07 September 2014

Char Kue Teow

Blogger tegar ...kononnya...
baru mengupdate blog sebelah petang

Char kue teow ni dimasak sbg menu 
utk minum petang...petang ni..

Bahan yg wajib ada semestinya sos / kicap
khusus utk char kue teow
selain tu udang,taugeh,daun kucai serta telur
jgn lupa beli kueteow pulak...

Cara memasknya sangat senang dan cepat
1-Panaskan  sos kueteow bersama sedikit air
2-Masukkan udang
3-Masukkan segenggam kueteow,taugeh dan daun kucai
4-Masukkan sebiji telur,kacau dan tutup api

 versi kuah banyak dan kuah sedikit(kurang pedas)

Pertanyaan oleh blogger Insan Marhaen


17 comments:

  1. Mmm..Interesting. Saya belum pernah tengok kicap char kue teow mcm ni disini. Kalau ada kan bagus juga..mudah masak dan cepat boleh makan.

    ReplyDelete
  2. suka yang kuah sikit tapi udang mesti banyak...hihi..

    ReplyDelete
  3. Ada banyak jual di luar, tapi kalau buat sendiri ada kelebihannya sebab bahan2nya pasti segar. Terutamanya udang. Fuuhhh...!

    ReplyDelete
  4. Tak tau pulak ada sos khas utk char koteow, kalau dah ada sos tu pasti banyak membantu dari buat bahan sendiri..

    ReplyDelete
  5. dah pernah beli kicap ckt ni.rasanya boleh tahan la.mlm tadi baru mkn kat luar ckt

    ReplyDelete
  6. Nampak macam mudah gitu ... hahhahahahaa

    So far memang tak pernah ler nampak lagi sos nih muncul belah belah sini.

    ReplyDelete
  7. Jm pun goreng kue teaw guna sos yg sama mmg sedap dan cepat

    ReplyDelete
  8. mudahnyer msk ngn sos khas utk char kue teow tuh kak.... itu je bahan nyer... rupenyer pun mcm yg org jual kue teow kt kedai.... sos tu mmg ada rasa pds2 ye kak? xperlu mskkan cili boh la ek

    ReplyDelete
  9. Pernah ibu_suri suruh IM masakkan car ko tiau kat rumah tapi IM kata manalah tau sebab bila tengok di kedai depa buat, macam-macam ramuan kena bubuh.

    Tapi resepi yang ini rasa macam boleh buat jer...

    jenama apa sos tu? Tanda HALAL dia macam bukan dari JAKIM jer...

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum wbt...

    nanges... kenapa char kuew teow ne nampak kacak sangat ne...
    huhuhuhu...
    nak sikit....

    ReplyDelete
  11. sos kuey tiow? senang gak tu bila tengak rushing..tapi of course buat sendiri lagi puas..huhu

    ReplyDelete
  12. emmm rindunya char koteow utara! mmng sedap...

    ReplyDelete
  13. Salam K.kamsiah...
    cma pernah buat sendiri.. tak jadi. ehehe..
    tenkiu share resepi..nnti nk cuba la...

    ReplyDelete
  14. Ini memang makanan feberet isteri saya... tapi saya tak suka lah pula.

    ReplyDelete
  15. Ni makanan kegemaran Diana...tapi tak pernah tengok kicap tulah Sis....hehe

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.