untuk acar
campurkan lobak merah,timun,nenas
bawang besar ,cili merah
garam dan gula
Gulai kawah
1/2 kg daging lembu hiris nipis /seekor ayam
1paket kerisik (40g)
1 paket kecil kari daging
1 labu bawang merah (kisar)
3 ulas bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
2inci halia (kisar)
2 batang serai (ketuk)
3-4 sb cili giling
3 helai daun limau purut
1 cawan santan pekat
Rempah 4 beradik
3sb gula merah
2-3 keping asam keping minyak garam
Air
Cara-Cara:
Panaskan minyak, tumiskan rempah 4 beradik,
(kulit kayu manis,cengkih,buah pelaga dan bunga lawang)
bahan kisar,serai ketuk sehingga wangi.
Masukkan cili giling
masak hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan daging dan kacau rata.
Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
Bila daging agak empuk,
masukkan santan, kerisek, garam, gula merah,
daun limau purut dan asam keping
Biarkan mereneh hingga daging betul2 empuk.
Kacau sekali sekala Biarkan sampai pekat.
Tutup api.
1/2 kg daging lembu hiris nipis /seekor ayam
1paket kerisik (40g)
1 paket kecil kari daging
1 labu bawang merah (kisar)
3 ulas bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
2inci halia (kisar)
2 batang serai (ketuk)
3-4 sb cili giling
3 helai daun limau purut
1 cawan santan pekat
Rempah 4 beradik
3sb gula merah
2-3 keping asam keping minyak garam
Air
Cara-Cara:
Panaskan minyak, tumiskan rempah 4 beradik,
(kulit kayu manis,cengkih,buah pelaga dan bunga lawang)
bahan kisar,serai ketuk sehingga wangi.
Masukkan cili giling
masak hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan daging dan kacau rata.
Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
Bila daging agak empuk,
masukkan santan, kerisek, garam, gula merah,
daun limau purut dan asam keping
Biarkan mereneh hingga daging betul2 empuk.
Kacau sekali sekala Biarkan sampai pekat.
Tutup api.
Bahan-bahan:
3 cawan beras
4 1/2 cawan air -
jika guna beras lembut kurangkan air atau mengikut kesesuaian beras
1/2 cawan susu cair
1 sudu kecil garam
pewarna kuning
2 helai daun pandan -disimpul
Bahan utk menumis:
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar majerin
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1/2 in halia ]
3 ulas bawang merah] dimayang
1 ulas bawang putih
Cara membuat:
Beras dicuci kemudian ditoskan
Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk.
Masukkan bahan tumis
Goreng hingga naik bau/kekuningan
Masukkan beras dan daun pandan, kacau sekata
Masukkan air dan susu
Tanak hingga kering, kemudian masukkan pewarna kuning.
Biarkan seketika
Kemudian gemburkan nasi guna garpu
Sedia dihidangkan bersama lauk pauk
wah pandai memasak ni...senang nk berkenduri kendara kan...
ReplyDeleteassalam kamsiah..terus rasa teringin nak buat nasi minyak..izinkan acik ambik resepi ye..
ReplyDeletegulai kawah tu biasa beli je
datang sini terus telan air liur....nampak menarik dan sedap..terus lapar..:)
ReplyDeleteWah sedapnya..cukup lengkap hidangan ni kak..
ReplyDeletesedapnya..tetiba teringat kenduri kahwin plak..hehe
ReplyDeleteSalam..waaaa,sedaponya juadah pasti anak2 semua happy mama msk special arini
ReplyDeletesedapnya one day nak try
ReplyDeletenyumsss...sedap nyer!!
ReplyDeletesemua sedap2 ni boleh dicuba nnti !
ReplyDeleteKam.. singgah je terus rasa lapar ni. Gulai kawah tu yang tak tahan tu, menelan air liur ni, hehe..
ReplyDeletealahai comeynyer acar tu dalam jar tu...
ReplyDeleteCantik tu kak presentation acar dlm jar...:)
ReplyDeleteLapor sudah akak tengok Kamsiah.. dah lama tak makan nasi minyak kenduri ni.. tq share resepi..
ReplyDeleteresepi yg mesti dicuba nie...kalu tok payoh guno rempah gulai kawoh bulih lah buat..kalu dok manolah nok caghri...:)
ReplyDeletewah...menariknya kakk...acar dalam botol tu, seninya..
ReplyDeletehahaha baru semalam saya buat nasi ala beriani tapi semua campak masuk dalam satu periuk kecuali acar nyer lah, siap letak nenas lagi tau kak, tapi lepas sepotong sepotong nenas masuk mulut hihihih. acar timun mentah gini favourite papa JJ sangat, buat ini hari2 pun dia takper.
ReplyDeletecantik lah gambar2 yg kak kam ambik ni...especially acar dalam botol tu
ReplyDeleteKombinasi yang sangat sedap...
ReplyDeleteAduh, sedapnya gulai kawah! Selalu main beli aje, buat tak pernah!
ReplyDeletesedap nyer...kalu mkn cenggini sy akn rs nasi dulu...kalu nasi sedap maka lauk nyer pon sedap ;-)
ReplyDeletesaya tgk menu akak ni terus perot jadi lar kak.... hihiii...sedap sgt
ReplyDeleteSedapnya kak kamsiah, terima kasih kongsi resepi,belum pernah cuba lagi masak nasi minyak ni... :)
ReplyDeleteSedapnya nasi minyak gulai kawah...
ReplyDeleteDulu lauk kenduri selalu macam ni... la ni kenduri kat sini biasanya rendang daging, ayam goreng/merah, dah tak dak gulai kawah..
sedapnya gulai kawah..tambah gambar yg diambil memng nice shoot lagi la berselera..ni hujung minggu kenduri kawain dpat la merasa..klau nak buat sendiri memang tak laya sis he..he.. :P
ReplyDeleteAcar tu boleh simpan hingga Ramadan ni kot....
ReplyDeletesedap nyer tengok nasi minyak...tengah lapor plok ni
ReplyDeletegambar acar really fantastic kamsiah..
ReplyDeletep/s saya memang tak reti masak nasi ada nama ni...biasa makan kat tempat kenduri saja
Kenapa kacang pis cuma 6 ketul aje? Huhu.
ReplyDeletelamaa dh xmakan nasi minyak org kenduri kawin..
ReplyDeleteSekarang ni kalau kenduri guna khidmat katering, rasanya dah tak sama seperti gulai kawah dulu2.
ReplyDeleteShot gambar kali ni terbaik sangat!
Kak Kham..terima kasih kongsi resipi ni..nk try lah nanti
ReplyDeletewow sedak sengoti ni
ReplyDeleteterima kasih kak resepinya
:)
Salam K.Kamsiah..
ReplyDeleteaaa..sedapnya... tp cma kurang mkn gulai kawah..suka ayam masak merah lagi.. ehehe..
tenkiu share resepi... :)
It look as a rich food!
ReplyDeleteSaludos,
Ale
Costa Rica
Tengok ni lagilah memberontak tekak ni nak makan.. mmg menyelerakan.. mat saleh kat atas tu pun terpikat dah... rich katanya.. :D :D
ReplyDeletewaaa ni betul2 menggugat keimanan...terasa nak makan plak nya T__T
ReplyDeleteDah terlepas entri ni sb lama tak jalan2 di laman maya ni..
ReplyDeletesedap betul ni, padanan yang betul2 ngam
kalau nk rasa, x perlu masak pun... tunggu je panggilan kenduri.. hehehe
ReplyDeletebest nya gamba nasi beriyani tu.mesti cuba nih.:-)
ReplyDelete