02 April 2013

Tarik Mengkarung


Siapa yg pernah kena sakit ni...?
Di utara ni ianya  dipanggil Tarik Mengkarung 

bahasa sopannya Kekejangan/Cramp kaki

biasanya berlaku dimalam hari ketika tidur
(sedang enak2 mengeliat ketika tdur)
dan biasa terjadi kat betis

sebelum kawen tak pernah alami kekejangan otot mcm ni
tp akhir2 ni kerap pulak terjadi
sakitnya hingga tak boleh bergerak beberapa minit

badan kekurangan kalsium?
kena amik byk potasium?



Sedikit petua yg saya jumpa
utk mengurangkan kesakitan cramp kaki


Petua Terkena Simpul Biawak atau Tarik Mengkarung 
1. Minum banyak air dan makan kacang bergaram
 (Pastikan garam ada walaupun sikit dalam makanan anda).
 2. Banyakkan makanan berpotassium tinggi seperti pisang. 
 3. Banyakkan minum susu, beras basmathi atau biskut bijan.
 4. Tekan tapak kaki dan picit-picitkan agar cepat lega.
 5. Picit ibu jari kaki sekuat hati untuk 60 saat. 
 6. Picit bahagian pergelangan kaki. 
 7. Tarik semua jari kaki.
 8. Sapu minyak panas pada jari kaki dan atas kaki (dekat tulang-tulang kaki). 
 9. Kalau anda sedang duduk, terus bangun dan cuba berjalan 
 (memang mulanya sakit, tetapi akan cepat hilang kalau anda bergerak).

sorg tukang urut pernah memberi petua
Jika betis kanan yg sakit,tekan dgn tumit kaki kiri
pada tempat yg sakit tu
begiru juga sebaliknya jika betis kiri yg sakit

atau Tuan Doctor,Daddy Ziyyad
ada penjelasan ilmiah ttg hal ni..

(jarang dgr lelaki terkena
tarik mengkarung ni
maybe mereka tak kehilangan kalsium
dari badan akibat pregnant/breastfeeding)

88 comments:

  1. Assalam,

    Yeah, kadang2 kena juga begitu. Sakit kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakit serta menyakitkan..:)
      hanya yg pernah rasa,tau camner sakitnya

      Delete
  2. Assaamualaikum kak..mmg selaku kena sakit ni...mlm sejuk2 dtg le kekejangan kat betis...ahd baru ni kejang kat jari2 kaki mmg sakit nak jln..tu yg sapu minyak panas....tq bg info ye kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekejangan dan sejuk berkaitan gamaknya...sbb tu biasa terjadi time sejuk..malam...hujan..

      Delete
  3. Salam kak...dibulan2 akhir nie makin kerap plak kena tarik mengkarung ni masa tido..bila stretch kakilah biasanya jadi..sakit woo nak lepas tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yg mengadu terkena masa preggy...badan kekurangan kalsium time tu..

      Delete
  4. Biasa gak jadi selalu kt jari kaki... Lau kena mmg sentap habis... Sakit xleh wat pe... Tq info kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat tapak kaki dan betis...area yg biasa terjadi..

      Delete
  5. Kakcik pernah kena sewaktu mengandung dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukurlah kalau kakcik tak alami lg skrg..:)

      Delete
  6. saya kerap kena sewaktu mengandung je,biasa cara untuk melegakan cramp..kaki yang cramp diluruskan tolak jari kaki ke dalam (menghala ke muka)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh...saya baru tau petua ni...tp biasanya bila kena,langsung tak boleh bergerak beberapa minit..

      Delete
  7. Masa peknen dulu selalu kena...memang sakit sangat2..
    Rasa nk nangis...

    ReplyDelete
  8. selalu jgk jadi...kurang kalsium yg selalu dengar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la yg doc nasihatkan...kena ambil supplement la lps ni

      Delete
  9. klu bnyk berjalan...selalu jgak jadi cm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. lps berjalan byk,kena relaks kaki...urut2,sapu minyak angin..

      Delete
  10. Selalu kena waktu mlm espspecily dkt dkt nk period....sakit oo
    Mgkn btul kot kurang kalsium...tak pasti tapi skrg akak dah tak kena sejak mkn vit c..
    Mm...kita org pompuan ni nk taknak bila over 30 mmg kena ambik supplement kaaann...
    Klau astro tu mcm mcm ada tapi kita ni..mcm mcm dah tak deee.....hahaa :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..lps umur 30 th,semuanya makin berkurangan,tulang makin hilang kemampatan 1% setahun bila berumur 30 th...

      Delete
  11. selalu kena waktu tidur... sakitnya, peeerrrrrgh! cepat2 kejut suami minta urut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya nak sentuh area sakit tu pun tak boleh hehe

      Delete
  12. masa mengandung sll kena... thanks for the info

    ReplyDelete
  13. Rietta masa skulah dulu pernah kena...tpi dua tga kli jer la...skank dh shat..alhamdulillah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 tak terkena la ya...sbb kesakitannya teramat sgt

      Delete
  14. tq share ye kak..bagus petua ni..biasa saya kene time mengandung je.

    ReplyDelete
  15. cara ummiarisa tu memang berkesan insha Allah, tapi kena buat perlahan2.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya,buat perlahan2 sbb kawasan sakit tu sensitif disentuh

      Delete
  16. Saya tidur pakai stokin kak. alhamdulillah tak kena lagi. mybe sejuk sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak selesa kalau berstokin...sapu minyak angin ja utk mengelak masuk angin

      Delete
  17. kalau kena sakit..kan..

    tarik mengkarung..mcm dulu2..
    ckp pd budak skrg compom tak tahu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak2 skrg tak tau penyakit dgn nama pelik2 ni..:)

      Delete
  18. Salam, Kak Kam.
    beberapa bulan lepas sy kerap kena, sy panggil simpul biawak. Betul2 kat betis.. huhu.. sakitnyaaaaaaaaaaa. Tapi sejak kebelakangan ni dah tak ada, tak tahu cemana bleh tawar sakitnya. Yang pasti sy kena teruk bila musim ujan, agknya sejuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua yg kata,bila terkena rasa mcm nak nangis sakitnya hehe...mmg nak nangis..

      Delete
  19. pernah merasa masa mengandung dulu...bila akak tulis bergaram tu..patut la bila mengandung nurse ada bekalkan satu pek garam utk digunakan dlm masakan harian

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...kurang gemar makan bergaram kut...tp terlebih garam lain jadinya pula

      Delete
  20. dulu masa pregnant selalu jugak kena.. skrg dah xde lagi..
    Tq sharing..bagus info nie.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena buat persediaan dgn mengambil kalsium dan potasium:)

      Delete
  21. Ooohh..yg itu saya panggil "simpul biawak". :)

    Hehehehe..
    Antara petua nak elakkan, tinggikan kaki masa tidur ( alas bawah tumit dgn bantal). Make sure minum air cukup.kasut yg kita gunakan kena betul2 supportive, especially kalau banyak berjalan/berdiri. Boleh try exercise stretching otot betis sebelum tidur malam. Makan makanan yg tinggi potassium macam pisang/tomato/brokoli/kobis/oren/anggur.

    Punca cramp betis masa tidur ni antaranya:
    - waktu siang terlalu byk guna otot kaki( berdiri/jalan/bersenam)
    - kurang air dlm badan
    - kurang mineral dlm badan( kurang garam potassium)
    - perubahan hormon, eg masa pregnant
    - usia meningkat...org tua mmg ramai kena, study tunjuk as high as > 60-70%.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks doc...semoga petua ni dapat digunapakai...terutamam bab pengambilan makanan tu

      Delete
  22. 2 minggu lepas sy kene kak.. dua2 belah kaki.. nak menangis rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa..tak pernah alami lagi terjadi kat dua2 kaki...mau nangis jadinya..:)

      Delete
  23. Salam Kam..

    Ummi pernah kena juga ni terutama masa muda2 dulu, waktu pregnant, sakit wooo!

    ReplyDelete
  24. Adik kakak kalau mengandung sering kena macam ini..
    Kalau tahu petua senang sikit kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg tak preggy pun saya selalu terkena kak zakie..

      Delete
  25. Sy mula2 dgr istilah tarik mengkarung ni masa mula2 jadi warga taiping 18thn dulu, hehe...mula2 dgr pelik jgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pulak mula2 dgr bila jadi org kedah hehe...ada yg panggil simpul biawak

      Delete
  26. Jarang kena ni Kak..
    tapi klu kena mesti sakit kan?..
    TQ sharing kak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat persediaan awal...amik kalsium dan potasium..

      Delete
  27. setuju dgn daddy ziyyad. KA selalui kena simpul biawak ni waktu preggie !

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya skrg kena tak kira masa....mengeliat ja masa tido...hahh terkena lah..

      Delete
  28. masa pregnant..selalunya hari sejuk sure kena...
    memang sakit...
    sekarang ni pun kadangkala kena juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena ikut nasihat doc(daddy ziyyad) la pas ni hehe

      Delete
  29. Dah lama tak dengar perkataan tarik mengkarung. Entah macam mana boleh wujud perkataan mengkarung tu?? JR pernah juga kena, biasanya bila siang exercise ter'over' sikit. Mungkin peluh banyak keluar, air yg diganti kurang....

    ReplyDelete
  30. oh macam tu, wife ada kala kena musim di ngandung dulu, sekarang dah tak ngandung tak pernah, benarlah kata org tua2 ni, bila dah makin berumur macam2 kita rasa...hendaknya kita sihat selalu.tq info

    ReplyDelete
    Replies
    1. makin tua makin banyak penyakit yg menumpang..

      Delete
  31. haah.. pernah kena.. masa obesiti dulu.. lepas turun berat badan..dah x kena dahh..sangatlah sakit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak akak yg over obes tu pun selalu mengadu kena...

      Delete
  32. Saya selalu sangat kena...lebih2 lagi time subuh sejuk2 nak bangun mengeliat badan kejang2 kan kaki..pastu krem! Azab sungguh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ..itulah time yg sellau terkena..time mengeliat nak bgn pagi2...

      Delete
  33. salam sis kamsiah......
    Lum lg setakat ni......terima kasih sudi kongsikan.....

    ReplyDelete
  34. salam acik..hehe.. dulu pernah la terjadi juga cramp kaki..masa tu dah cuak habis ..ingat lumpuh ke apa..huhu..tapi sekarang dah jarang dah..tak tahu la kenapa..pelik juga..mungkin sebab dah rajin minum susu sblum tidur..hehe..

    *btw saya bukan kawan alia pun..huhu..tak kenal pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus..bagus...minum anlene sblm tido..mcm dato' michelle yeoh tu hehe

      Delete
  35. KY belum pernah kena, tapi belah pantai timur panggil setok karung heee

    ReplyDelete
  36. saya cerita kat doktor, kena "simpul biawak"..doktor senyum2..apa tu agaknya, rupa2nya orang kedah kata tarik mengkarung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun dgr mak mertua yg selalu sebut tarik mengkarung..

      Delete
  37. Orang Terengganu panggil "settok karrung" :-)

    ReplyDelete
  38. saya selalu kena dulu masa tidur. keluar air mata!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh..ni bkn takat rasa mcm nak nangis..tp mg betul2 nangis hehe

      Delete
  39. saya selalu kena..memang sakit sangat.....
    Kalau kena, husb akan picit ibu jari kaki...kejap jer sakit tu dah hilang...

    ReplyDelete
  40. Saya selalu kena macam ni sejak dari zaman sekolah lagi. Yang paling teruk masa dekat2 nak bersalin almost everyday kejang. Thanks for the tips, sini sejuk2 lagi la selalu kena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. disana cuaca sejuk,kan...mesti berstokin masa tido...

      Delete
  41. setakat ni saya kena masa mengandungkan dak Kakak, dak Adik dan dak Nuha je..

    ReplyDelete
  42. pelik juga macam mana mengkarung boleh terlibat.

    ReplyDelete
  43. tdo pakai stokin pun boleh kurangkn tarikan mcm tu......insyaallah!

    ReplyDelete
  44. malam kelmarin baru kena...last kena masa pregnant dulu...dah bertahun2 tak kena...biasanya noe panggil simpul mengkarung...kalau org N9 panggil lain...tapi lupa la plak...

    ReplyDelete
  45. masa mengandung dulu selalu kena..

    menabung churp2..

    ReplyDelete
  46. Sis, dlu zaman2 aktif sukan sekolah rajin kne..sampai skrg dok kena jugak..sakit sgt..baru ni jd dua2 belah kaki serentak..menjerit jugak la..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●