-1/2 kg udang sederhana besar
-1 cawan tepung gandum
-1 camca tepung jagung
-sedikit garam
-sedikit serbuk penaik
-sedikit serbuk jintan manis & jintan putih
-sebiji telur
-2 ulas bwg putih
dan sebiji bwg besar-blend
gaulkan kesemuanya menjadi adunan
yg tidak terlalu pekat
atau terlalu cair
-toskan udang yg telah dibersihkan
(buang kepala,tinggalkan ekornya)
tos hingga benar2 kering
-pegang bahagian ekor udang
celupkan kedalam minyak yg telah panas
nyum nyum...
mkn dgn nasik sodap, ratah camtu je pun sodap kan? owh3.. t'liur nih! ;P
ReplyDeleteai if gini la mmg ratah sampai kosong pinggang tue
ReplyDelete10 ekoq x cukup kat ai sorang ngeeee
ini yg best ni..mkn petang2 balik keje..:D tq share resipi kak...biasa sy guna tepung segera je
ReplyDeletesedap sgt. tapi kalau KA kena telan ubat allergik dulu baru boleh ngap2 hehehe
ReplyDeleteSedap nya udang tu kak...
ReplyDeletecolour pun lawa...:)
Assalamualaikum Kamsiah
ReplyDeletekena pulak hari hujan
1/2 kilo tak cukup....
alaaa...kenapa takde depan mata saya sekarang???
ReplyDeleterangup sedap cecah sos cili...nyam2
ReplyDeleteBestnya, sepinggan makan sorang pun habis ni..
ReplyDeletekalah udang goreng tepung restoran tomyam nih
ReplyDeleteUDANG ALWAYS MY FEVERET ;)
ReplyDeleteAla, Sian saya semalam makan udang, jadi gatal....tk boleh nak makan mcm org lain....
ReplyDeletesedapnya kak....minum dengan air teh panas..fuh
ReplyDeleteNak singgah market pi beli udang la.. teringin pulak bila baca ni...
ReplyDeleteUdang ni..kalau digoreng begitu sahaja pun dah sedap....kalau salut dgn tepung, confirm bertambah tambah sedap!!
ReplyDeletesedapnya..teringat udang tempura...
ReplyDeletesalam kak..saya pernah buat udang ni..memang sedap kan..belum habis mengoreng dah meratah..haha..
ReplyDeletefeveret anak dara saya ni. :)
ReplyDeletekriup kriup bunyinya
ReplyDeletesedapnyaaa
ReplyDeleteMalam tadi mkn BBQ antara menunya udang bersalut tepung (ready made), mmmm..memang sedap....
ReplyDeleteMakan panas2 lam cuaca sejuk hujan...sodappp nihhh:-)
ReplyDeleteambil award khas tuk detik detik indah dalam hidupku..paling layak menerima award dari pesona..tahniah
ReplyDeletemacamana cara nak letak tu HOME, AWARD'S, RECIPES, FACEBOOK di tepi kiri blog kamsiah tu...teringin nak buat!
ReplyDeletesalam kenal
ReplyDeletesedapnya udang bersalut tepung tu :)
Kalo kat kedai tomyam ni...mahal jgk sepinggan udang goreng celup tepung ni, hhu..buat sendiri puas hati...puas makan...
ReplyDeletemenggodanya udang tu kak...
ReplyDeletehuuhuh..
terima kasih jengah dan follow blog sy..
sy dh prnah follow blog akak sblm ni..huuhuhh :)
Enak sekali.
ReplyDeleteKalau eynda ni mesti ratah aje... sedap! :-)
ReplyDeleteBetul tu.....Klu msk cm mmg x jd lauk tp ratahan jer! Blm smpt nk sejuk dh habis pun!
ReplyDelete