04 April 2013

Resepi Udang Masam Manis

Menu makan tghari ari ni
(sebetulnya kat rumah saya
cuma masak nasi 2,3 kali seminggu ja)
biasanya selang seli dgn pasta
spt spageti atau pizza
mee atau bihun


uadang masak masam manis ni
ala2 siakap/bawal masam manis

bahan:
-1kg udang sederhana besar
(saya kupas semua kulitnya
kerana Tasha tak pandai kupas kulit udang)
-2 camb cili kering yg dikisar
-sos cili
-sedikit sos tiram
-3 ulas bawang putih-diketuk
-2 labu bawang besar-dibaji
-sedikit halia
-cili merah dan cili padi



cara:
-tumis bawang putih
-masukkan cili kering yg dikisar
-masukkan sos cili dan sos tiram
-masukkan udang yg ditoskan
-masukkan sedikit garam
-akhir sekali masukkan bawang besar dan cili merah &cili padi

39 comments:

  1. Sambal udang macam ini makan dgn nasi atau beehoon goreng, mee goreng pun sedap juga. Kena nasi lemak laaagilah terangkat:)

    ReplyDelete
  2. kalau dpt makan nasi ngn lauk udang..mmg leh buat ilang diet :)

    ReplyDelete
  3. pekena ngan nasi panad kosong nie mmg sedap kan kak...

    ReplyDelete
  4. sedapnya resipi akak tengah hari ni..
    saya makan nasi kerabu je :)

    ReplyDelete
  5. cam tiba2 terasa nak makan masakan hasil air tangan akak...heee...

    ReplyDelete
  6. nyum nyum nyum...suka udang tp xleh mkn sellau...resdung ;-)

    ReplyDelete
  7. Ai plak kena mkn nasik even masak benda lain maybe perut lg kenyang mkn nasik kot
    Sedapppp ni mkn ngan nasik hangat2

    ReplyDelete
  8. Saya tak suka udang dari kecik. Kalau sweet & sour lebih suka pilih ikan....

    ReplyDelete
  9. Liza pun suka udang sweet sour ni, sedaappp..

    ReplyDelete
  10. Lapar plak aku.. menyesal baca entry nie.. haha

    ReplyDelete
  11. dak Kakak paling suka makan udang.. ;)

    ReplyDelete
  12. suka juga buat selain sambal udang petai hehehe

    ReplyDelete
  13. sedapnya kalau dapat tergigit cili padi tu... uiiii.. terasa2!

    ReplyDelete
  14. Entah macam mana, bleh terterjah entry2 lama Kak Kam. Kak Kam suka baca novel ke? Sy ada baca satu entry, Kak Kam minta pendapat, novel apa yg best dibaca. Sy cuma nak cdgkan kalu Kak Kam belum lagi baca novel Melur Jelita ' I Love U, Stupid' itulah novel yg paling best bagi sy selain tulisan Ramli Awang Mursyeed. Oh! Ya.. dah baca novel terbaru, RAM.. AKU BERCERITA??? Sy rasa hampa sedikit dengan novel tu, Kak Kam macammana???

    ReplyDelete
  15. tak pernah lagi masak udang sweet sour ni..

    ReplyDelete
  16. sekali pandang macam masak paprik...nyum nyum....terus rasa nak terkam..hehe

    ReplyDelete
  17. ada sos ye..akak kurang suka sos..huhu..
    tapi kalau nak cepat untuk keluarga,simple macam ni ok la..kan??

    ReplyDelete
  18. Ooo menariknya, kalau buat pulak dgn udang besar segar dari sabah macam yaang saya makan minggu lepas, memang tak dapat bayangkan la sedapnya..

    ReplyDelete
  19. Sy ni tiap2 hari mesti makan nasik....adoiii..

    ReplyDelete
  20. Terlewat tiba hari ni, dah malam, udang ada lagi ke Kam, hehe..

    ReplyDelete
  21. Uikkk..udang pun leh masak masam manis jugak erk kak.....

    ReplyDelete
  22. terliur saya tengok udang ni kak, sini sekali sekala boleh la beli udang sebab mahal sangat la.

    ReplyDelete
  23. Yummy...yg kat umah nie...bukan xreti, tpi mls...jdnya rietta pown mcm akk jgk, trus aja buang kulit sebelum masak....

    ReplyDelete
  24. nak tunggu kak kam jemput je ni...hehehe...

    ReplyDelete
  25. ala, saya ni sbenarnya nak kurangkan makan, tapi bila Bw aje, buat minda ni makin kuat untuk Makan, makan, makan... Best tu kak..

    ReplyDelete
  26. sedap.
    sy sker udang goreng kunyit. klu ratah mcm x ingat nk berenti..hu3..

    ReplyDelete
  27. wah..sedap ni..leh try nanti..tq share ye kak..
    m3h dah isi tabung duet raya akk..hehe
    done klik2 nuff

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.