Dah lama jugak saya
tak mengunakan santan dalam masakan
samada mengantikannya dgn susu cair atau yogurt
Ada yg kata ianya mahal
setin susu cair bkn digunakan sekaligus
petuanya..masukkan ia di akhir sekali
(beberapa minit sebelum api ditutup)
Supaya kuah menjadi pekat
blend bawang besar/ merah
bawang putih dan halia
tumis hingga naik bau
jika ianya dihiris nipis kemudian ditumis
kuah tidak menjadi pekat
juga masukkan tomato selepas bahan yg ditumis naik bau
biarkan tomato hancur
baru dimasukkan ayam/ daging/ ikan
roti ni dicicah gulai sangatlah mebeles.. ataupun dimakan dgn pulut kuning jgn pulak guna susu cair utk buat pulut kuning gunakan santan dlm kotak |
nyum2
ReplyDeleteselalunya Farah kalau masak kari memang tak pernah pakai santan kak...
ReplyDeletesedapnya kak kam...dah la nk sampai waktu lunch ni..
ReplyDeleteKakak pun jarang guna santan betul dari kelapa utk masakan. Selain susah dpt tapi tak rajin.
ReplyDeleteKilat pulut kuningnya:)
wahhh...sedapnye..leleh air liuq ni..slurpppp....
ReplyDeleteade orang guna tepung jagung tuk pekatkan kuah..tp kalo ngan santan tuh lagilah lemak kan kak..
ReplyDeleteSedapnya...kena pula pulut kuning tu..
ReplyDeleteSedapnya tengok lauk kari tu. Kalau saya ikut suka mana dapat. Kadang pakai susu cair, kadang pakai santan kotak.
ReplyDeletebagus tu kamsiah...makanan sihat ,kalau selalu guna santan pun tak elok ,
ReplyDeleteBestnyer...roti tu pun homemade jgk? mmg mabeles!!!
ReplyDeletepandainya akak masak sedap2 plak tu...pulut kuning tu sgt mengancam!
ReplyDeletenmpak sedap.bawa mai semangkuk?
ReplyDeleteSedapnya gulai daging cecah roti..nak try lah tk nak letak santan ..ikut resipi kak Kham nih
ReplyDeletehaaa tu dia petua... sesuai sangat maklum la santan kat sini mahal huhuhu.
ReplyDeletesy buat pulut kuning bujang aje..jarang letak santan.selalu letak air dan bubuh serbuk kunyit boh dlm periuk..
ReplyDeletelidah masih nakkan santan dlm gulai..xreti dgn susu atau yogurt..hehe
akak boleh saya tahu akak..
ReplyDeletepakai camera apa..suka tgok cara ankak ambik gambar maknan..cantik dan myelerakan bila tgok..
nice sharing :P
Uncle beli santan pon tak pernah...
ReplyDelete(sebab aunty yg beli... hehe)
Di rumah saya dah lama juga tak makan gulai bersantan. Selalunya isteri masak gulai ala mamak yang tak ditaruh santan mau pun susu...
ReplyDeleteiyalah...ada yang kata pekatkan dengan air asam jawa kan..
ReplyDeletemak saudara sayale orang penang yg ajar..
terliur dengan gulai kamsiah tu, kena dengan roti jala,lg marbeles, heee
salam kamsiah ..
ReplyDeletemcm ni punya menu,
klu org TV3 tengok mesti dia minta kam jadi hos rancangan masak tu
Saludos desde Costa Rica
ReplyDeletesaya pun kadang2 guna susu segar buat gulai... Ok jugak, tak rasa muak sgt
ReplyDeleteSedapnya kari...dah lama tak makan kari. Saya masak kari fail la...selalu tak mau menjadi macam orang lain..
ReplyDeletePiewww.. gulai daging & pulut... kombinasi yg menggetarkan jiwa.. mmg tak akan menolak... menyelerakan.. :)
ReplyDeletewow sedap gulai daging...
ReplyDeletemenabung nuff
Yummy....
ReplyDeletePs...modelnye dalam gambar laen...bertudung litup menutup aurat pemiliknya...
adusss sedapnye kak..biasa pakai santan..boleh la cuba pakai susu cair pula kan..
ReplyDeletesalam k.kamsiah..
ReplyDeletehihihi..peberet jgk ni..hubby suka la makan kari2 berdaging..
daging kari.. kegemaran saya nih <3
ReplyDeleteTak penah msak kari tanpa santan..boleh cuba lak lpas nie..tq
ReplyDelete