Bila terlebih rajin
maka terhasillah stok sambal tumis
setengah kilo cili kering
bwg putih bwg merah, bwg besar
belacan
mula2 blend bawang2 dan belacan
tumis hingga berubah warnanya,
baru dimasukkan cili blend
biarkan sejuk dulu
baru disimpan dibahagian dingin beku
salam
ReplyDeletesinggah pagi isnin
jom mulakan hari ini dengan senyuman :)
senang ni..kalau nak masak, cairkan saja & tumis...all time fav..
ReplyDeleteRajin akak kita ni buat sambal, senang bahan asas mcm ni dah siap, tinggal aje nak masak mcm2 kan kak...juju kalau rajin buat mcm akak...kalau tak rajin juju selalu rebus cili kering basuh buang biji pastu simpan dalam tupperware hehe
ReplyDeleteSalam kak..rajin akak... sya pun sllu buat mcm ni..buat banyak2 pastu freeze kan..nak masak cairkan ja.. )
ReplyDeletetu buat sambal dulu ke. ikan bilis letak kemudian eh.
ReplyDeleteSambal ni serbaguna nk msk sptong,udang pun boleh..asam pedas pun boleh...
DeleteSambal ni serbaguna nk msk sptong,udang pun boleh..asam pedas pun boleh...
Deleteada stok sambal mudah nk msk apa pun kan rjn kham
ReplyDeleteohh..macam stok cili kering macam tu ke kak? maksudnya sambal tumis dah boleh terus makan ye?
ReplyDeleteDah siap macam ni sangat mudah kan kak...
ReplyDeleteMudahnya bila dah ada stock macam ini..
ReplyDelete