Bahan2:
300g tulang/isi ikan talang
1 paket serbuk kari ikan
bawang merah & bwg putih
semangkuk santan
beberapa helai daun kari
sedikit minyak utk mengoreng
2 biji terung bulat
1/2 biji nenas setengah masak
Cara masak
:
1)Tulang ikan/isi ikan direndam beberapa jam
utk mengurangkan rasa masin
2)Kemudian rebus ikan tersebut
bersama 1 paket serbuk kari
masukkan air hingga tenggelam ikan tersebut
rebus sehingga empuk isinya
3)Bila telah kering/hampir kering airnya
masukkan santan
4)Biarkan mendidih beberapa ketika
kemudian masukkan terung yg dibelah 4
dan nenas yg dipotong nipis2
(celurkan nenas terlebih dulu
jika tak mau kuah gulai terasa manis)
bwg merah,bwg putih dimayang nipis
rendam seketika bersama daun kari
dan sedikit halba campur
bila terung hampir empuk
goreng bwg yg direndam tadi
hingga layu dan wangi
kemudian cepat2 tuangkan
kedalam periuk berisi ikan tadi
(tuang bersama minyaknya sekali)
tutup cepat2
supaya aromanya terperangkap dlm periuk tu..
Assalamualaikum Kak, Harap sihat2 ye.. x kemana ke cuti sklh ni....sdpnya npk manu lauk akk tu gulai ikan talang...nak pulak letak nenas...masam, manis, lemak, masin pedas semua cukup pehhh menyelerakan....
ReplyDeleteSedapnya dimakan dengan nasi yang baru masak. :)
ReplyDeletenyum2 sedapnya
ReplyDeletealahaii kak, sedapnya, memang feveret saya ni
ReplyDeletelama dah x makan gulai ikan talang ni. sedap nye laa... :)
ReplyDeletemakan ni kene taruk kuah banyak banyak kat nasik, baru ngam!
ReplyDeleteKamsiah bestnya, kalau macam ni, sepinggan nasi tak cukup ni.Nasi tambah sepinggan...,hikhik!!!
ReplyDeletenampak sedap ikan talang gulai tuh..membuka selera..
ReplyDeleteklu beli ikan talang tu kt Tanjong Dawai ..
ReplyDeletemurah sket ..
he..he..
dan ikan talang juga sedap klu diguna utk nasi goreng masin ..
kak boleh tak sent seketul untuk saya..hahaha.
ReplyDeleteHi K..
ReplyDeleteLauk ikan talang awak buat saya lapar.. :)
lama tak makan..
ReplyDeletememang hebat memasak..sedap tu...pasti nak cuba..
ReplyDeletegulai ikan talang dengan nanas...fuhh..sedap sehingga ke hirupan kuah gulai yang terakhir..hehe...
ReplyDeleteAroma bawang goreng + ikan kering itulah yg menaikkan selera hingga tak sedar tambah nasi 2 pinggan!! Buat hari2 makan sesedap ini boleh naik berat badan 5 kilo dlm sebulan....
ReplyDeletesedap ni. semlm jumpa gulai talang Kat tempat kenduri.
ReplyDeletesinggah malam mealwat ummi,dah tido kew..;D
ReplyDeletemy peberet ni..blkkg suka suruh mak buat gulai talang campuq nangka muda....perggghhhh..layan :d