Saya berasal dari Kelantan
dan bihun kaler pink ni sesuatu yg biasa disana
1 peket mihun- direndam dengan pewarna pink/cochineal.
5 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih
Sedikit serbuk cili- optional
1 mangkuk kecil sos cili
1/2 mangkuk kecil sos tomato
Sayur2an secukupnya
Udang kertas secukupnya
Garam
Gula
Cara memasaknya;
Mesinkan semua bawang merah dan bawang putih serta serbuk cili.
Tumiskan bahan mesin hingga naik minyak.
Masukkan udang kertas.
Goreng sekejap.
Masukkan sos cili dan sos tomato- kacau.
Masukkan 1 mangkuk kecil air.
Masukkan garam dan gula. Rasakan masin dan masinnya
.Pastikan masin dan manisnya lebih sebab belum dimasukkan mihunnya.
Bila kuah menggelegak,
masukkan sayur2an
Masukkan mihun yang telah ditoskan.
Kacau hingga air kering dan mihun masak.
Nampak sedap tengok bihun pink kamsiah..
ReplyDeleteNanti nak jalan2 Kelantan pulaklah..
Byk makanan yg menarik disana .
so far ammi tak pernah jumpa lagi bihun pink..
ReplyDeletekalau terjumpa ntah ammi ambil ke tidak sbb hahahahha..entahlah. lenmacammm
Resepi dah simpan lama, sos labu pun dah beli.. buatnya saja belum lagi..
ReplyDeleteTak pernah nampak bihun goreng kaler pink ni kak
ReplyDeleteJM suka warna pink tapi kalau bihun warna pink rasa pelik lak nak makan ihihih
ReplyDeletekalau di Kelantan mana boleh dapat bihun goreng pink ni ?
ReplyDeleteCantiknya.. Kalau buat kat rumah nie, sure anak-anak suka..
ReplyDelete