07 October 2019

Stok Sambal Tumis

Bila terlebih rajin
maka terhasillah stok sambal tumis
setengah kilo cili kering
bwg putih bwg merah, bwg besar
belacan
mula2 blend bawang2 dan belacan
tumis hingga berubah warnanya,
baru dimasukkan cili blend
biarkan sejuk dulu
baru disimpan dibahagian dingin beku


11 comments:

  1. salam
    singgah pagi isnin
    jom mulakan hari ini dengan senyuman :)

    ReplyDelete
  2. senang ni..kalau nak masak, cairkan saja & tumis...all time fav..

    ReplyDelete
  3. Rajin akak kita ni buat sambal, senang bahan asas mcm ni dah siap, tinggal aje nak masak mcm2 kan kak...juju kalau rajin buat mcm akak...kalau tak rajin juju selalu rebus cili kering basuh buang biji pastu simpan dalam tupperware hehe

    ReplyDelete
  4. Salam kak..rajin akak... sya pun sllu buat mcm ni..buat banyak2 pastu freeze kan..nak masak cairkan ja.. )

    ReplyDelete
  5. tu buat sambal dulu ke. ikan bilis letak kemudian eh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sambal ni serbaguna nk msk sptong,udang pun boleh..asam pedas pun boleh...

      Delete
    2. Sambal ni serbaguna nk msk sptong,udang pun boleh..asam pedas pun boleh...

      Delete
  6. ada stok sambal mudah nk msk apa pun kan rjn kham

    ReplyDelete
  7. ohh..macam stok cili kering macam tu ke kak? maksudnya sambal tumis dah boleh terus makan ye?

    ReplyDelete
  8. Dah siap macam ni sangat mudah kan kak...

    ReplyDelete
  9. Mudahnya bila dah ada stock macam ini..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.