Resepi Asam Pedas Keladi
Oleh kerana takde keladi
yg ditanam sendiri
maka terpaksa beli keladi kat pasar
yg telah siap disiang2,dipotong2
-300g keladi
-2 ekor ikan(ikut suka ikan apa-kembung,termenung dll)
-beberapa keping asam keping
-10 biji cili kering
-3 ulas bawang merah
-2 ulas bawang putih
-sedikit belacan
-sedikit daun kesum
-garam
Cara2:
-rebus/celur keladi sekejap,masukkan beberapa keping asam gelugur
utk menghilangkan gatalnya (miang keladi)
-kemudian toskan
-blend cili kering,bawang dan belacan
-masukkan kedalam periuk,masukkan air
-masukkan keladi yg ditoskan tadi
dan masukkan ikan
versi rajin:
ikan direbus terlebih dulu,asingkan isi dan tulangnya
masukkan kedalam kuah
versi malas:
ikan terus dimasukkan kedalam kuah
bila telah hancur isinya,keluarkan tulang ikan tersebut
-masukkan daun kesum,garam dan sedikit gula/serbuk perasa
suka tgk lauk yg ada keladi ni tp x suka mkn..x tau knape.. ;-)
ReplyDeletesedapnye lama tak makan asam pedas keladi ni..nak kena cari keladi ni...
ReplyDeleteAdui...sedapnya kak...pecah air liur saya pagi-pagi ni
ReplyDeletesedap nie kak...lama dah tak makan...ms kecik2 dulu jer pernah makan...
ReplyDeleteUish!! sedap ni Kam, ummi suka. Kalau bulan puasa suka cari kat pasar Ramadhan, sebab bulan puasa ramai yang jual asam pedas keladi ni. Dah ada resepi bagus ni, boleh juga cuba masak sendiri nanti.
ReplyDeleteterliur tgk asam pedas keladi akak ni. saya tak brapa pandai sgt nak masak asam pedas keladi ni...hehehehehe. kalo akak rajin jalan2 le instagram saya....mamasyaza
ReplyDeletekeladi ni ke yg kalau kita makan, nanti langit2 kita rasa macam gatal? :)
ReplyDeleteBaru semalam makan asam pedas keladi yg dibeli di kedai. Kalau beli saya akan cuba lebihkan bahagian ubi kerana saya penggemar no wahid ubi keladi....
ReplyDeletesedapnyeeeee
ReplyDeletesedapnyeeee
ReplyDeleteAdoiiiiiiiiiii tergodeeeee nya kak oiiii
ReplyDeletemkan dgn nasi panas2..sgt enak..
ReplyDeletelama knor tak menanak keladi
sedapnya keladi kak..berkhasiat :)
ReplyDeletekalau teringin nak makan, ai beli je sebab rugi masak sebab takde yang nak makan..
ReplyDeleteAssalamualaikum Kamsiah
ReplyDeleteNyam nyam
Sedapnya kak kamsiah lama tak makan asam pedas keladi ni... kena cari buat ni... resepi dah ada tu :D
ReplyDeletemcm ni la saya buat sayur keladi kat umah, cuma saya tumbuk2 sikit isi ikan rebus tu baru saya masukkan dalam kuah.sayur keladi memang sedap kan? saya ada tanam di belakang rumah..he he.
ReplyDeletefeveret niii...
ReplyDeleteIni adalah feveret saya ni kak :)
ReplyDeleteSedapnya,lama dah x mkn sayur keladi nie,nak masak kat rumah nie ramai yg x pandai mkn.
ReplyDeleteJom join bloglist kak Nurul.
liya suka asam pedas ni.. mlm ni nak buat le.. :)
ReplyDeleteermmm sedapnye....
ReplyDeletetelan airliur berkali2 tgk asam pedas akak tu...
ReplyDeletep/s: kalau xleh komen akak cuba tgk kt url sebelah kanan...akak klik je kt situ sbb terkadang komen kena blok.....
ermm sedapnyer....terliur betul ngan asam pedas keladi ni...
ReplyDeletesalam kak..kamsiah..
ReplyDeletewuargghhh..
walaupon saya allergi kat keladi..
tapi pengalaman pernah makan keladi memang sedap..
tak dapat nak lupakan..
sampai gatal2 badan dengaan tekak dulu.. bengkak2 badan..
lepas tu x berani makan..hihihi..
sedapnye..^^
tak reti cara nak handle keladi ni. selalu makan kat medan selera saja. mmg suka lauk asam-asam ni.
ReplyDeletesedap nyer...terliur walaupun tak makan ikan
ReplyDeleteYummy...syur kesukaan rietta nie...
ReplyDeleteala sedapnya...teringat kat mak..dulu mak selalu masak ni....tapi ada keladi yg gatal kan??
ReplyDeletesedap wooo. makan dengan nasi panas2...hirup saja pun boleh...
ReplyDeleteyang ini mmg antara feveret KA , sedap tu !
ReplyDeletebole jd idea nak masak apa esok nie hehe
ReplyDeleteOwh tidakkkk...feveret sy ni kakkk...
ReplyDeletedan jugak...sob..sob...feveret arwah mak saya...