BAHAN-BAHAN DOH PIZZA :
300 g tepung gandum (tpng roti pun boleh)
6 g instat yeast
20 g mentega
10 g gula halus
1 camca teh bread improver (optional)
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170 ml air
Sedikit tepung untuk ditabur
BAHAN-BAHAN PIZZA GEBU :
1 cwn daging cincang - boleh gantikan dgn tuna
5 btng crab stick (ptng serong)
capsicum merah-dihiris
capsicum kuning- dihiris
capsicum hijau-dihiris
1/2 biji bawang besar, hiris bulat
3 keping nenas dalam tin dipotong kiub
5 biji cendawan butang - dihiris
1 cawan sos pizza/ sos prego/ sos spaghetti
175 g keju mozzarella
dried oregano and dried pasley-optional
1 cwn daging cincang - boleh gantikan dgn tuna
5 btng crab stick (ptng serong)
capsicum merah-dihiris
capsicum kuning- dihiris
capsicum hijau-dihiris
1/2 biji bawang besar, hiris bulat
3 keping nenas dalam tin dipotong kiub
5 biji cendawan butang - dihiris
1 cawan sos pizza/ sos prego/ sos spaghetti
175 g keju mozzarella
dried oregano and dried pasley-optional
UNTUK DOH PIZZA :
Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas,
kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu.
Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal,
jika melekit, tambah sedikit tepung.
Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.
UNTUK PIZZA GEBU :-
Panaskan oven pada suhu 190C,
sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega.
Ketepikan.
Keluarkan doh,
bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar.
Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat.
Alihkan ke dalam dulang pizza,
tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang
tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal.
Ratakan sebahagian sos pizza tadi dan susun
bahan untuk pizza atasnya (buat 2 bahagian)
dan diakhiri dengan keju mozzarella. .
Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan.
Keluarkan dari oven
Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas,
kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu.
Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal,
jika melekit, tambah sedikit tepung.
Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.
UNTUK PIZZA GEBU :-
Panaskan oven pada suhu 190C,
sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega.
Ketepikan.
Keluarkan doh,
bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar.
Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat.
Alihkan ke dalam dulang pizza,
tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang
tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal.
Ratakan sebahagian sos pizza tadi dan susun
bahan untuk pizza atasnya (buat 2 bahagian)
dan diakhiri dengan keju mozzarella. .
Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan.
Keluarkan dari oven
Assalamualaikum Kamsiah...
ReplyDeletemewah 'intisari' pizza tu. Mesti sedap. :)
salam,
ReplyDeletewahhh heaven nya homemade pizza :)
ada nanas tu...tak tahan...cam pizza hut plak dah ^_^
ReplyDeleteSalam.. sedapnye ..nak sikit..(sambil hulur tangan dengan mata bersinar2..)
ReplyDeleteyummyyyy.....nampak sedaplah sis....
ReplyDeleteAssalamualaikum,
ReplyDeleteBestnye buat projek homemade pizza. :)
Boleh letak topping banyak2.
waduuuhhhhhh pepagi lg da tayang pizza ;-)
ReplyDeletewah sedapnye..xde resepi kak?
ReplyDeletesedap nyer!!!!!
ReplyDeletelazat!
ReplyDeleteyummy.... x penah rtry lagi buat sndiri
ReplyDeletesedap nye kak...best buat sendiri :)
ReplyDeletebuat sendiri mmg terbaiklah hehehe
ReplyDeletebuat sndiri mesti best sebab buleh letak topping banyak2..hehe
ReplyDeletePizza buat sendiri memang best! Sungguh menyelerakan...Isinya padat!
ReplyDeleteMembuatkan perut ku terasa lapar....
sedapnya.......
ReplyDeletewah wah wah.. nampak sedap tu..hehehe
ReplyDeletelama betul x buat pizza homemade.. M besar sgt.. hehehe
ReplyDeleteSedap nya Kak..
ReplyDeletemacam yang terjual di kedai...:)
tetiba saya dok cari mana pizza hut terdekat..hihihi
ReplyDeletesedapnya kak..mmg 5 bintanglah..:)
ReplyDeleteSalam Kam..
ReplyDeletekalah pizza hut ni. Nampak best sangat, mewah dengan topping.
Whoa, detail sungguh isi-isinya...
ReplyDeletesedap nyer..bak lah sini sepotong...
ReplyDeleteassalamualaikum kamsiah...nampak sedap jer tu...:)
ReplyDeletewah mmg nampak menyelerakan tu....terliur jugak menengoknya ni...
ReplyDeleteTerbaik!!!
ReplyDeleteNampak menyelerakan!!
sangat menarik...nampak sangat sedap..tahniah teruskan resipi warisan kita..
ReplyDeletesempurna sifat makanan ini..
ReplyDeleteBila wat sendiri....suka hati kita lah nk letak topping apa kan..hehe.
ReplyDeleteAmboi,kalau macam ni punya banyak topping,mesti sedap,
ReplyDeletesilap hari bulan kedai pizza pun boleh tutup.
ala akak...sharelah resipi skit...baru teruja PC nak salin resipi tadi...dah lame plan nak buat pizza ni. Nampak best je piza akak tu:)
ReplyDelete