02 April 2013

Tarik Mengkarung


Siapa yg pernah kena sakit ni...?
Di utara ni ianya  dipanggil Tarik Mengkarung 

bahasa sopannya Kekejangan/Cramp kaki

biasanya berlaku dimalam hari ketika tidur
(sedang enak2 mengeliat ketika tdur)
dan biasa terjadi kat betis

sebelum kawen tak pernah alami kekejangan otot mcm ni
tp akhir2 ni kerap pulak terjadi
sakitnya hingga tak boleh bergerak beberapa minit

badan kekurangan kalsium?
kena amik byk potasium?



Sedikit petua yg saya jumpa
utk mengurangkan kesakitan cramp kaki


Petua Terkena Simpul Biawak atau Tarik Mengkarung 
1. Minum banyak air dan makan kacang bergaram
 (Pastikan garam ada walaupun sikit dalam makanan anda).
 2. Banyakkan makanan berpotassium tinggi seperti pisang. 
 3. Banyakkan minum susu, beras basmathi atau biskut bijan.
 4. Tekan tapak kaki dan picit-picitkan agar cepat lega.
 5. Picit ibu jari kaki sekuat hati untuk 60 saat. 
 6. Picit bahagian pergelangan kaki. 
 7. Tarik semua jari kaki.
 8. Sapu minyak panas pada jari kaki dan atas kaki (dekat tulang-tulang kaki). 
 9. Kalau anda sedang duduk, terus bangun dan cuba berjalan 
 (memang mulanya sakit, tetapi akan cepat hilang kalau anda bergerak).

sorg tukang urut pernah memberi petua
Jika betis kanan yg sakit,tekan dgn tumit kaki kiri
pada tempat yg sakit tu
begiru juga sebaliknya jika betis kiri yg sakit

atau Tuan Doctor,Daddy Ziyyad
ada penjelasan ilmiah ttg hal ni..

(jarang dgr lelaki terkena
tarik mengkarung ni
maybe mereka tak kehilangan kalsium
dari badan akibat pregnant/breastfeeding)

88 comments:

mamawana said...

Assalam,

Yeah, kadang2 kena juga begitu. Sakit kan....

Sheila Shafeareen said...

Assaamualaikum kak..mmg selaku kena sakit ni...mlm sejuk2 dtg le kekejangan kat betis...ahd baru ni kejang kat jari2 kaki mmg sakit nak jln..tu yg sapu minyak panas....tq bg info ye kak...

ummuaidan said...

Salam kak...dibulan2 akhir nie makin kerap plak kena tarik mengkarung ni masa tido..bila stretch kakilah biasanya jadi..sakit woo nak lepas tuh...

:: Mrs.Eady :: said...

so far tak pernah kene lagi nie..

maria firdz said...

Biasa gak jadi selalu kt jari kaki... Lau kena mmg sentap habis... Sakit xleh wat pe... Tq info kak...

Kakcik said...

Kakcik pernah kena sewaktu mengandung dulu...

Ummiarissa Mahdi said...

saya kerap kena sewaktu mengandung je,biasa cara untuk melegakan cramp..kaki yang cramp diluruskan tolak jari kaki ke dalam (menghala ke muka)...

ainnoraini said...

Masa peknen dulu selalu kena...memang sakit sangat2..
Rasa nk nangis...

Nurzakiah Hanum said...

sama le

zulaikha megat said...

selalu jgk jadi...kurang kalsium yg selalu dengar..

Saya Disini said...

klu bnyk berjalan...selalu jgak jadi cm ni

saniah said...

Selalu kena waktu mlm espspecily dkt dkt nk period....sakit oo
Mgkn btul kot kurang kalsium...tak pasti tapi skrg akak dah tak kena sejak mkn vit c..
Mm...kita org pompuan ni nk taknak bila over 30 mmg kena ambik supplement kaaann...
Klau astro tu mcm mcm ada tapi kita ni..mcm mcm dah tak deee.....hahaa :))

sudipVSsenduk said...

selalu kena waktu tidur... sakitnya, peeerrrrrgh! cepat2 kejut suami minta urut.

Khai♥Rin : anies said...

bgs petua ni kak..bertambah ilmu sy..

Cho Zila said...

masa mengandung sll kena... thanks for the info

HeNRieTTa JoSe said...

Rietta masa skulah dulu pernah kena...tpi dua tga kli jer la...skank dh shat..alhamdulillah....

mama3heroo said...

tq share ye kak..bagus petua ni..biasa saya kene time mengandung je.

Tihara said...

cara ummiarisa tu memang berkesan insha Allah, tapi kena buat perlahan2.. :)

nea lopah said...

Saya tidur pakai stokin kak. alhamdulillah tak kena lagi. mybe sejuk sgt.

Knor said...

kalau kena sakit..kan..

tarik mengkarung..mcm dulu2..
ckp pd budak skrg compom tak tahu..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Salam, Kak Kam.
beberapa bulan lepas sy kerap kena, sy panggil simpul biawak. Betul2 kat betis.. huhu.. sakitnyaaaaaaaaaaa. Tapi sejak kebelakangan ni dah tak ada, tak tahu cemana bleh tawar sakitnya. Yang pasti sy kena teruk bila musim ujan, agknya sejuk..

nadia rashid said...

pernah merasa masa mengandung dulu...bila akak tulis bergaram tu..patut la bila mengandung nurse ada bekalkan satu pek garam utk digunakan dlm masakan harian

Ratu Hatiku said...

dulu masa pregnant selalu jugak kena.. skrg dah xde lagi..
Tq sharing..bagus info nie.. :)

Daddy Ziyyad said...

Ooohh..yg itu saya panggil "simpul biawak". :)

Hehehehe..
Antara petua nak elakkan, tinggikan kaki masa tidur ( alas bawah tumit dgn bantal). Make sure minum air cukup.kasut yg kita gunakan kena betul2 supportive, especially kalau banyak berjalan/berdiri. Boleh try exercise stretching otot betis sebelum tidur malam. Makan makanan yg tinggi potassium macam pisang/tomato/brokoli/kobis/oren/anggur.

Punca cramp betis masa tidur ni antaranya:
- waktu siang terlalu byk guna otot kaki( berdiri/jalan/bersenam)
- kurang air dlm badan
- kurang mineral dlm badan( kurang garam potassium)
- perubahan hormon, eg masa pregnant
- usia meningkat...org tua mmg ramai kena, study tunjuk as high as > 60-70%.

AdaM Hawa said...

2 minggu lepas sy kene kak.. dua2 belah kaki.. nak menangis rasanya..

ummiross said...

Salam Kam..

Ummi pernah kena juga ni terutama masa muda2 dulu, waktu pregnant, sakit wooo!

Kakzakie said...

Adik kakak kalau mengandung sering kena macam ini..
Kalau tahu petua senang sikit kan..

ALoNa CintamaniszLite said...

Sy mula2 dgr istilah tarik mengkarung ni masa mula2 jadi warga taiping 18thn dulu, hehe...mula2 dgr pelik jgk...

aTieYusof Family said...

Jarang kena ni Kak..
tapi klu kena mesti sakit kan?..
TQ sharing kak..:)

Kesuma Angsana said...

setuju dgn daddy ziyyad. KA selalui kena simpul biawak ni waktu preggie !

Qhaifa Nur said...

masa pregnant..selalunya hari sejuk sure kena...
memang sakit...
sekarang ni pun kadangkala kena juga...

Shaiful Zaidi said...

pernah sesekali...

❤Kamsiah❤ said...

betul..lps umur 30 th,semuanya makin berkurangan,tulang makin hilang kemampatan 1% setahun bila berumur 30 th...

❤Kamsiah❤ said...

thanks doc...semoga petua ni dapat digunapakai...terutamam bab pengambilan makanan tu

❤Kamsiah❤ said...

akak pulak mula2 dgr bila jadi org kedah hehe...ada yg panggil simpul biawak

❤Kamsiah❤ said...

saya skrg kena tak kira masa....mengeliat ja masa tido...hahh terkena lah..

❤Kamsiah❤ said...

jarang dgr lelaki terkena ni...:)

❤Kamsiah❤ said...

semua yg kata,bila terkena rasa mcm nak nangis sakitnya hehe...mmg nak nangis..

❤Kamsiah❤ said...

budak2 skrg tak tau penyakit dgn nama pelik2 ni..:)

❤Kamsiah❤ said...

oh...saya baru tau petua ni...tp biasanya bila kena,langsung tak boleh bergerak beberapa minit..

❤Kamsiah❤ said...

kekejangan dan sejuk berkaitan gamaknya...sbb tu biasa terjadi time sejuk..malam...hujan..

❤Kamsiah❤ said...

sakit serta menyakitkan..:)
hanya yg pernah rasa,tau camner sakitnya

❤Kamsiah❤ said...

ramai yg mengadu terkena masa preggy...badan kekurangan kalsium time tu..

❤Kamsiah❤ said...

muda lagi hehe...

❤Kamsiah❤ said...

kat tapak kaki dan betis...area yg biasa terjadi..

❤Kamsiah❤ said...

syukurlah kalau kakcik tak alami lg skrg..:)

❤Kamsiah❤ said...

biasanya nak sentuh area sakit tu pun tak boleh hehe

❤Kamsiah❤ said...

kena ikut nasihat doc(daddy ziyyad) la pas ni hehe

❤Kamsiah❤ said...

buat persediaan awal...amik kalsium dan potasium..

❤Kamsiah❤ said...

skrg tak preggy pun saya selalu terkena kak zakie..

❤Kamsiah❤ said...

hanya yg merasa tahu kesakitannya

❤Kamsiah❤ said...

kena buat persediaan dgn mengambil kalsium dan potasium:)

❤Kamsiah❤ said...

laa..tak pernah alami lagi terjadi kat dua2 kaki...mau nangis jadinya..:)

❤Kamsiah❤ said...

sakit ooo..

❤Kamsiah❤ said...

tu la yg doc nasihatkan...kena ambil supplement la lps ni

❤Kamsiah❤ said...

lps berjalan byk,kena relaks kaki...urut2,sapu minyak angin..

❤Kamsiah❤ said...

ya,buat perlahan2 sbb kawasan sakit tu sensitif disentuh

❤Kamsiah❤ said...

hehe...kurang gemar makan bergaram kut...tp terlebih garam lain jadinya pula

❤Kamsiah❤ said...

akak tak selesa kalau berstokin...sapu minyak angin ja utk mengelak masuk angin

❤Kamsiah❤ said...

harap2 tak terkena la ya...sbb kesakitannya teramat sgt

Jay Ar said...

Dah lama tak dengar perkataan tarik mengkarung. Entah macam mana boleh wujud perkataan mengkarung tu?? JR pernah juga kena, biasanya bila siang exercise ter'over' sikit. Mungkin peluh banyak keluar, air yg diganti kurang....

Etuza Ezawarna said...

oh macam tu, wife ada kala kena musim di ngandung dulu, sekarang dah tak ngandung tak pernah, benarlah kata org tua2 ni, bila dah makin berumur macam2 kita rasa...hendaknya kita sihat selalu.tq info

Gee GTG said...

haah.. pernah kena.. masa obesiti dulu.. lepas turun berat badan..dah x kena dahh..sangatlah sakit...

Amin A. R said...

Saya selalu sangat kena...lebih2 lagi time subuh sejuk2 nak bangun mengeliat badan kejang2 kan kaki..pastu krem! Azab sungguh..

TiranaAduka said...

salam sis kamsiah......
Lum lg setakat ni......terima kasih sudi kongsikan.....

Nana Liena said...

salam acik..hehe.. dulu pernah la terjadi juga cramp kaki..masa tu dah cuak habis ..ingat lumpuh ke apa..huhu..tapi sekarang dah jarang dah..tak tahu la kenapa..pelik juga..mungkin sebab dah rajin minum susu sblum tidur..hehe..

*btw saya bukan kawan alia pun..huhu..tak kenal pun..

KY said...

KY belum pernah kena, tapi belah pantai timur panggil setok karung heee

ANIM said...

saya cerita kat doktor, kena "simpul biawak"..doktor senyum2..apa tu agaknya, rupa2nya orang kedah kata tarik mengkarung.

Diana said...

Orang Terengganu panggil "settok karrung" :-)

gadisBunga™ said...

saya selalu kena dulu masa tidur. keluar air mata!

MulutPayau said...

saya selalu kena..memang sakit sangat.....
Kalau kena, husb akan picit ibu jari kaki...kejap jer sakit tu dah hilang...

Nastyna said...

Saya selalu kena macam ni sejak dari zaman sekolah lagi. Yang paling teruk masa dekat2 nak bersalin almost everyday kejang. Thanks for the tips, sini sejuk2 lagi la selalu kena.

aizamia3 said...

setakat ni saya kena masa mengandungkan dak Kakak, dak Adik dan dak Nuha je..

❤Kamsiah❤ said...

mengkarung tu anak2 skrg pun tak kenal hehe..

❤Kamsiah❤ said...

makin tua makin banyak penyakit yg menumpang..

❤Kamsiah❤ said...

bagus..bagus...minum anlene sblm tido..mcm dato' michelle yeoh tu hehe

❤Kamsiah❤ said...

kelantan,tganu mmg sebut mcm tu hehe...

❤Kamsiah❤ said...

disana cuaca sejuk,kan...mesti berstokin masa tido...

❤Kamsiah❤ said...

akak tak pernah pulak kejutkan cik abg hehe..

❤Kamsiah❤ said...

wahh..ni bkn takat rasa mcm nak nangis..tp mg betul2 nangis hehe

❤Kamsiah❤ said...

akak pun dgr mak mertua yg selalu sebut tarik mengkarung..

❤Kamsiah❤ said...

ya ..itulah time yg sellau terkena..time mengeliat nak bgn pagi2...

❤Kamsiah❤ said...

anak akak yg over obes tu pun selalu mengadu kena...

thomas said...

pelik juga macam mana mengkarung boleh terlibat.

Ibuhani said...

tdo pakai stokin pun boleh kurangkn tarikan mcm tu......insyaallah!

n O e s u h a i m i said...

malam kelmarin baru kena...last kena masa pregnant dulu...dah bertahun2 tak kena...biasanya noe panggil simpul mengkarung...kalau org N9 panggil lain...tapi lupa la plak...

Noor Mala Shahar said...

masa mengandung dulu selalu kena..

menabung churp2..

Anonymous said...

Sis, dlu zaman2 aktif sukan sekolah rajin kne..sampai skrg dok kena jugak..sakit sgt..baru ni jd dua2 belah kaki serentak..menjerit jugak la..