Dah bersarapan pagi ni?
makan apa,....
saya bersarapan dgn
cucur jagung versi masin dan pedas sikit
sesetengah org sukakan cucur jagung yg manis
jagung,tepung gandum,sebiji bawang besar didadu
2 biji cili merah dimayang halus
air,garam dan sedikit serbuk penaik
sesetengah org memasukkann cili kering yg diblend
ataupun serbuk cili
ala2 cucur jagung kat pasar malam tu
7,8 biji rm1
oleh kerana malas nak blend cili kering
saya masukkan ja cili merah yg dimayang
Pilih jagung yg isinya berwarn asedikit pucat atau keputihan
itu bermakna ianya masih muda dan isinya manis
jagung yg kalernya kuning terang/oren
dah tua dan rasa 'berhampas' bila dikunyah
terima kasih. tips yg bagus kak kamsiah.
ReplyDeletesalam kak...sedap nampak cucur jagung nie..thanks kongsi resepi..jagung byk lg tuh nak cuba jgklah...:)
ReplyDeletenyum2 sedap
ReplyDeleteLama tak buat cucur jgung... Huhu...
ReplyDeletealhamdulillah menyedut udara hari ini, bersarapan dengan rezeki Allah ..syukran ke blog indah ini. Salam pagiu jumaat..
ReplyDeletepsstt: balik nanti nak carik bahan.. pastu weekend nak buat.. ;)
ReplyDeletesedap ni! kak..blog saya bole terjah ke??
ReplyDeleteSalam akk....rietta mmg bercadang nk buat cucur jangung petang nie....rietta piwn cm akk, suka yg pedas, pedas sket....xmnat yg mnis....
ReplyDeletePC suke cucur bawang + bilis!:)
ReplyDeleteassalam kamsiah..anak2memang suka cekodok jagung ni..kalau acik buat letak telur sebiji dan lada putih sikit.
ReplyDeletebetul la kamsiah..kadang tu ada yang kotak komen tak keluar lansung
lapaq nyeeeeeeeee..nak!!! sob2..
ReplyDeleteSaya tak pernah buat, tapi teringin sangat nak buat. Terima aksih atas tips tu yer kak. Oh yer, saya pun ada masalah tu dengan a few friends. So, saya right click kat komen tu, and pilih open in new tab.
ReplyDeleteserius nampak sangat sedap kak...kalau pekena nescafe ni,ya Allah mesti nikmat kan? hahaha.
ReplyDeleteassalam..terliur mama tgk cucur jagung..ehem rasanya dah lama tak makan cucur jagung..thanks.. :)
ReplyDeleteKenapa ye setengah blogger tak boleh komen kat komen yg popup window? Ada tu kalau komen terbenam pun tak boleh. Kakpb jd serba salah sb ada teman2 yg tak boleh komen blog kakpb. Tapi kakpb boleh komen dikedua2 pihak:)
ReplyDeleteSedap cucur jagong tu.
sedapnya cucur jagung...makan tak berhenti nanti
ReplyDeletecucur jaung..tak penah makan lagi..kesian kan sy..huhu
ReplyDeleteMakchaq anak beranak pun suka cucuq pedas.. kalau yg manis2 baik cucuq baik kuih kurang peminat..
ReplyDeleteTapi belum pernah pulak buat cucuq jagung pedas.. Ingat tak sesuai sebab jagung tu manis..
Salam Kam..ummi suka sangat cucur jagung, sekali hadap boleh habis sepinggan.
ReplyDeletesaya pun suka yang masin..biasanya kami buh daun kucai dan udang basah..macam cok udang tapi ada jagung..nice kak :)
ReplyDeletesemalam buat bubur jagung , hari ni goreng cucur jagung. hari2 makan jagung. sementara musim jagung ni....
ReplyDeletesalam...sedapnya!banyak idea dapat bila kongsi ramai2 kan .tq
ReplyDeletesedap....adik ipar selalu buat..
ReplyDeletetapi ita tak pernah lagi buat...
Saya suka cucur jagung pedas, lagi berapi lagi sedap (memang lidah org asal Penang mcm tu kot?)
ReplyDeletemesti sedap cucur jagung versi masin + pedas cicah sambal.... peeeh
ReplyDeleteSy suke apa saja mknn berasaskn jagung kcuali dedak jagung. Hehehe...
ReplyDeletepernah sekali duk kat rumah, mak x de. bangun pagi lapar, nampak jagung mentah. terus buat cucur jagung.. buat pakai main hentam je, nasib baik jadi.. hehehe
ReplyDeleteTunggu pasar malam nk p cari jagung.
ReplyDeletesaya pun suka sangat buat..makan cucur jagung..saya suka buat yang pedas..letak ikan bilis skit...
ReplyDeleteNak kena buat jgk ni.....
ReplyDelete