Ni resepi dari Kelantan
daging goreng kunyit
boleh dimakan dgn pulut kuning
nasi impit atau ratah mcm tu ja
bahan2nya pun simple ja
-sekilo daging batang pinang
dipotong nipis2..basuh dan toskan
-2 labu bawang besar-potong bulat
-3 ulas bawang putih
-seinci halia
-sedikit serbuk kunyit
-beberapa sudu sos tiram
Rebus daging bersama 2 cawan air
masukkan serbuk kunyit dan halia yg dipotong nipis
biarkan hingga kering airnya
lepas tu masukkan minyak masak
dan masukkan pula bawang putih yg dimayang/ditumbuk
kemudian masukkan sos tiram
tak perlu masukkan garam jika mengunakan sos tiram
masukkan bawang besar,cili merah
nak masukkan beberapa bji kacang panjang yg dipotong pun boleh jugak
siap...
sedapnya..ratah mcm tu saja..
ReplyDeletesekrg ni femes nasi putih + ayam/daging/sotong goreng kunyit..ramai yg jual..
Sedap juga untuk akak berbuka puasa petang ni Kamsiah..
ReplyDeleteDi rumah ada lagi daging :)
resepi mudah yg sedap sgt tu mkn dgn roti r nasi panas.
ReplyDeletetak tahan bau daging goreng memang sedap aromanya... tu lum makan lagi...
ReplyDeletelauk ni kene makan panas2 baru layannn~
ReplyDeleteMakan lauk macam ni yang tak sedar bertambah-tambah nasi tu... :)
ReplyDeletesedapnye.. ni lauk peberet suami saya. :)
ReplyDeleteKakak selalu juga buat macam ini
ReplyDeleteAnak-anak kakak suka gulung dlm tortilla dan daun salad sedap!
ni antara resepi simple n lazat mudah lak nk bt heheheh
ReplyDeletesedap2.... :-))
ReplyDelete