bahan2:
1/2kg udang sederhana besar
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
bawang putih 2 ulas
bawang merah 2 ulas
segenggam cili padi
2 btg serai
beberapa biji belimbing buluh
sedikit serbuk kunyit
caranya senang sgt
sesuai utk yg tak berapa rajin
berlama2an kat dapur
bawang putih,bwg merah
dan cili padi ditumbuk
masukkan kedalam santan
(satukan yg cair dan pekat)
serai diketuk2
masukkan sikit serbuk
kunyit dalam santan tu
bila dah mendidih
masukkan udang
bila udang telah masak
masukkan belimbing buluh
dan terus padamkan api
belimbing buluh ni
cepat layu
assalamualaikum
ReplyDeletebelimbing buluh????
seriyes tak pernah rasa huhuhhhhh
telan air liur saya
ReplyDeletememang terangkat la masakan akak ni...terliur nyer....;)
ReplyDeleteMembuka selera ni. Sedap nampak ni.
ReplyDeletewoww... terliur dah nie... :)
ReplyDeleteSalam, Kak Kam tak ajak saya makan pun :-( hehe
ReplyDeletesedapnye kak masak lemak udang ngan belimbing buluh tu.....feveret saya
ReplyDeletesedapnya......
ReplyDeleteKakcik suka sangat makan masak lemak bersama belimbing buluh. :)
ReplyDeleteAssalamualaikum dan slm perkenalan
ReplyDeleteTerima ksh sudi jengah rumah sy hehehe....
Sedapnya gulai udg cmpur belimbing buluh. Terasa msm2 belimbing buluh kt tekak ni hah ::-)
terlior
ReplyDeletekecik-kecik dulu selalu makan bila g rumah tok..
ReplyDeletepergh!!! kalo taruk keladi ke...rebung ker mesti lg terangkat ni. Yg ni pun dh buat sy terlioq ni. Tp tu lah..hari ni sy dh buat lemak pucuk paku...takkan esok pun lemak lagi kot, adeii..
ReplyDeleteudang masak lemak selalu makan tapi taruh belimbing buluh x pernah makan pulak
ReplyDelete