Di utara ni
3 hari sblm kenduri
poses membuat kerisik dibuat
biasanya adik beradik atau jiran terdekat
datang menolong
ya..kerisik penting sbg bahan
dalam masakan kari ayam/daging
kerabu pucuk paku dan air asam
kerisik memberikan bau yg harum
dan memekatkan masakan...
pertama kali melihat lesung utk
menumbuk kerisik
saya ingatkan ianya pasu bunga
dek kerana besar saiznya...
mengambil masa yg lama utk lumat
sbb itu ianya ditumbuk secara bergilir2...
sbb itu ianya ditumbuk secara bergilir2...
air asam..antara yg mengunakan kerisik
sbg salah satu bahannya...
assalam kamsiah..betul la..cantik pulak lesung tu..teringin acik nak beli satu..
ReplyDeletebesarnya lesung tu Kam..
ReplyDeleteNampak air asam tu pun dah tau best, pekena dengan ikan bakar, pergh!!!
salam kamsiah ..
ReplyDeletetk sempat nak calling2 kt sana ..
baru sampai balik mlm td .. semalam kwn bawak makan ke Puncak Mutiara Cafe yg kt kpg Pelet tu ..
teringat kamsiah pernah buat entri psl tempat tu ..
memang best tempat dia .. duduk kt pondok yg menghadap kolam ikan ..
kalau saya kak beli yg ready made je,tak terlayan nak tumbuk menumbuk,kalau menumbuk juga,tak pasal2 alesya yang akan rasmi duduk dalam lesung tu....hahaha.
ReplyDeleteni warisan tradisi, jangan dibuang tradisi lama, kerana ada yang lama maka ada yang baru hari ini.
ReplyDeleteKt sana msh guna lesung ye utk buat kerisik......kami kt sini pki blender kering tu tp yg pki tumbuk cm tu msti lg wangi!
ReplyDeleteJgn taktau kak, sy pernah tumbuk kerisik gilir2 kt rumah org kawen dlm lesung besar tu.
ReplyDeleteKalu tumbuk kerisik ni pakai lesung tu mau lenguh tngan seminggu ni..:D (sbb sya lembik.hehe..)
ReplyDeletekerisik skang pakai beli siap je !
ReplyDeletepatutlah sedap air asam org utara...kalau dah gitu ghupe lesung nya!
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeleteerm teringat kat mak, buat kerisik gigih bertumbuk mcm tu.
tapi skang dah senang, beli aje . (tp taks edap mcm yg mak buat laa..)
Sekarang gotong royong tumbuk kerisik, perisi bawang, dll utk buat kenduri dah tak ada...semuanya pakai caterer..bayangkan 20 tahun nanti bagaimana kenduri kendara kita??
ReplyDeleteas salam
ReplyDeleteair asam kerisik mcm belah utara memang sedap..cecah dengan perut rebus..tp kalau di pahang deme tak reti buat air asam camni..deme bubuh air asam jawa je..ok lah:)
lesung ni nampak mcm antique
ReplyDeleteM balas kunjungan dan follow sini..salam perkenalan.. M selalu beli ja krisik ni..
ReplyDeleteWahhh...besarnya lesung...
ReplyDeleteSaya beli yg dah siap kat kedai jer....
besaq nya lesung !
ReplyDeletelega dh setel semua .http://gilamodified.blogspot.com/2012/11/selesai-sudah-show-off-harini.html
pertamakali jgk tengok lesung besar ni..
ReplyDelete