BAHAN-BAHANNYA :-)
5 batang sayur kailan
1 camca besar penuh isi ikan tenggiri masin yang dipotong kecil
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji cili merah, hiris
2 camca besar sos tiram
1/2 cawan air
Sos ikan secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
Cuci sayur kailan, kemudian rendam dalam air
yang dicampur 1 camca besar garam selama 10 minit.
Toskan, asingkan batang dan daunnya.
Potong daun sayur kailan dan ketepikan.
Batang sayur kailan diketuk2 sedikit dengan pisau, kemudian hiris.
Ketepikan
Panaskan 2 camca besar minyak masak.
Goreng ikan masin tenggiri hingga harum dan keemasan, guna api kecil.
Tolak ke tepi kuali.
Masukkan hirisan bawang besar, bawang putih dan cili merah.
Kacau rata dengan ikan masin tadi dan masak hingga bawang layu.
Tambah sos tiram, kacau dan tuang air.
Masukkan batang sayur kailan dan masak hingga empuk.
Masukkan pula daunnya, besarkan api, kacau dan masak hingga lembut.
Rasa dan jika perlu baru masukkan sedikit sos ikan atau secukup rasa.
Gaul rata dan boleh matikan api.
Makan dengan nasi panas..tak pun bubur nasi..sedapnya.
ReplyDeleteSedapnya...
ReplyDeleteDah lama tak buat kailan ikan masin..selalu buat kangkung ikan masin je
ReplyDeletesedap ni ;)
ReplyDeletesedapnya, lama tak makan :(
ReplyDeleteehem ehem ini sedap ni !! rangup2 sayur dengan nasi panas =D
ReplyDeleteRingkas tapi sedap dan nampak segar... :)
ReplyDeleteMudah nya resipi, sedap menyelerakan..terbaik resipi baru
ReplyDelete