Supaya nasi lemak yg dimasak
berderai dan tak melekit
masukkan secamca minyak
seeloknya minyak zaitun/jagung
ketika nasi sedang mendidih
nasi lemak buatan sendiri pagi ni
susu cair mengantikan santan
dan sambal tanpa mengunakan belacan
(kurang gemar sambal
yg ber bau belacan)
cara membuat sambal yg enak
-gunakan cili kering yg dikisar sendiri
jgn sesekali guna cili boh/cili giling
dek kerana malas/nak cepat
-guna banyak bawang merah/bawang besar
kerana ia memberi rasa manis yg asli
-gunakan api yg kecil semasa menumis
tumis hingga bawang keperangan
atau hingga naik bau
-jika suka,boleh letakkan sekeping asam keping
atau sedikit asam jawa
cuma sedikit..kerana jika terlebih
ia akan mencacatkan rasa sambal anda
-jika ingin mencampurkan ikan bilis kedalam sambal
tunggu sehingga sambal tersebut hampir kering
supaya ikan bilis kekal ranggup
GREAT TIPS
ReplyDeletegood tips!
ReplyDeletebetul3... semua petua di atas sama mcm mak sy peturunkan pada sy.. hehe... nice tips.. :)
ReplyDeletesedapnya..... ok lepas ni bila sy nak masak nasi lemak, sy akan letak secamca minyak zaitun...errmmm TQ for sharing info
ReplyDeleteSedapnya... akn ikut tips yg diberi.. :D
ReplyDeleteya hampunnnnnn terliur la pulak!!
ReplyDeletethanks for the tips kak...sangat berguna ni, next, bila nak masak nasi lemak boleh ler buat tips yang akak kongsi ni... ^_^
ReplyDeletesaya memang penggemar nasi lemak..kdg2 tu rajin gak buat..tp byk yg beli jugak..tq share petuanya
ReplyDeleteterima kasih atas petua tersebut kak.. ;)
ReplyDeleteweekend ni nak try buat.. ;)
owh..petua yg sangat best, kak...
ReplyDeletetimakasih..
bagusnya tips yg akak kongsikan nie..nak try ikutlah blh dpt nasi lemak best nanti...:) thanks...
ReplyDeleteoh, itu petuanya...tengs sharing kak...
ReplyDeletesedapnya nasi lemak tu kak...huhu...
petuaaaa terbaikkk....baru nk belajar dari senior yg hebat mcm sis...greatttt tips! tq dear
ReplyDeletepetua yang bagus ni Kam, tq kerana berkongsi tip.
ReplyDeleteTerliur pula tengok nasi lemak tu Kam.
Boleh bagi petua ni pd isteri saya...hehe. TQ
ReplyDeleteda terbau smpi ke sini... ;-)
ReplyDeleteSedapnya kakkkkkkk
ReplyDeleteAlamak. Terlapor pulak tgk pic tu
ReplyDeleteeh!nak order sepinggan.
ReplyDeletesedap betul nmpak n.lemak akak ni.
ReplyDeleteboleh ikut petua kak misah pulak lepas ni klu nak buat sambal nasi lemak..
ReplyDeletewahhhh..sedap nampak nasi lemak...buat sendiri..nk tambah banyak kali pun xpe..hehehe
ReplyDeletemekasih bg petua ni kak..
ReplyDeleteterima kasih atas petua ni :) Boleh saya share dgn wife saya....sebab saya suka nasik lemak berderai....kalau nasi biasa, boleh jugak ke guna petua ni?
ReplyDeletetq share, cara kita sama dan juga KA pun msak sambal nasi lemak tanpa letak belacan
ReplyDeletebetullah kadang nasi lemak tu melekit sangat..jenis beras yg banyak kanji kot..
ReplyDeleteTerima kasih untuk petua ni kak :)
ReplyDeleteÇok nefis ellerinize sağlık! :)
ReplyDeleteSangat sedap kesihatan tangan! :)
omak saya niaga nasi lomak...dalam cili kering sebelum blender letak sedikiit kacang tanaj yg di goreng tanpa minyak....sodap nanti sambal nya...
ReplyDeleteassalamualaikum kamsiah...sedapnya nasi lemak tu...;)
ReplyDeleteJR juga suka mkn nasi lemak yg tak melekit...seroi, kata org Kedah...
ReplyDeleteApapun, gud tips...
jarang makan nasi lemak, tengah diet konon ni, rasa ringan sikit. Nilah makanan time kursus dulu, murah dan lazat. kebetulan ada Pensyarah dari KL jual kat kami dalam kelas, berebut nak beli..
ReplyDeletetima kacih for petua.(bunyi mcm cucu saya ckap pulak he he )..
ReplyDeleteowh sedapnya.....tengok dengan penuh kelaparan gambar tu..hehe
ReplyDeletehehe..bagus petua ni..dulu buat nasi lemak kukus tapi tak menjadi..lain macam rasanya.
ReplyDeletetenkiu kak untuk tips tu..
ReplyDeletesaya masih prektis masak nasi lemak..hope menjadi..
biasanya akan lembik je.. tak pandai nak adjust/sukat santan dan air. kalau masak nasi putih biasa boleh pulak menjadi dengan elok..
sambil masih kena prektis, kurang sedap lor..asyik menjadi macam lauk masak merah je..
bagus tips ni...noe pun x suka guna belacan :)
ReplyDeletetq kongsikan petua ni.. baru tahu.. campurkan minyak yer.. supaya nasi tak melekat..
ReplyDelete