Kuih kaswi ni sangat simple
tp rasanya sangat sedap
sesuai utk sarapan mahu pun utk minum petang
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan gula
1 cawan gula merah
5 cawan air
3/4 sudu teh kapur makan
Kelapa parut putih
CARA MENYEDIAKANNYA:
Masukkan semua bahan-bahan kedalam mangkuk besar kecuali kapur makan.
Gaul sampai sebati dan gula larut.
Tapiskan adunan kedalam mangkuk lain.
Campurkan kapur makan dengan 3 sudu mkn air.
Masukkan kedalam adunan yang telah di tapis tadi.
Aduk hingga kapur sebati.
Oles acuan dengan minyak masak dan tuangkn adunan kedalam loyang tadi.
Kukus selama 30 minit.
Sila pastikan air kukusan mendidih dulu baru dikukus.
Balut penutup kukus dengan kain mengelakkn air menitik ke atas kuih.
Sedapnya..makan hangat-hangat.
ReplyDeleteSA failed kalau buat kuih kak...nak cuba jugak la buat guna resepi akak ni..mana tau menjadi plak nanti
ReplyDeletememang sedap
ReplyDeletesuka sgt kuih kaswi ni
dana suka makan kuih kaswi ni, cuma kadang susah nk jumpa yang sedap betul2, nak buat sendiri memang tak reti lah kak oi
ReplyDeletesuks kuih ni..
ReplyDeletesuka sangat kuih kaswi
ReplyDeleteaida pernah buat 3-4 kali kuih kaswi.
ReplyDeletelom lagi sempurna kejadiannya.
akan cuba lagi.
ni adalah kesukaan asben aida ni :)