Rebung yg saya beli ni telah siap direbus
bkn rebung yg dijeruk tu
yg tu,saya tak makan kerana kurang suka pada baunya
Bahan:
-500g rebung
(jika rebung fresh
rebus terlebih dahulu)
-ayam-ikut suka nak letak sebanyak mana
Panaskan minyak dan kemudian tumiskan bahan-bahan dibawah
8 biji bawang merah-dihiris
4 ulas bawang putih-dihiris
daun kari
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 inci halia
4 sudu makan serbuk kari-dibancuh sedikit dengan air hingga jadi pes.
2 cawan santan
-kemudian masukkan ayam
-bila hampir empuk dan hampir kering airnya
masukkan santan
diikuti dgn rebung
jika suka,masukkan sedikit kerisik
rasakan garamnya..bolehlah diangkat..
2 cawan santan
-kemudian masukkan ayam
-bila hampir empuk dan hampir kering airnya
masukkan santan
diikuti dgn rebung
jika suka,masukkan sedikit kerisik
rasakan garamnya..bolehlah diangkat..
wah menarik nie..nak cuba la...thanx kak sharing resepi nie..:)
ReplyDeletesedap ni kak..kegemaran saya :)
ReplyDeletenmpak sedap,saya memang suka rebung.di Perlis banyak.
ReplyDeleteSedap! tapi saya jarang makan dan kalau boleh saya cuba elakkan sebab bila lepas makan... kepala jadi sakit..
ReplyDeletesedapnya ... mak mertua rajin masak ni kalau ada rebung. bila kami balik kedah mesti mak suruh abah mertua pi cari rebung kat kebun.
ReplyDeleteKami, org johor jarang makan rebung. Tak pandai..tapi kalau umbut kelapa, pandai pulak
ReplyDeleteKena beritahu mak aku ni..
ReplyDeleteKegemaran my mother ni
salam sis kamsiah
ReplyDeleteBoleh buat menu thari esok ni.
Perghh dah lama tak mkn Gulai rebung ni kak kamsiah ... meleleh air liur tengok ;-)
ReplyDeleteAda org kata rebung banyak angin...tapi saya mkn tak pernah lagi diterjah angin, mungkin sebab jarang2 mkn??
ReplyDeletekecur air liur..hehehe
ReplyDeletememang meleleh air liur...dahlah tengah lapar ni...
ReplyDeletewahh sedapnya kak gulai rebung macam ni,,sangat terliur saya di sini..hehe :)
ReplyDeleteSedapnya, tengok rebung yang tak tahan tu, terus rasa lapor ni.
ReplyDeletesalam kak.
ReplyDeletewah gulai rebung...nanti jumpa rebung nak cuba la
saya suka masak rebung....cara orang NS masak lemak cili pedas2 dan lemak2...
ReplyDeletetak pernah makan rebung...hehehe...noe x suka sbb bau nya...
ReplyDeletesaya sgt suka rebung...trutama buat gulai dan masak lemak...ermm..btambah2 nsiknya...
ReplyDeletesaya suka rebung...tambah2 kalo buat gulai atau masak lemak...ermm...btambah nsik...
ReplyDeletesedap sgt gulai rebung....campur ayam,daging or udang...
ReplyDelete