24 September 2014

Bila Line Wi Fi Diceroboh...

Saya letih...
Saya geram...
Masalah sama yg berterusan...

Kadang2 cuma saya sorg dirumah mengunakan internet
tp lampu kat moden lip lap lip lap
berkelip2 dgn meriahnya
dan internet slow mcm siput..

Tp bila hijau bertukar merah mcm ni
memang saya hot

dulu2 saya akan call TM Careline
dan dia org hantar juruteknik

kelmarin bila saya call TM
saya diguide dari sana
utk setting segala bagai

Dan...oohhh baru saya tau
kenapa terlalu kerap masalah ni

Bila ada penyanggak wifi cuba menceroboh
cuba2 password
utk security...line akan diblock

kelmarin saya dah tukar password dan username wifi
bila nak berinternet pagi tadi..
aiikk..merah lagi..
kena tukar lagi username & password

agaknya saya nak kena letak password macam ni kut
@@WE#$w@zasw#$%IO0O0-9PO

 
Ada mangga tp hackers lbh pintar

eerr...ada jugak yg letak nama wifi mereka-KG WIFI PUNTI..

34 comments:

  1. saya dulu pun selalu kena macam ni
    tukar password camne pun
    orang yang terlebih bijak ni tetap dapat access
    saya syorkan bila tak digunakan
    tutup aje, itu ajelah caranya nak selamat

    ReplyDelete
  2. betul tu kak.. teknologi skrg snng je orang nak ceroboh...

    ReplyDelete
  3. ye ke anum selalu hadapi masalah sama x pernah terfikir ada yang menceroboh plak
    x bleh jadi nie

    ReplyDelete
  4. Ai jenuhlah Kamsiah asyik nak menukar password je.

    ReplyDelete
  5. Tak pernah terfikir pulak macam tu..
    Dulu tiap kali keluar rumah pasti saya akan offline kan wifi kat rumah.. tapi sekarang dah terbiasa tak off kan.. eemm.. lepas ni kena biasakan diri baliklah nampaknya.

    ReplyDelete
  6. senang2 je depa tu nak ceroboh ek ni msti kes nak free je bayar tak nak takut letak password cam gitu tuan nya sndri plak lupa hehehe ;p

    ReplyDelete
  7. Setakat ni tak pernah pulak saya berdepan masalah begini. Alhamdulillah. Tapi saya cukup tak suka bila TM guide melalui telefon. Letihlah nak ikut. Kalau suami saya dah tentu-tentu dia sound balik orang TM tu.

    ReplyDelete
  8. Hihi... nak letak password berpuntal-puntal takut terlupa pulak ye:)

    ReplyDelete
  9. saya masih pakai streamyx dengan 1gb speed, masih rasa selamat sebab jiran2 ramai pakai unify. kurang la kebarangkalian jadi perhatian para hackers. hehehee, selamat... dan setakat ni tak pernah ada masalah slow.

    ReplyDelete
  10. susah juga kalau ada mslh internet gini...

    ReplyDelete
  11. memang sakit hati kan kak..nak free je depa ni, jadi satu masalah lak kita nak kena tukar p/w..ana pernah terbaca ada suatu alat yg boleh trace p/w kita,agaknya depa guna hat tu lah kut...adoi..sabar je lah kan..:)

    ReplyDelete
  12. asalmualaikum..sebaiknya buatlah tindakan rumitkan nombor pasword, baru tak dapt di kesan. Bila ramai guna wi pi tu ..slow berlaku..

    Hal sama di sekolah Etuza, ada remaj masuk kelas buka internet dalam kelas,ini terjadi ada orang bagi pasword sama orang luar, siap lah malam ja mereka curi2 masuk kelas ..bahaya jg tu. Dah benteras..pwod wi pi sekolah kami guru2 ja dapat. Satu lagi nak cakap, tukang kebun hpone canggih, bila dapat ja line ternet wi pi sekolah..tak buat kerja, jari jemari asyik klik2. Etuza mulanya tak perasan..hummm ..penangan wi pi free..

    ReplyDelete
  13. rojakkan huruf besar-kecik dengan angka...tapi takut kita sendiri pulak yang lupa..hehehe

    ReplyDelete
  14. ada pw pun tak secure juga ke kak,
    kelako plak nama punti tu ,
    macam2

    ReplyDelete
  15. Espero que este miércoles lo pases pura vida.

    ReplyDelete
  16. Assalam.. Lama tak menyinggah sini. Sejak tukar template, masih terkial2 nak menyesuaikan balik tempo berblog hehee.. Mmg tension klu line kena hack. Saya dah terkena 2 kali dulu. Dengar cerita ada peralatan buatan china yg boleh dibeli utk tujuan hack password ni. Mmg kena selalu berwaspada walaupun dah tak berlaku skrng ni kpd saya.. Thanks sharing kak Kam.. :)

    ReplyDelete
  17. manusia ni bila terlajak pandai salah guna plk... huhuhu

    ReplyDelete
  18. Memang tak patutlah guna wifi tanpa izin ni. Semoga lepas ni tak berlakulah lagi. Kalau kena juga, jawabnya akak kena tukar password selalu lah kut.

    ReplyDelete
  19. so far, IM guna streamyx tak de masaalah. Anak IM setkan user cuma takat 4 orang.

    dan lepas guna IM selalunya off. jimat karen...

    ReplyDelete
  20. saya pun penah kena curi line gak..sampai kena byr beratus2 sbulan mcm2 nama org gunakan..

    ReplyDelete
  21. streamyx d umah sy pun slow walaupun TM kata speednya 2Mbps..huhuhuhu

    ReplyDelete
  22. Tu yg jd bila org dah terlalu pintar dgn teknologi. Kita letak apa password sekalipun dorg akan tahu .... huhu

    Saya x guna wifi streamyx ni kak. Guna Digi internet dan connect kat portable wifi tu. Rasanya ok...tak ada pula masalah line kena curi.

    ReplyDelete
  23. macam-macam cara orang nak dapat kemudahan segera sekarang ni, walaupun dengan cara yang salah, kan

    ReplyDelete
  24. saya guna wifi celcom, maxis..so far tak penah ada pencuri lagi. Sesekali mmg saje check tengok gajet apa yg tgh connected.

    ReplyDelete
  25. Saya juga pakai streamyx di rumah. Kami selalu tukar password dengan perkataan yang tak masuk akal bagi mengelakkan ia dicerobohi. Tapi kata anak yang ambil jurusan sains komputer, sekompleks dan segila manapun password ia masih boleh dicerobohi, cuma bagi mereka yang ada ilmu itu tapi takut kepada Allah saja tak tergamak melakukannya..

    ReplyDelete
  26. Ha kena selalu tukar la.tp geram kan asyik nak tukar je. Kitorg alhamdulillah jiran belakang siap bg password lg utk guna.hehe so guna je lah sbb org bg dan di kira legal laa tak menceroboh.

    ReplyDelete
  27. Hacker ni terror2 kaka
    Theyols blh jer buat lain if mau
    Org kiter ni mmg sesuka hati theyols nak curik hak org. Ai pun geram lol

    ReplyDelete
  28. ada software utk godam password . mungkin hacker tu gunakannya .

    ReplyDelete
  29. rsnya ade kan alat yg dorang guna tuk curi wifi tuh..boleh access kwpun ade password..
    kalo wat password tuh mesti malas nak log on kan..nak taip pun cam siput jugak...hehe

    ReplyDelete
  30. saya pun pernah ada masalah gini..mungkin jugak ada hacker

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.