22 April 2013

Petua Nasi Lemak Tak Melekit

Supaya nasi lemak yg dimasak
berderai dan tak melekit
masukkan secamca minyak
seeloknya minyak zaitun/jagung
ketika nasi sedang mendidih

nasi lemak buatan sendiri pagi ni
susu cair mengantikan santan
dan sambal tanpa mengunakan belacan
(kurang gemar sambal
yg ber bau belacan)


cara membuat sambal yg enak
-gunakan cili kering yg dikisar sendiri
jgn sesekali guna cili boh/cili giling
dek kerana malas/nak cepat

-guna banyak bawang merah/bawang besar
kerana ia memberi rasa manis yg asli

-gunakan api yg kecil semasa menumis
tumis hingga bawang keperangan
atau hingga naik bau

-jika suka,boleh letakkan sekeping asam keping
atau sedikit asam jawa
cuma sedikit..kerana jika terlebih
ia akan mencacatkan rasa sambal anda

-jika ingin mencampurkan ikan bilis kedalam sambal
tunggu sehingga sambal tersebut hampir kering
supaya ikan bilis kekal ranggup


38 comments:

  1. betul3... semua petua di atas sama mcm mak sy peturunkan pada sy.. hehe... nice tips.. :)

    ReplyDelete
  2. sedapnya..... ok lepas ni bila sy nak masak nasi lemak, sy akan letak secamca minyak zaitun...errmmm TQ for sharing info

    ReplyDelete
  3. Sedapnya... akn ikut tips yg diberi.. :D

    ReplyDelete
  4. thanks for the tips kak...sangat berguna ni, next, bila nak masak nasi lemak boleh ler buat tips yang akak kongsi ni... ^_^

    ReplyDelete
  5. saya memang penggemar nasi lemak..kdg2 tu rajin gak buat..tp byk yg beli jugak..tq share petuanya

    ReplyDelete
  6. terima kasih atas petua tersebut kak.. ;)
    weekend ni nak try buat.. ;)

    ReplyDelete
  7. owh..petua yg sangat best, kak...
    timakasih..

    ReplyDelete
  8. bagusnya tips yg akak kongsikan nie..nak try ikutlah blh dpt nasi lemak best nanti...:) thanks...

    ReplyDelete
  9. oh, itu petuanya...tengs sharing kak...

    sedapnya nasi lemak tu kak...huhu...

    ReplyDelete
  10. petuaaaa terbaikkk....baru nk belajar dari senior yg hebat mcm sis...greatttt tips! tq dear

    ReplyDelete
  11. petua yang bagus ni Kam, tq kerana berkongsi tip.
    Terliur pula tengok nasi lemak tu Kam.

    ReplyDelete
  12. Boleh bagi petua ni pd isteri saya...hehe. TQ

    ReplyDelete
  13. boleh ikut petua kak misah pulak lepas ni klu nak buat sambal nasi lemak..

    ReplyDelete
  14. wahhhh..sedap nampak nasi lemak...buat sendiri..nk tambah banyak kali pun xpe..hehehe

    ReplyDelete
  15. terima kasih atas petua ni :) Boleh saya share dgn wife saya....sebab saya suka nasik lemak berderai....kalau nasi biasa, boleh jugak ke guna petua ni?

    ReplyDelete
  16. tq share, cara kita sama dan juga KA pun msak sambal nasi lemak tanpa letak belacan

    ReplyDelete
  17. betullah kadang nasi lemak tu melekit sangat..jenis beras yg banyak kanji kot..

    ReplyDelete
  18. Çok nefis ellerinize sağlık! :)
    Sangat sedap kesihatan tangan! :)

    ReplyDelete
  19. omak saya niaga nasi lomak...dalam cili kering sebelum blender letak sedikiit kacang tanaj yg di goreng tanpa minyak....sodap nanti sambal nya...

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum kamsiah...sedapnya nasi lemak tu...;)

    ReplyDelete
  21. JR juga suka mkn nasi lemak yg tak melekit...seroi, kata org Kedah...
    Apapun, gud tips...

    ReplyDelete
  22. jarang makan nasi lemak, tengah diet konon ni, rasa ringan sikit. Nilah makanan time kursus dulu, murah dan lazat. kebetulan ada Pensyarah dari KL jual kat kami dalam kelas, berebut nak beli..

    ReplyDelete
  23. tima kacih for petua.(bunyi mcm cucu saya ckap pulak he he )..

    ReplyDelete
  24. owh sedapnya.....tengok dengan penuh kelaparan gambar tu..hehe

    ReplyDelete
  25. hehe..bagus petua ni..dulu buat nasi lemak kukus tapi tak menjadi..lain macam rasanya.

    ReplyDelete
  26. tenkiu kak untuk tips tu..

    saya masih prektis masak nasi lemak..hope menjadi..
    biasanya akan lembik je.. tak pandai nak adjust/sukat santan dan air. kalau masak nasi putih biasa boleh pulak menjadi dengan elok..

    sambil masih kena prektis, kurang sedap lor..asyik menjadi macam lauk masak merah je..

    ReplyDelete
  27. bagus tips ni...noe pun x suka guna belacan :)

    ReplyDelete
  28. tq kongsikan petua ni.. baru tahu.. campurkan minyak yer.. supaya nasi tak melekat..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.