2 biji cempedak pemberian SIL
apa yg saya suka buah cempedak ni
tekstur isinya yg 'tak makan'minyak
bila digoreng
ada cempedak yg isinya mcm
bertali2..tak putus tu
yg jenis tu kureng sedap bila digoreng
kaler kuning...bkn kaler oren
(cempedak pun ada berkaler2 jugak)
saya kurang suka tepung gorengan yg segera
yg siap sedia kat pasaran
adunan sendiri
-tepung beras
-sikit tepung gandum
-garam
-serbuk kunyit
-segenggam kelapa parut (utk lbh ranggup)
atau boleh juga dimasukkan bijan
atau boleh juga dimasukkan bijan
tadaaa...sedap jika ada teh o atau kopi o
haha..biji pun sedap sbb empuk
sapa yg pernah makan
tau akan keenakan mengunyah biji cempedak
Pagi2 dah terliur tengok cempedak tu ... huhu
ReplyDeletewah,,,sedapnye.
ReplyDeletepcl selalu beli kat gerai kuih je, sekali dua dah terkena....mmg kena minta isteri gorengkan, ...mmg pcl suka makan dngan bijinya sekali. sedap !, lain2 efek jgn dipedulik ..hahaha yg penting puas..bukannya selalu !
ReplyDeletegeram tgk buah cempedak.. tp terpaksa had kan utk makan.. angin..
ReplyDeleteSedap nye cempedak goreng!
ReplyDeleteSedaplah pulak nampak cempedak tu. Betul tu Kam, tepung segera tu kadang banyak menyerap minyak, tak sedap, buat sendiri lagi best kan.
ReplyDeletepeberet seisi family saya ni kak..huhu*-*
ReplyDeletetp sy suka lg yg warna merah tu..
yum yum, saya ske cempedak goreng...ajrang-jarang sekali leh jumpa kan kak sebab bermusim :)
ReplyDeleteSalam, Kak Kam.. lain kali sy mahu jugak masukkan segenggam kelapa dalam gorengan cempedak, thanx for sharing!
ReplyDeletekak, nak jugakkkk
ReplyDeleteSedapnya cempedak goreng, tapi hakikat yang ahrus diterima - angin :)
ReplyDeleteDalam minggu ini dah 3 kali beli cempedak goreng.
ReplyDeleteNice blog :)
ReplyDeletesalam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...
Sy mmg suka cempedak mentah...walaupun tau angin tp makan jer. Kalo takde apa2 takpe..kalo kembong perut..sapu myk mustajab nonaroguy, ngee..
ReplyDeleteSy baru tau letak kelapa parut tu, kak. Tq share info..
Bijik cempedak pun sy suka makan wlpn katanya angin jugak tu, hehe...
Assalamualaikum akak...
ReplyDeleteTeringinnya nak makan.... Nampak sedap sgt tu... Terliur diana tgk
yummy.....rietta pown xsuka yang mentah....
ReplyDeletekebetulan banyak..nak test la rasa ni..bukan susah masak tu...) tqvm
ReplyDeleteklu makan cempedak ni..
ReplyDeleteaby lebih suka makan bijik dia dari isi dia yg kuning tu ..
sedap rasa biji gereng klu goerngan tu cukup
suka2...sedapnye....
ReplyDeletehurmm tang biji tu x brapa sis kot masuk angin....hihi
arwah abah sy suka makan buah cempedak dgn pulut lemak. arwah mak sy guna tepung beras, sedikit air kapur dan sedikit garam utk goreng cempedak.
ReplyDeletetetiba lapo cempedak goreng... :(
ReplyDeletesaya boleh layan cempedak mentah berbiji2 sambil tengok tv! tapi biji cempedak kenot eat. angin satu badan kang~
ReplyDeleteKat sp pun tengah musim cempedak, tapi dtg dari perak katanya.. Cempedak paling sedap di Singkir tapi tak musim pulak kali ni..Terliur pulak tgk cempedak goreng dlm pinggan tu..
ReplyDeleteTeringat zaman dulu saya masak biji cempedak dalam dapur kayu.
ReplyDeletewah.. sedapnya.. lamanya tak mkn cempedak goreng.. huhu..
ReplyDeletesalam jejak dan follow dari:
http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/
musim cucoq cempedak..selagi tak abis musim, selagi tu lah tak jemu2 buat cucoq...sedap...makan petang bersama teh o panas!
ReplyDeleteSaya tak makan cempedak...tapi kalau nangka, memang peberet....
ReplyDeletesedapnya tengok..dah lama x makan .. mengidam pulak malam2 nih..hehe
ReplyDeletesedapnya..buat cucur nih..hihii
ReplyDelete