Donat ni dibuat oleh anak dara saya...Alia
sbg memenuhi permintaan suami
yg nak makan donat panas2 masa balik keje..amboiii...
nak yg panas dan garing...
Bahan2:
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil yis kering 1
1/2 sudu besar shortening
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar bread softener
1 1/2 sudu besar gula
1/4 sudu kecil garam halus
1 cawan air
sbg memenuhi permintaan suami
yg nak makan donat panas2 masa balik keje..amboiii...
nak yg panas dan garing...
Bahan2:
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil yis kering 1
1/2 sudu besar shortening
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar bread softener
1 1/2 sudu besar gula
1/4 sudu kecil garam halus
1 cawan air
Cara-cara (uli dengan tangan):
Campurkan semua bahan kecuali garam dan air.
Gaul rata dan masukkan air sedikit demi sedikit.
Bila sudah mendapat adunan yang tidak melekat pada tangan, masukkan garam.
Uli hingga menjadi doh yang kenyal dan agak elastik.
Untuk menentukan doh yang ok, tekstur tepungnya menjadi halus dan tidak menggerutu.
Gula juga akan hancur sepenuhnya.
Tutup doh dengan plastik dan rehatkan hingga naik dua kali ganda.
Bila doh sudah mengembang, tumbukkan udara yang terkandung di dalamnya
dan bentukkan mengikut bentuk kesukaan.
Rehatkan lagi hingga naik sekali ganda.
Goreng dengan api yang sederhana hingga garing
saya suka kan gula icing tetapi boss suka donat bersalut gula kastor
thanks for sharing
ReplyDeletesedapnye kak
ReplyDeletetapi cheqna ni tutup dapur sehingga 24 hb
hahahaha
jadinya banyak makan kat kedai or kat umah mak hihihi dasar menantu hantu ni hahahaha
donut homemade adalah donut yg terbest kan kak :)
ReplyDeleteNampak gebu dan lembut sekali, makan dengan teh o panas kat luar rumah....
ReplyDeleteGebu donut tu..sura tak berapa pandai buat donut..sesekali buat tak berapa gebu..nasib boleh makan..hihi..:)
ReplyDeleteselalu tengok masakan air tangan kakak buat saya semangat nak try..
ReplyDeleteterima kasih share resipi :)
mengingatkan sy donut yg dijual ms sek ren dulu... ;-)
ReplyDeleteShortening tu yang membuatkan donut jadi lembut...
ReplyDeletePandai buat donut. Nanti boleh belajar buat topping pulak macam Dunkin Donut. Hehe
ReplyDeleteKakak lebih suka donut asli macam ini
ReplyDeleteTapi kalau anak kakak suka yg celup-celup coklat tu..
wah comel2 je donut dye.. sedap..
ReplyDeletedapnyer..rasanya lebih berbaloi buat sendiri dari beli di kedai kan kak Kham
ReplyDeleteTiba2 nmpk ni jadi 'lapar' donut...huhuhu...
ReplyDeletewahh gebunya donut ni
ReplyDeletetrus rasa tringin nak makan la ni jugak :)
gebusssnya..mesti sedap nih!
ReplyDeleteterliuq tenguk donut gebu tu....buat minum petang sedap ni.
ReplyDeletesedapnyer... dana baru sekali je penah bt donut kak... teruk kan heheheh
ReplyDeletelamanya tak buat donat. ni kalau anak2 tgk ni mesti paksa maknya buat...
ReplyDeletemmg nampak gebus gebas... makan panas2 mmg sgt syokk...
ReplyDeleteSesekali isteri saya juga buat donat juga. Saya suka donut tanpa gula, makan ketika panas2 masih berasap....
ReplyDeleteMakchaq memang suka donut buat sendiri macam ni dari donut komersial mcm dunkin @ big apple tu..
ReplyDeletepau pun sama..x suka yg besaq2 gebu sangat tu.. kering tercekik bila.makan
Wah....sedapnyer....bila nk rajin wat ni ek..le makan puas2 kan..
ReplyDeleteUntungnya dah ada anak dara yg dah boleh diharap buat kuih Kam....Maknya mmg senang banyak kan.....
ReplyDeleteLama dah tak buat donat ni
sy guna shortening jgk kak tp tp bread softener tuk taklah..tp gebu jgklah...gebu tk donut akak tuh...gerammm...
ReplyDeleteSedapnya donat..Diana suka makan donat ni....apalagi kalau donat tu gebu dan lembut....
ReplyDelete