Sebelum ni saya mengunakan gula pasir
sbg inti
bila membuat cek mek molek
kuih tradisional negeri Kelantan
pertama kali tukar selera
guna gula melaka sbg inti
gula melaka ya...
bkn gula merah
atau gula perang
hancur2kan gula melaka tu seperti diatas
buat dalam kuantiti yg sedikit
bimbang tak menepati taste ahli rumah ni
tp rasanya not bad
1kg ubi keledek
2 cawan tepung gandum
sedikit minyak
-kupas dan rebus ubi keledek
-bila dh empuk...makan mcm tu ja hehe
selebihnya buat cek mek molek
gunakan minyak supaya adunan tak melekat kat tgn
(celupkan hujung jari ke dalam minyak)
bulat2kan...buat lubang ditengah2
masukkan gula
tutup biar rapat2 supaya
gula tak 'bocor' keluar
jgn sesekali makan
semasa kuih ni masih panas
jom sarapan..!!
1kg ubi keledek
2 cawan tepung gandum
sedikit minyak
-kupas dan rebus ubi keledek
-bila dh empuk...makan mcm tu ja hehe
selebihnya buat cek mek molek
gunakan minyak supaya adunan tak melekat kat tgn
(celupkan hujung jari ke dalam minyak)
bulat2kan...buat lubang ditengah2
masukkan gula
tutup biar rapat2 supaya
gula tak 'bocor' keluar
jgn sesekali makan
semasa kuih ni masih panas
jom sarapan..!!
Selamat becuri...menari juga gantikan dgn gula melaka rasaada sikit kelainan pada inti....lama x mkn kuih ni...rindu kat kg....
ReplyDeleteSodapnyaaa.
ReplyDeletekurang gemar..hehe
ReplyDeleteas salam
ReplyDeletesaya ske kuih ni tapi ske yg gula putih..sekali sekala tuko style pun best jgak kan kak :)
alamak ni yang bertambah2 best nak terjah blog DDIDH ni, kenapa? alala tu resipinya tu..tiap kali ada resepi mesti nak cuba masak. Puding contractile hari tu, siap etuza dan mama jadikan tambahan makanan masa raya ..na tu. ada hikmah tu, ilmu siapa ilmu dari Kamsiah. Terima kasih ya...
ReplyDeletekak saya nak seketul yea..bismillah..hehehe.
ReplyDeleteeh? tak izin lagi ea,ops..maaf kak,tak tahan punya pasal..hahaha.
salam kak kamsiah..cantik & molek..
ReplyDeletepernah gak buat dulu guna gula biasa sbb takder 'nise'
kesian cek mek....
ReplyDeleteeh sedap ni....nanti cuba buat...isi gula melaka...
ReplyDeleteAssalamualaikum Kamsiah
ReplyDeletesaya suka kuih ni...
oh...kelainan ni...rasanya pun pasti berbeza...boleh dicuba...
ReplyDeletesedapnya nampak cek mek molek ni.mmg molek kak.. :D
ReplyDeleteKuih kegemaran ummi ni Kam...
ReplyDeletedah lama tak mkn kuih ni
ReplyDeletesalam sis.maera pernah buat kuih nie, tp tak berapa pandai lg.kdg2 lembut, kdg2 keras.huhu~
ReplyDeletetak pernah makan kuih ni ngan inti gula merah..boleh cuba buat jugak nanti...
ReplyDeletejrg buat kuih ni, biasa nk beli aje !
ReplyDeleteahaaa..menarik jugak ganti dgn gula melaka kan? ok, nak cakap kat mak mintak mak buatkan! hahaha!
ReplyDeletewahh.. sedap ni, slalu beli kueh jrg buat sbb mak dah x larat
ReplyDeleteselamat petang ummi;D
ReplyDeletesalam maal hijrah ;D
pasti lebih wangi dan sedap dgn gula Melaka.
ReplyDeleteMesti sedap tu cek mek molek dia......x penah cuba lg guna gula melaka!
ReplyDelete