Tapai pulut
untuk majlis tahlil & bacaan yassin
kat rumah MIL sabtu ni
biasanya bungkus mengunakan daun pisang
atau daun getah
tp tak sempat nak cari
guna tupperware ajalah
2kg beras pulut
menghasilkan 100 bekas tupperware
tunggu 48 jam baru masak...
sangat suka
ReplyDeletetapi tak leh lawan yang dibungkus ngan daun getah..sedapnya..makan yang dah disimpan dalam peti ais..sedap...
sedapnya tapai...lama betul tak buat nie...
ReplyDeleterindu lak kat mak mertua di kg.. tapai yg mak abg buat mmg sedap
ReplyDeletetapai pulut, lama tak makan. susah nak cari dekat langkawi ni, nak buat tak tahu pulak hehehe
ReplyDeleteorang kata nak hasilkan tapai ni byk pantang larangnya..kalau tak tapai tak menjadi..ye ke?
ReplyDeleteSedapnye.. Amy suka tapai tp masih lum jumpa resepi nak buat.
ReplyDeleteAsalam..
ReplyDelete48 jam, kena sabar ya buat ni. Selamat bersedekah. Moga Dia terima.
sedapnyer tapai...
ReplyDeletedah lama tak makan tapai pulut...
ReplyDelete:)teringin pula nak merasa..:)
Seumur hidup tak pernah merasa tapai.
ReplyDeleteKata org tapai tu pahit. Satu hari nnti mngkin akn cuba.
Bak kata ayh sy, jgn tak merasa. :)
My favourite,kalau bungkus dgn daun getah lagi wangi.
ReplyDeleteSedapnya kak kam...mak saya pun dah lama buat tapai pulut letak dalam tupperware macm ni..sebab daun susah nak dapat..saya lagi suka letak dalam bekas camni, sebab, bleh menghirup airnya....suami saya [org johor] pertama kali kenal tapai pulit ni, terus jatuh cinta....kalau tiap kali hari raya..dialah yg menghadap tapai....sekarang, mak saya selalu gak buat tapai, dah tak tunggu raya ...huhuhu untuk menantu dia lah...saya tak pernah buat sendiri, takut tak menjadi....tapi macam nak cuba jugaklah buat satu hari nanti
ReplyDeleteAssalamualaikum Kamsiah
ReplyDeletekalau makan banyak....berkipas lepas tu...he he
Salam Yong,
ReplyDeleteDulu mak akak rajin buat utk jual. Tapi skrng masih buat tp masa hari raya jer. Kira pandai ler Yong buat tapai, bukan semua org boleh buat.
rindu tapai dalam daun getah.... klasik & rasa yang segar mewangi
ReplyDeletebest jugak yg dalam daun getah tu..sebab dia ada 3 kan, daun getah kan ada 3 daun,then bau dia pn lain skek,ada aroma :)
ReplyDeletekak, buat sendiri eh? niat di hati memang nak belajar menapai ni .... takut nanti hilang warisan, ekeke. kalau setiap hari raya, tapai pulut jadi satu kemestian kat rumah ;) makan sejuk-sejuk dengan aiskrim, yummy ;)
ReplyDeletesedapnya tapai...makan sejuk2 lagi best...
ReplyDeleteSkrang ni pun kat kedai bnyak yg dijual dalam bekas...
Assalam kak, apa khabar? lama tak singgah sini..sedapnya tgk tapai pulut ni.lama tak mkn teringin la pula.
ReplyDeleteAssalamualaikum.
ReplyDeleteTapai antara kegemaran saya. Susah nak dapat tapai pulut di Sarawak. Biasanya tapai nasi/beras biasa, dan hanya memerlukan 12 jam untuk masak dan di makan.
Teringat tapai ubi semasa di Kelantan. Sungguh sedap.
TQ
Tak pernah pun makan tapai mcm ni.
ReplyDeleteMintak komen sikit entri ni boleh?
http://www.blogammar.com/hot-blogger-penipu/
tapai?? pergghhh.. saya tak pandai makan,.. tapi kalau ada depan mata saya akan makan juga.. hihihi.. salam ukhuwah ya
ReplyDeletelma x mkn tapai
ReplyDeletedahlama x makan.. klalau buat dgn daun pokok getak trs lagi mengancam kan?
ReplyDeleteLama juga kalau harus menunggu 48 jam baru matang...
ReplyDeletesalam kenal dariku
perghhh...tapai,rindunyer makanan malaysia
ReplyDeletepernah try mkn tapai...tapi tak brp nak suko la kak...
ReplyDeleteSedapnyer...lama x makan.. nak skit...
ReplyDeleteema suka makan tapai.skrg dah ramai pakai bekas...daun dah susah nak cari agaknya.
ReplyDeletep/s : terima kasih dtang ke blog ema. slam kenalan
Bestnya memamg suka makan tapaini.
ReplyDeleteSalam Kamsiah. Akhirnya dpt jugak komen. Blog Kamsiah kdg2 k.ani x boleh bukaklah! Tunggu sampai 30 minit pun x boleh bukak. X tahu knp.....tp hr ni tunggu 5 minit jugak baru boleh. Tapai mmg kegemaran kami anak beranak!
ReplyDeleteMakan tapai sejuk2 ....best.
ReplyDelete