Di Utara, cendawan juga dipanggil "kulat". Masa kecik2 dulu JR selalu pergi kutip kulat di belakang rumah yg tumbuh diperdu pokok. Balik rumah minta mak buat rendang...memang sedap. Tapi sekarang org2 kampung pun dah tak berani kutip kulat belakang rumah, takut termakan kulat beracun...
Dekat tempat kakak tinggal ada satu warung yg hanya menghidang sup dan cendawan goreng aje tapi pelanggan tak berhenti. Bayangkanlah mat salleh yg lepas main golf pun berhenti makan di sini. Cendawan pulak dengar kata anak makcik itu pengusahanya - so cendawan dia tentulah fresh.
pertama kali mkn masa 5/6 tahun lps, masa stay di JB, diorg cicah dgn cili kicap..memg sedap..bila balik penang..cari memg xjumpa,last2 beli cendawan wat sendiri jer..tp skrg dh byk jual..kmpg pelet tue salah satu peberet jgk..
Makchaq suka cendawan goreng tepung ni.. tapi selalunya bila beli dah tak rangup..
tadi ada sorang kawan bagi karipap ikan.. inti dia ikan tapi bukan serunding.. macam basah2.. makchaq tak pernah makan sebelum ni.. pada makchaq sedap ..
dulu ada kawan selalu masak cendawan goreng... mmg sedap dan superb! ingatkan ayam goreng, tapi sgt terperanjat bila dia kata cendawan goreng... tapi dia dah balik M'sia, tak sempat nak minta resepi :(
di mana ni ya? Penang? mmg rata rata cendawan goreng tepung berminyak, sebab deep fried..kalau yg ni tak minyak sgt, saya pun teringin nak cari....hihii
saya sangat suka...
ReplyDeleteakak ponggggg...
Deletesuka2
ReplyDeleteDi Utara, cendawan juga dipanggil "kulat". Masa kecik2 dulu JR selalu pergi kutip kulat di belakang rumah yg tumbuh diperdu pokok. Balik rumah minta mak buat rendang...memang sedap. Tapi sekarang org2 kampung pun dah tak berani kutip kulat belakang rumah, takut termakan kulat beracun...
ReplyDeletesalam...
ReplyDeleteni saya punya feberet.. harus beli kalau singgah pasar malam..
Tak ingat pernah makan ker tak..tp cendawan mmg feveret..kalau goreng camtuh mmmg lglah sedap kan..
ReplyDeletepernah jugak buat srndiri...anak no 2 suka mkn cendawan goreng cam tuu
ReplyDeletemesti lagi sedap,kan..
DeleteCendawan goreng yg sedap haruslah x berminyak, rangup dan x masin :)
ReplyDeletesalam kenal akak :)
ReplyDeletewaa, sy suka cendawan goreng hee..
Dekat tempat kakak tinggal ada satu warung yg hanya menghidang sup dan cendawan goreng aje tapi pelanggan tak berhenti. Bayangkanlah mat salleh yg lepas main golf pun berhenti makan di sini. Cendawan pulak dengar kata anak makcik itu pengusahanya - so cendawan dia tentulah fresh.
ReplyDeletecendawan...masak apa pun sedap..
ReplyDeletebagi yg tak makan cendawan bila dimasak ngan sayur lain..leh ler buat goreng tepung mcm ni. Rasa mcm ayammmm, hahha..
tak pernah sampai sg pelet tu walaupun tau restoran tu popular..
ReplyDeleterangup walaupun sejuk? saspen tu..
pertama kali mkn masa 5/6 tahun lps, masa stay di JB, diorg cicah dgn cili kicap..memg sedap..bila balik penang..cari memg xjumpa,last2 beli cendawan wat sendiri jer..tp skrg dh byk jual..kmpg pelet tue salah satu peberet jgk..
ReplyDeletekat situ mmg sedap,kan...
Deletesaya suka... tapi tak tahu buat, kadang2 jer beli kat pasar malam sebab rasanya kurang sedap..
ReplyDeletesy selalu beli kat p.malam. Tp yg akak bt ni nmpk lagi sedap..hehe
ReplyDeletetak pernah jumpa lg yg tak berminyak camni... nyumnyum sedapnya
ReplyDeletecuba kat kg pelet tu..
Deletenampak cam sedap kak... x pernah try lg... nnt klu pegi Puncak mutiara kristal boleh try...:)
ReplyDeletejgn lupa oder..:)
DeleteAssalamualaikum Kamsiah
ReplyDeletetak berminyak tu yg bagus nya
ya..maybe adunan tepungnya tu...yg tak makan minyak..
Deletenampak cam sedap. makan panas2.mesti rangup tu kan.
ReplyDeletemmg sodapppp..
DeleteUmmi suka cendawan,memang sedap masak apa saja. Kalau goreng dan tak bermin yak, tentulah lagi best.
ReplyDeletesup cendawan pun sedap jugak kan ummi..
DeleteMakchaq suka cendawan goreng tepung ni.. tapi selalunya bila beli dah tak rangup..
ReplyDeletetadi ada sorang kawan bagi karipap ikan.. inti dia ikan tapi bukan serunding.. macam basah2.. makchaq tak pernah makan sebelum ni.. pada makchaq sedap ..
bergantung pada tepungnya makchaq....saya kalau buat sendiri pun tak ranggup bila dah sejuk hehe
DeleteSaya pun suka makan cendwan ..emmm sebenarnya saya suka makan..heheheheh
ReplyDeletetolak batu dan kayu ja..:)
Deletemenarik nampaknya cendawan ni... bilalah ada kesempatan nak berkunjung ke sana...
ReplyDeletemenarik dan sedap cikgu...:)
DeletePasar malam dah banyak orang menjual ni. Rasanya kalu buat sendiri lagi jimat.
ReplyDeletekena cari resepi tepung utk menyalutnya..:)
Deletedulu ada kawan selalu masak cendawan goreng... mmg sedap dan superb! ingatkan ayam goreng, tapi sgt terperanjat bila dia kata cendawan goreng... tapi dia dah balik M'sia, tak sempat nak minta resepi :(
ReplyDeleteya..mmg ramai yg cakap,rasanya mcm ayam grg..
Deletemy feveret tu.. cendawan goreng... jauhnya nk pergi kg pelet nie kak..
ReplyDeletehaha..nak poskan pun kang dah sampai nnt dah tak ranggup..
Deletedi mana ni ya? Penang?
ReplyDeletemmg rata rata cendawan goreng tepung berminyak, sebab deep fried..kalau yg ni tak minyak sgt, saya pun teringin nak cari....hihii
datang ke utara...cari kg pelet..
Deletememang sedap..tapi biasanya jumpa yg berminyak sangat...
ReplyDeletekalau yg berminyak sgt tu...padam selera nak makan..
Deletemmg suka ni ! sedap
ReplyDeletesejujurnya saya tak pernah makan kak..huhuhu.
ReplyDeletemama patut cuba,,:)
Delete