Kuih siput
yang sedap dimakan
tp amat seksa membuatnya
Jika membuatnya berseorangan
Sekilo tepung gandum mau amik masa 2 jam
yang sedap dimakan
tp amat seksa membuatnya
Jika membuatnya berseorangan
Sekilo tepung gandum mau amik masa 2 jam
(sebelum digoreng
-pastikan sedikit minyak disapu atas permukaan pinggan/tudung periuk/talam
supaya 'siput' senang mengelusur turun kedalam kuali)
Bahan-Bahan:
1kg tepung gandum
Jintan manis
2 biji telur
Udang kering-dikisar
Cili kering-dikisar(untuk yg suka pedas)
1 senduk margerin (dicairkan dlm periuk)
Daun kari
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1.Masukkan kesemua bahan tadi kecuali margerin,gaul hingga semuanya sebati.
2.Kemudian masukan marjerin tadi,uli hingga ianya menjadi doh yang lembut.
3.Cubit sedikit dan gelekan pada acuan kuih siput hingga terbentuk seperti siput.
4.Panaskan minyak dan goreng bersama daun kari hingga kekuningan.
-pastikan sedikit minyak disapu atas permukaan pinggan/tudung periuk/talam
supaya 'siput' senang mengelusur turun kedalam kuali)
Bahan-Bahan:
1kg tepung gandum
Jintan manis
2 biji telur
Udang kering-dikisar
Cili kering-dikisar(untuk yg suka pedas)
1 senduk margerin (dicairkan dlm periuk)
Daun kari
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1.Masukkan kesemua bahan tadi kecuali margerin,gaul hingga semuanya sebati.
2.Kemudian masukan marjerin tadi,uli hingga ianya menjadi doh yang lembut.
3.Cubit sedikit dan gelekan pada acuan kuih siput hingga terbentuk seperti siput.
4.Panaskan minyak dan goreng bersama daun kari hingga kekuningan.
noe mmg suka kuih siput...cuma bab nk membuat tu leceh sikit..sbbnya nk menggentelnya noe sorang je... :)
ReplyDeletekuih siput ni terkenal musim raya, dikomersilkan dan dijual bukan ikut musim tetapi sentiasa ada di pasaran masa kini,,hebatnya kuis siput ni...sedap
ReplyDeleteMasa kecik2 dulu suka makan kuih siput ni.. bila dah besar ni jarang nampak kuih siput esp. hari raya. Dgn adanya resipi kakak ni boleh lah saya cuba buat sendiri. Kak acuan kuih siput ni mcm mana rupanya?
ReplyDeleteMasa saya kecik dulu tiap kali Raya jer mesti buat Kuih Siput dgn kakak-kakak. Sekarang ni, nak cari acuan tu pun saya tak tahu kat mana ada jual. hehehe
ReplyDeleteSaya suka!
COMELNYA SIPUT...RAJIN MENGGETELNYA.
ReplyDeletewahhhh sedapnyer.... lagi2 makan sambil tengok tv..
ReplyDeletesedapnya
ReplyDeletemakan sambil tgk tv best nie
Assalammualaikum..
ReplyDeletenampak sedap kuih siput nie.. sedap kuih siput nie , kuih kesukaan mselim3 nie...
mselim3
Salam kenal.. Rajinnye buat kuih siput..mesti sedap kan.. Terima kasih sudi jengah ke blog sy & follow sy.. I follow u back ye kamsiah..
ReplyDelete~khamsiyah~ www.teratakjernih.blogspot.com
Cantik blog akak..kemas & menarik.. :)
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletewowwweee.. bleh buat stok raya haji ni...
ReplyDeleteIsteri saya kata petang ini dia nak buat kuih siput sempena Raya Haji. Sejak 2 hari lepas Puan Isteri saja ambik cuti untuk buat beberapa jenis kuih...
ReplyDeleteAssalmualaiku..salam perkenalan..khaty pon suka kuih nie..buat makan depan tv lagi la ghalit..ngeee
ReplyDeletecantik la kuih siput kamsiah ni..sama je saiznya!hehe..
ReplyDeletebuat kuih siput ni memang bercinta tau, kam. tiba2 teringin pulak nak buat:-))
ReplyDeletebiasanya saya akan bawa turun dapur gas saya tu kat lantai. tenyeh sambil duduk. tak larat nak berdiri..haha
huhu..nmpk sedap la kuih siput ni... ok kak.. kite dh follow back akk ye...thanks sudi berkunjung..
ReplyDeletehttp://iambintanghati.blogspot.com/2014/10/blogger-area-mega-giveaway.html
wahh bestnya kuih siput
ReplyDeletememangkuih raya feveret ni :)
wah, kuih siput, bestnya!! >.< ummi saya lagi suka buat kek and biskut. kalau macam tradisional ni, x reti sikit... saya lgi x reti. hee
ReplyDeleteha, dah 44 tahun ke? alamak, ummi saya 45 tahun. so, kena panggil auntie ke apa ni? heeeee
ReplyDeletekuih ni memang sedap
ReplyDeletepadanlah dengan jerih payah tukang buat =)
My feveret ni....dari dulu kala duk buat..dari keras kong ( dulu2 kuih siput ni org buat keras..masa bebudak )sampai la ni dah boleh kerap kerup dalam mulut..
ReplyDeleteDah lama cari resepi kuih ni. Thanks for sharing. :)
ReplyDeleteKuih siput kakak yg aidilfitri punya baru habis minggu lepas rasanya, budak ngaji yg makan tiap hari...
ReplyDeleteKakak buat tak letak cili.
Selamat Hari Raya Haji dari kakak..
Klu musim raya terutamanya aidilfitri, kuih ni kena beli banyak sbb sebelum raya lagi dah boleh abis sebungkus makan sendiri setiap kali balik terawih.. :D
ReplyDeleteEspero que pases un fin de semana muy pura vida.
ReplyDeleteada yang saya beli je nanti. nak buat leceh. haha
ReplyDeleteMasa kecik2 dulu, selalu tolong mak saya buat.. tapi sekarang dah tak de buat dah.. beli ja..
ReplyDeletebila tengok gambar kuih siput kat sini.. nak jugalah try buat lagi.. kuih siput sempena raya aidil adha eh kak? Selamat Hari Raya Aidil Adha... =)
masa kecik , my bonda rajin buat . adakalanya rangup, adakalanya keras sedikit ...
ReplyDeletelama teringin nak buat kuih siput nie..cuma acuan jer takdek tuh yg patah angin tuh..
ReplyDeletewaa lama dh x tgk kuih siput ni ..
ReplyDelete#visit me on shukranzahari.blogspot.com