat kek ni..tapi tak jadi...
ReplyDelete:-)) cantik kek puding akak
Asalam..sangat sempurna, memang pandai memasak kremel..lemak lah nampak..kalau jual harga kualiti..
ReplyDeleteEtza bagi mark ya.( tara!!! 98% - Grade A )
ReplyDeleteTengok rupa je dah nampak sedap....
ReplyDeleteTeknik mskkn gula dlm loyang then masakkn dia mmg best, dulu Cikna masakkan gula smpi kekuningan pastu msk dlm loyang t'kena kat jari sakitnye nauzubillah, Perit....
ReplyDeleteSaya pernah dengar perkataan 'bantat' dari lawak Jamali Shadat dan Hamid Ghurka dulu.
ReplyDeleteSaya baru saya faham maknanya...
Sedapnya kak.
ReplyDeleteTapi pemalas betui saya nak buat kek ni hehe.
sedap nyer..kite buta kayu dalm bab masak kek
ReplyDeletetak prnah makan lagi tp nampak sedap lepas tengok ni.. boleh cuba kalau ada kelapangan
ReplyDeletesedapnya nmpak.pandai awak Kamsiah
ReplyDeleteSalah satu kek yg kakak suka
ReplyDeleteSebab ada karamel dia itulah yg menambah sedap.
Mmm..nampak cantik dan sedap..
ReplyDeletesedapnya sis... thanks for sharing... leh try buat ni... hehe
ReplyDeletealahai sedapnya dah la cntik kejadiannya..
ReplyDeletesuka makan :)
tp nk buat kemain renyah.
pnh 2 kali j try buat..
alhamdulillah, dh boleh buka kmbli akaun nuffnang
Dah lama tak rasa airtangan isteri seperti ini...
ReplyDeleteTiba2 rasa tersangatlah lapar....
ReplyDeleteLuce delicioso y con lindos colores.
ReplyDeleteAbrazos ticos.
Asslm
ReplyDeleteCantik menarik sedap tertarik.....
Salam singgah petang sis....sedapnya sis....
ReplyDeleteCantik kejadiannya Kak Kam..
ReplyDeleteboleh tgk sambil telan air liur..nak sendiri..mmg x lah...x pandai walaupun ada resipi huhuh
ReplyDelete